Πάνω απο ένα εκατομμύριο Γάλλοι διαδηλώνουν σήμερα σε περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις διαμαρτυρόμενοι για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 χρόνια από τα 62 που ήταν μέχρι σήμερα.

Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του προέδρου Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις και μεγαλύτερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας.

Γάλλοι πυροσβέστες διαδηλώνουν στην ταράτσα κτιρίου στο Παρίσι

Σημειώθηκαν επεισόδια

Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Ναντ και η Ρεν, σημειώθηκαν επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Τις πρώτες βραδινές ώρες εξακολουθούσαν να υπάρχουν εντάσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με πολλούς διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους και χιλιάδες αστυνομικούς είτε να παρεμβαίνουν είτε να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οι απεργίες που έχουν παραλύσει τη χώρα

Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων παρέλασαν στις γραμμές στο Gare de Lyon του Παρισιού και στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας, όπου το τοπικό παράρτημα ενός συνδικάτου σιδηροδρομικών εργαζομένων δεσμεύτηκε να εμποδίσει την κυκλοφορία των τρένων μέχρι να αποσυρθεί το συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Στο μεταξύ και το σώμα πολιτικής αεροπορίας της χώρας προειδοποίησε για διακοπές στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια για το Παρίσι, τη Μασσαλία, το Μπορντό και τη Λυών, καλώντας τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες.

Έξω από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού, ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης, διαδηλωτές απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί σε μία από τις εξόδους του. Ο αποκλεισμός ανάγκασε ορισμένους ταξιδιώτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο με τα πόδια, ανέφερε το γαλλικό κανάλι BFM TV.

Ενώ τα τουριστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου του Άιφελ και του Παλατιού των Βερσαλλιών έχουν κλείσει, ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον έγραψε στο Twitter ότι οι αξιωματούχοι συναντώνται σε ένα κέντρο διαχείρησης κρίσεων για να παρακολουθούν τις διακοπές των δημόσιων συγκοινωνιών «ώρα με την ώρα».

Οι κυλιόμενες απεργίες έχουν επίσης διαταράξει την πρόσβαση στα διυλιστήρια, προκαλώντας ελλείψεις στα πρατήρια καυσίμων σε διάφορες περιοχές της χώρας.