Στο ανοικτό roof garden κεντρικού ξενοδοχείου επί της Ερμού, στον 7ο όροφο, δημοσιογράφοι και μερικοί από τους παραγκωνισθέντες – όρος που προσδίδουν οι ίδιοι στον εαυτό τους- του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου -τέσσερις από τους 11 συνολικά- συγκεντρώθηκαν για να πουν την δική τους αλήθεια για το πως «η πλεύση δεν είχε καμία ελευθερία» αλλά και για τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η «λίστα Κωνσταντοπούλου», η οποία έφερε τα πάνω-κάτω στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος.

Με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και παρέα ένα σπουργιτάκι που έμπαινε συχνά σε αναζήτηση τροφής από τις ανοιχτές τζαμαρίες του χώρου (σ.σ. γεγονός που παραπέμπει σε κατάστρωμα καραβιού;), και μετά από δύο διακοπές πριν από την επίσημη έναρξη της συνέντευξης τύπου, την μία για να αναφέρουν πρώτα τα ονόματά τους πριν από την έναρξη των ομιλιών και την άλλη για να προλάβουν όλες οι κάμερες να τους καταγράψουν, οι Όλγα Δάλλα, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Μαργαρίτα Καζάκου και Τζανής Γκούσκος μοιράστηκαν με περίπου 33 παρευρισκόμενους, τις προσωπικές τους ιστορίες αλλά και τα συναισθήματά τους από την εν λόγω υπόθεση, τονίζοντας ότι οι πολίτες ψήφισαν τους ίδιους και όχι το κόμμα ή την επικεφαλής του. Μάλιστα, προχώρησαν και στην ανάγνωση δηλώσεων των υπόλοιπων μελών που, λόγω χιλιομετρικής απόστασης, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Με αναφορές στον Όλιβερ Τουίστ -να μαζεύουν δηλαδή ψήφους-, στις στημένες λεμονόκουπες, στους κασκαντέρ ταινιών αλλά και σε αθλητικούς όρους, οι τόνοι διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα – με τον ήχο ίσα που να ακούγεται, όντας φυσικός και χωρίς μηχανική υποστήριξη-, με μόνο δύο φορές ο λόγος τους να είναι πιο έντονος. Όταν αναφέρθηκαν στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αλλά και στις προσβολές που δέχθηκαν για τυχόν χρηματισμό τους.

«Μην μας ψηφίσετε»

Το περιεχόμενο: η αδικία και η εξαπάτηση που λένε ότι υπέστησαν. Το αίτημά τους, αν και παράδοξο να ακούγεται σε μια εκλογική διαδικασία: «Μην μας ψηφίσετε». Κατά τους ίδιους υπήρχε σχέδιο πίσω από τις κινήσεις της επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», ενώ έντονες ήταν οι αναφορές για τον παραγκωνισμό των γυναικών. «Παραγκώνισε γυναίκες και η ίδια έλεγε πως δεν την καλούν στο debate επειδή είναι γυναίκα», «βγάλανε όλες τις γυναίκες και βάλανε άνδρες στην θέση τους», ανέφεραν οι πρώην υποψήφιοι.

Ο Τζανής Γκούσκος, που δραστηριοποιείται στο θέμα των κατοχικών δανείων, υποστήριξε πως μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές του Μαΐου ενημερώθηκαν για αλλαγές, αορίστως, στα ψηφοδέλτια, χωρίς να γίνει κάποια συζήτηση επ’ αυτών. Ανέφερε ότι συγκριτικά με τις κυρίες δίπλα του δεν συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό σταυρών, τονίζοντας ότι η απομάκρυνσή του οφείλεται στο γεγονός ότι η κα. Κωνσταντοπούλου «φοβήθηκε μην με έχει απέναντι της γιατί εγώ θα αναθεωρούσα αυτά που είχε δεχθεί», σχετικά με το πόρισμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Από την πλευρά της η κα. Δάλλα, ούσα σε αμαξίδιο και έχοντας αναπηρία κατά 70% λόγω της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας, για τη συμμετοχή της στις εκλογές ανέβαλε μια νέα θεραπεία που θα ξεκινούσε. Η ίδια κατάφερε να συγκεντρώσει 6.168 σταυρούς στον Νότιο Τομέα, όμως το όνομά της βρέθηκε στην τρίτη θέση. «Έκανε την ψήφο του λαού… κουρελόχαρτο», τόνισε.

«Πέταξε στα σκουπίδια τη λαϊκή εντολή»

«Χωρίς καμία δημοκρατική διαδικασία η κ. Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να προσβάλει την αρχή της λαϊκής ετυμηγορίας», τόνισε υπό το βλέμμα του Παρθενώνα -που αποτελεί σύμβολο της Δημοκρατίας- η κα. Διαμαντοπούλου. Από πρώτη στο βόρειο τομέα Αθηνών, με 4.032 σταυρούς, βρέθηκε στην ένατη θέση της λίστας.

Η Μαργαρίτα Καζάκου που έλαβε το 65% του συνολικού αριθμού των σταυρών που πήρε η Πλεύση Ελευθερίας στην Β’ Πειραιώς και στη λίστα βρέθηκε στην τρίτη θέση, υπογράμμισε ότι η επικεφαλής της Πλεύσης «πέταξε στα σκουπίδια τη λαϊκή εντολή», ότι νιώθει «εκλεγμένη στη προτίμηση του κόσμου», ενώ απευθυνόμενη στην κα. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «είστε μία απέναντι σε 4.401», εννοώντας τους σταυρούς που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι «παραγκωνισμένοι» υποψήφιοι θέλησαν να απαντήσουν στους αθλητικούς όρους που χρησιμοποιεί η κ. Κωνσταντοπούλου, όπως το ότι ο αρχηγός είναι προπονητής και ότι κάποιους τους αφήνει στον πάγκο, με το θεώρημα του ποδοσφαίρου ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».

Για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, ο κ. Γκούσκος ανέφερε ότι δεν τέθηκαν ποτέ με την κα. Καζάκου να λέει πως «εμείς εισπράτταμε καρδούλες – υποδείξεις να μην το κάνουμε με τα δύο δάχτυλα αλλά με όλα . Όταν ρωτούσαμε ποιες είναι οι θέσεις μας – έλεγε δεν έχουμε πάμε για αντιπολίτευση». Η κα. Διαμαντοπούλου ανέφερε πως «δεν υπήρχαν θέσεις, υπήρχε το πρόσωπο της Κωνσταντοπούλου. Εκείνη τραβούσε το καράβι».

Ειδική αναφορικά έγινε και στο κατά πόσο νόμιμο είναι αυτό που έκανε η κα. Κωνσταντοπούλου. «Πρέπει να εξεταστεί κατά ποσό έγινε καταστρατήγηση του νόμου», ανέφερε η κα. Δάλλα, ενώ τέθηκε και το ερώτημα κατά πόσο κάτι νόμιμο είναι και ηθικό.

Βάλαμε πλάτη στην υποστήριξη του Έλληνα πολίτη ανέφεραν οι πρώην υποψήφιοι.

Ένας από τους παρευρισκόμενους σχολίασε χαρακτηριστικά «αυτοί ήταν το υπηρετικό προσωπικό».