Ο Ριουίτσι Σακαμότο έφυγε τη ζωή τον Μάρτιο που μας πέρασε, τρεις μήνες μετά την τελευταία συναυλία του και δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ του. Η ζωή του ήταν λίγο πολύ συνώνυμη με τη μουσική. Παραγωγικός στο στούντιο, είτε σόλο είτε με συνεργάτες, επιμελείτο επιπλέον και μουσική άλλων καλλιτεχνών όπως φαίνεται από την playlist που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα και την οποία ο Σακαμότο δημιούργησε για να παιχτεί στην κηδεία του.

Μόλις δύο μέρες πριν, οι διαχειριστές του λογαριασμού του Ριουίτσι Σακαμότο στο Twitter έκαναν μία δημοσίευση με την οποία μοιράστηκαν με το κοινό του ανυπέρβλητου Ιάπωνα μουσικού συνθέτη μια playlist που δημιούργησε ειδικά για να συνοδεύσει τον θάνατό του.

«Στην 33 μουσικών κομματιών playlist υπάρχουν κάποια από τις αγαπημένες μουσικές του Ριουίτσι Σακαμότο, συμπεριλαμβανομένων έργων των Μπαχ, Ντεμπισί και Ραβέλ· αρχίζει με μια σύνθεση 11 λεπτών, το «Haloid Xerrox Copy 3 (Paris)», από τον συχνό συνεργάτη του Σακαμότο, τον ‘Αλβα Νότο», έγραψε ο Surej Singh του NME.

Η δυόμισι ωρών playlist περιλαμβάνει επίσης και συνθέσεις άλλων καλλιτεχνών με τους οποίους ο Σακαμότο δούλευε όσο ζούσε, όπως του Ντέιβιντ Σίλβιαν αλλά και άλλους συνθέτες από διάφορα μουσικά είδη (Ένιο Μορικόνε, Μπιλ Έβανς, Νίνο Ρότα και Ερίκ Σατί).

Ο πρωτοπόρος συνθέτης απεβίωσε στις 28 Μαρτίου, σε ηλικία 71 ετών· το 2014 διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα και το 2021 με καρκίνο του παχέος εντέρου. Η playlist «Funeral» είναι διαθέσιμη στο YouTube.