Προκλητικός είναι για ακόμα μια φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δικαίως λέμε πως είναι δικές μας», θέτοντας ευθέως θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης ο Τσαβούσογλου τόνισε η κυριαρχία αυτών των νησίδων δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια από τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ’47.

«Όταν διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω στα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων και τα δικά μας αεροσκάφη εισέρχονται μεταξύ των 4 μιλίων, τα οποία σύμφωνα το διεθνές δίκαιο δεν τους ανήκουν, τότε αρχίζουν και μιλάνε για παραβιάσεις. Επίσης, υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριότητα τους. Αναφέρομαι για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ’47, των οποίων η κυριαρχία τους δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συνθήκες. Εμείς δικαίως λέμε ότι μας ανήκουν. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι «δικές της» και τότε ξεσπάει ένταση» λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αύριο πάλι μπορούμε να έχουμε ένταση με την Ελλάδα»

Ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για συζητήσεις μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες. «Πού ξέρεις μπορεί αύριο να μπορεί να γίνει κάποια ένταση» φέρεται να είπε. «Κι εκείνοι έχουν εκλογές μια εβδομάδα μετά από εμάς και φτάσαμε σε μια συμφωνία να κάτσουμε και πάλι σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον να συζητήσουμε, πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά αύριο μπορεί να γίνει κάποια ένταση».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές, η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.