Στην τελική ευθεία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο βρίσκονται τα κόμματα με το ενδιαφέρον να στρέφεται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 έχουν ήδη ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις επιλογές που θα κάνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης και τους συμβολισμούς που θα εκπέμψουν. Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αποτελεί προνόμιο των αρχηγών των κομμάτων. Με δεδομένο ότι αποτελούν τη βιτρίνα του κόμματος δίνεται μια ιδιαίτερη προσοχή στην κατάρτισή τους. Μια αξιοπρόσεχτη λίστα ονομάτων μπορεί να δώσει εκλογική ώθηση.

Η ΝΔ

Η ΝΔ, όπως, όλα δείχνουν, θα δώσει, την Παρασκευή στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ένας μικρός αριθμός συνεργατών του είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις του. Οι εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως εκτιμάται είναι οι πρώτες 6. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να υπάρχει μια ισορροπία ανδρών και γυναικών σε αυτές τις πρώτες έξι θέσεις αλλά και να μεταδοθεί το μήνυμα της διεύρυνσης της ΝΔ.

Με τα ως τώρα δεδομένα, δύο υπουργοί της κυβέρνησης θα συμπεριληφθούν, σε εκλόγιμες θέσεις. Πρόκειται για τους Θεόδωρο Σκυλακάκη και ο Χρήστο Στυλιανίδη. Ο κ. Στυλιανίδης είναι πολύ πιθανό να καταλάβει μια από τις υποψηφιότητες από τον απόδημο ελληνισμό η οποία θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα. Σε ότι αφορά τις γυναικείες παρουσίες το όνομα που ακούγεται έντονα είναι της Ειρήνης Αγαπηδάκη, της γενικής γραμματέως Πρωτοβάθμιας Υγείας. Δύο άλλα ονόματα που ακούστηκαν δεν φαίνεται να παίζουν. Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου διέψευσε τις σχετικές φήμες ενώ δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες η υποψηφιότητα της Ματίνας Παγώνη. Ένα ακόμα όνομα που ακούστηκε, στο πλαίσιο του ανοίγματος στην κεντροαριστερά, είναι αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου, που επίσης δεν συγκεντρώνει πιθανότητες.

Ερωτηματικό αποτελεί η συμμετοχή του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου οποίος αναμένεται να έχει επιτελική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος διέψευσε σενάρια δικής του υποψηφιότητας στο Επικρατείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω περιοδειών, βάζει τις τελευταίες πινελιές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 είχε εκλέξει πέντε βουλευτές στο Επικρατείας.

Μια από τις πρώτες, εκλόγιμες, θέσεις του ψηφοδελτίου θα καταλάβει η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου. Σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. «Κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του καθηγητή Ιατρικής στο Harvard Medical School Όθωνα Ηλιόπουλου.

Άλλα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Αλέκου Φλαμπουράρη που πιθανόν να τοποθετηθεί στην τελευταία, τιμητική θέση. Ακούγονται επίσης τα ονόματα της Τάνιας Τσανακλίδου, της Δώρας Τζαμπάζη, συζύγου του αδικοχαμένου Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη, του στελέχους της Κομισιόν, Ζορζέτας Λάλη, της δημοσιογράφου Ελενας Ακρίτα, του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα αλλά και της πρώην υπουργού, Λούκας Κατσέλη.

Το ΠαΣοΚ

Η Ελένη Χρονοπούλου είναι το πρόσωπο που θα καθορίσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να εκλέξει δύο βουλευτές. Η κ. Χρονοπούλου θα καταλάβει τη μία από αυτές και το μόνο που απομένει για να κλειδώσει είναι αν θα είναι επικεφαλής ή στην δεύτερη θέση. Έχοντας ένα βιογραφικό με υψηλούς συμβολισμούς η κ. Χρονοπούλου προοριζόταν, σύμφωνα με πληροφορίες για την πρώτη θέση. Είναι άγνωστο αν έχουν επηρεάσει τη σκέψη αυτή οι εξελίξεις στην υπόθεση Γεωργούλη.

Ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στη Βουλή; Όπως όλα δείχνουν η τελική επιλογή θα γίνει ανάμεσα στον επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού, Παναγιώτη Δουδωνή και του εκπροσώπου Τύπου Δημήτρη Μάντζου. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ο Νίκος Σαργκάνης και μάλλον δεν θα είναι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος του οποίου το όνομα έχει ακουστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ανδρουλάκης είναι σε συζητήσεις με πρόσωπα-έκπληξη που μπορούν να συμβολίζουν με τρόπο έντονο το μήνυμα της ανανέωσης και τα οποία θα τοποθετηθούν στις τελευταίες τιμητικές θέσεις του ψηφοδελτίου.