«Ξεκινάμε με την Ουκρανία όπου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έχει ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας μετά την καταστροφή ενός φράγματος στα νότια της πόλης», περιέγραψε το BBC, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν τις εικόνες από το κατεστραμμένο φράγμα στη Νόβα Καχόβσκα.

Τεράστια ποσότητα νερού είναι πια ανεξέλεγκτη και κατευθύνεται προς τις παρόχθιες πόλεις του Δνείπερου ποταμού.

Ήδη, αρκετοί οικισμοί έχουν πλημμυρίσει και κάποιοι έχουν εκκενωθεί.

Η περιοχή ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις και σύμφωνα με τον Ρώσο δήμαρχο που έχει τοποθετηθεί, η ζημιά δεν μπορεί να επισκευαστεί.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επισκευαστεί. Νομίζω ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε αυτόν τον υδροηλεκτρικό σταθμό από την αρχή, όπως το 1950».

Στις όχθες του ποταμού Δνείπερου υπάρχουν 14 οικισμοί όπου κατοικούν 22.000 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Κάτοικοι της Χερσώνας στην αναμονή για να εκκενώσουν την περιοχή, 6 Ιουνίου 2023

Η ανησυχία όμως είναι πολύ μεγαλύτερη για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

«Γίνονται εκκενώσεις. Το φράγμα στον Δνείπερο ποταμό είναι μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα και απέχει 153 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια», λέει σε ρεπορτάζ του το Skynews.

Η έκρηξη στο φράγμα μείωσε σε μεγάλο βαθμό την στάθμη του νερού στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα του νερού που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Συγκεκριμένα, η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα της Καχόβκα μειώνεται κατά 35 εκατοστά την ώρα, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, διορισμένος αξιωματούχος του ελεγχόμενου από την Μόσχα τμήματος της ουκρανικής περιοχής της Ζαπορίζια.

Επιπλέον, και η παροχή νερού στην Κριμαία θα μπορούσε να επηρεαστεί σοβαρά.

Αλληλοκατηγορίες

Ακόμα είναι ασαφές το τι ακριβώς συνέβη. Αν δηλαδή το φράγμα δέχθηκε πυραυλική επίθεση ή παγιδεύτηκε με εκρηκτικά, με τους Ρώσους να κατηγορούν τους Ουκρανούς.

«Εχθές βράδυ το Κίεβο διέπραξε ακόμα ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στις πύλες του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβσκα».

Από την άλλη, υψηλόβαθμα ουκρανικά στελέχη δηλώνουν ότι η καταστροφή του φράγματος είναι ουσιαστικά μια νέα φάση της ρωσικής επίθεσης.

Καθώς κυκλοφόρησαν εναέρια πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έδειχναν το μεγαλύτερο μέρος του τοίχου του φράγματος να έχει διαβρωθεί και ένα τεράστιο κύμα νερού να κατευθύνεται προς τα κάτω, η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση του στρατού δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Facebook κατηγορώντας «ρωσικά στρατεύματα κατοχής» ότι ανατίναξαν το υδροηλεκτρικό φράγμα.

Οι τοπικές ρωσικές αρχές στην πόλη Nova Kakhovka αρχικά αρνήθηκαν ότι είχε συμβεί οτιδήποτε στο φράγμα και στη συνέχεια έκαναν λόγο για ουκρανικό βομβαρδισμό. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε ανώνυμο αξιωματούχο από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Χερσώνας που υποστηρίζει ότι το φράγμα κατέρρευσε από δομική αδυναμία υπό την πίεση του νερού.

Το φράγμα, με τριάντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 επί Σοβιετικής Ένωσης και τροφοδοτεί τη νότια Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ συγκρατούσε 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Χερσώνα

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει περιοχές της Χερσώνας από την οποία οι κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται σήμερα μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα και ότι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας έχουν τραυματισθεί.

«Ο ρωσικός στρατός συνεχίσει να βομβαρδίζει εδάφη όπου έχουν ληφθεί μέτρα απομάκρυνσης των κατοίκων. Μία ώρα νωρίτερα, δύο αξιωματικοί της αστυνομίας τραυματίσθηκαν στην περιοχή. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο. Ο ίδιος προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο που προέρχεται από τις νάρκες επειδή ανεβαίνει η στάθμη του νερού.