Ισχυρή άνοδο στη ζώνη των 1.200 μονάδων καταγράφει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο υποδέχεται με τον πιο εμφατικό τρόπο το ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη 5,70% στις 1.196,88 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να έχει εκτοξευθεί στα 51 εκατ. ευρώ, το πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η αγορά βλέπει άμεσα η χώρα να επιστρέφει στην κυβερνητική κανονικότητα, η οποία προφανώς θα εδραιωθεί με τις δεύτερες εκλογές πιθανόν στις 25 Ιουνίου, αφού θα οδηγήσει στην απόλυτη πλειοψηφία τη Νέα Δημοκρατία, εκτός απροόπτου. Αυτό πλέον το σενάριο που έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, με την Eurobank Equities μάλιστα να μην αποκλείει ακόμη και την 9η Ιουνίου, πριν δηλαδή τις επόμενες εκλογές, να έχουν κάποια έκπληξη.

Όπως επισήμανε πρόσφατα και η ING, γνωρίζοντας λοιπόν ότι θα επωφεληθεί από το κλιμακωτό μπόνους της πλειοψηφίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως στόχο να υπάρξει κυβέρνηση σε δεύτερο εκλογικό γύρο. Και αυτό το σενάριο είναι το καλύτερο για τα ελληνικά assets.

Ο στόχος

Αν επιβεβαιωθούν πάντως τα παραπάνω, η αγορά βλέπει υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο στόχο τις 1.250 μονάδες. Ο τζίρος μάλιστα ήδη δείχνει την επικρατούσα τάση, η οποία είναι επιθετικά ανοδική. Άλλωστε, αγορές και αναλυτές όπως έχουν δείξει διαχρονικά θέλουν… σταθερότητα.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη μεταξύ 10% και 16%, με την άνοδο των Ελληνικών Πετρελαίων, Quest, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Σαράντη, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να είναι επίσης εντυπωσιακά. Ισχυρά είναι τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Autohellas, Jumbo, Aegean, ΟΛΠ, Titan, Coca Cola και ΟΤΕ.