Κόπηκε από τον Αρειο Πάγο το κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη και έτσι δεν θα συμμετέχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με ψήφους 9 προς 1. Οι δικαστές έκριναν ότι το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί συνέχεια της Χρυσής Αυγής καθώς πέραν του καταδικασμένου Κασιδιάρη εντοπίστηκαν και άλλοι υποψήφιοι που είχαν πολιτευτεί με την εγκληματική οργάνωση στο παρελθόν.

Πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που ο Αρειος Πάγος «κόβει» πολιτικό κόμμα για λόγους ουσιαστικούς και όχι τυπικούς.

Από την άλλη, κανονικά θα συμμετέχει στις εκλογές το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

ΠΑΣΟΚ: Η πρότασή μας θα κάλυπτε και το «ΕΑΝ»

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που ήταν το πρώτο κόμμα που κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ήταν παράλληλα και το μοναδικό που έθετε στην κρίση του δικαστηρίου «τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ» του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, «σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης».

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως «οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα ‘Έλληνες’ όσο και το κόμμα ‘ΕΑΝ’, όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος ‘ΕΑΝ’ να ήταν πολύ πιο ισχυρή».

Και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κόμματος ‘ΕΑΝ’, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα».

Η πρώτη αντίδραση Κασιδιάρη

«Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους», αναφέρει στην πρώτη του αντίδραση από τη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου», προσθέτει ο ίδιος.

Σε δήλωσή της η Βάσω Πανταζή, δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε: «Ο Ηλ.Κασιδιάρης δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα. Αύριο θα αποφασίσει τις περαιτέρω νομικές του ενέργειες».