Παρά τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι προέχουν οι κάλπες και μετά οι συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» άπαντες, όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», συζητούν για την νέα κυβέρνηση, τη δομή και τα πρόσωπα της.

«Ετοιμάζονται (ήδη είναι έτοιμα) ένα προεδρικό διάταγμα, που θα καθορίζει τη σύσταση νέου υπουργείου («Οικογένειας» το ονόμασε προσωρινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ακόμα δεν του δόθηκε η επίσημη ονομασία) και θα καθορίζει επίσης αρμοδιότητες και άλλων υπουργείων.

Ο Αθλητισμός από το Πολιτισμού στο Παιδείας

Όλα αυτά τα έχει αναθέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως επίσης μαθαίνει ο ΒΗΜΑτοδότης,  δεν πρόκειται να υπάρξει διαχωρισμός υπουργείων (δηλαδή δεν πρόκειται υπουργεία να σπάσουν στα δύο) και το μόνο που θα γίνει είναι ότι ο Αθλητισμός που φεύγει από την αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και πάει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας (όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες). Το ονομάζουν «επιτελικό κράτος 2».

Εκείνο που συμβαίνει επίσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (και στην Κύπρο βεβαίως) είναι η συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κάτι όμως που εδώ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συμβεί. Ίσως να είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχουμε αυτόνομα υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή Δημόσιας Τάξης.

Για την ιστορία σας λέω ότι συγχώνευση των δύο υπουργείων έγινε μόνο μια φορά στην Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου και με υπουργό τον αείμνηστο Θανάση Τσούρα.