Θυροκολλήθηκε λίγο μετά τις 20:00 του Σαββάτου το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Αυτό ήταν το επόμενο βήμα ώστε να γυρίσει επίσημα η κλεψύδρα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αφού είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η παράδοση του φακέλου με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 2 Μαΐου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στον Άρειο Πάγο όλες οι υποψηφιότητες, για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, ενώ δύο ημέρες πριν θα πρέπει να έχουν καταθέσει όλα τα πολιτικά κόμματα το όνομα και το σήμα τους.

Το Προεδρικό Διάταγμα

Εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του άρθρου 41 παρ. 3 του Συντάγματος, το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει τόσο την ημερομηνία των εκλογών (21 Μαΐου) όσο και την ημερομηνία σύγκλησης (1 Ιουνίου) της νέας Βουλής για να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ορκωμοσία των βουλευτών και να ακολουθήσει (2 Ιουνίου) η εκλογή του προεδρείου, διαδικασίες που είναι ανεξάρτητες από την έκβαση των διερευνητικών εντολών.