Η Ελλάδα τραυματίστηκε θανάσιμα από τη σύγκρουση των τρένων που έφερε τον θάνατο τόσων αθώων υπάρξεων, των περισσότερων στην ακμή της νιότης τους. Και η τιμωρία των υπεύθυνων πολιτικών, αν ποτέ επέλθει, δεν φέρνει πίσω αυτές τις ψυχές και ούτε ικανοποιεί τις ανεπανόρθωτα πληγωμένες μανάδες. Τα «τιμημένα» γηρατειά θα απομείνουν σε αυτή τη χώρα!

Η τραγωδία των Τεμπών ανείπωτη, πένθος βαρύ για όλη την Ελλάδα και όλους τους Ελληνες, και οι ευθύνες πολλές και διαχρονικές. Οι ψυχές τόσων νέων θα μας βαρύνουν πάντα. Θα μας διδάξουν τουλάχιστον; Ας το ελπίσουμε… και ας μας παρηγορεί –όσο αυτό είναι δυνατόν– η γνώμη του Μενάνδρου: « Ον γαρ οι Θεοί φιλούσιν, αποθνήσκει νέος».

Αναρωτιέμαι πώς οι πολίτες θα εμπιστευθούν τους πολιτικούς που θα βγουν στα μπαλκόνια τις ερχόμενες εκλογές!

Ας σκεφθούμε τι αποκάλυψε περίτρανα η τραγωδία των Τεμπών. Τι αποκάλυψαν ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που επανειλημμένα κατέθεσαν εξώδικα, όπου φωτογράφιζαν την τραγωδία. Δεν εισακούστηκαν ούτε καν ελήφθησαν υπόψη οι σοβαρές καταγγελίες τους γιατί οι συνδικαλιστές θεωρούνται αντίπαλοι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τα προβλήματα άρχισαν με το ξεπούλημα του ΟΣΕ και τις αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις εξαιτίας των οποίων, άλλωστε, ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν ήδη την επιστροφή του σιδηροδρομικού δικτύου στον δημόσιο τομέα.

Παραδοσιακές αναβολές των διαγωνισμών για έργα απαραίτητα και συχνά επείγοντα, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού των εργολάβων για το κέρδος και σε βάρος

πάντα της δημόσιας ασφάλειας. Υπεύθυνοι πάντα οι εργαζόμενοι, που από 2.000 έγιναν 700, καλύπτοντας ώρες ατελείωτες στην επικίνδυνη δουλειά τους, και ορισμένοι μάλιστα χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα λόγω… κάποιου μπάρμπα στην Κορώνη. Η αξιολόγηση στη χώρα μας θεωρείται ακόμη περιττή! Οι εκάστοτε υπουργοί, ικανοί ή ανίκανοι για το αντικείμενό τους παραιτούνται, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη των αδικημάτων που διαπράττουν, και αργότερα προχωρούν… σε άλλα Υπουργεία.

Ελλειψη συστήματος τηλεματικής σε ευρωπαϊκή χώρα το 2023, και το χειρότερο έλλειψη ασφαλιστικής δικλείδας για τον σταθμάρχη, που προς το παρόν κρίθηκε ο… κυρίως υπεύθυνος. Ούτε πόσοι ήταν οι δύσμοιροι επιβάτες αυτού του τρένου ανακοινώθηκε υπεύθυνα και μάλλον γιατί πολλοί θα ήταν υπεράριθμοι. Και οι πολίτες συνωστίζονται στα τρένα, πιστεύοντας ότι είναι τα πιο ασφαλή μέσα! Τα γεγονότα, όμως, άλλα μαρτυρούν. Η Ευρώπη παρενέβη για την έλλειψη ασφάλειας των τρένων, μέχρι και παραπομπή της Ελλάδας έγινε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Χρόνιες παθογένειες μιας ευνομούμενης, κατά τα άλλα, πολιτείας!

Οι προγραμματισμένες εθνικές εκλογές είτε παραταθούν είτε όχι, μετά την εθνική τραγωδία, ο προβληματισμός και η οργή των πολιτών θα παραμένουν. Οργή λαού, οργή Θεού! Να προσέλθουν στις κάλπες ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, με ποια προοπτική, με ποια ελπίδα ; για να συνεχίσουν οι πολιτικοί μας να αποποιούνται τις ευθύνες τους και να διαπληκτίζονται χωρίς αποτέλεσμα;

Πιστεύω ότι τώρα, μετά τα τραγικά γεγονότα, καθήκον του Πρωθυπουργού θα ήταν να καλέσει ο ίδιος προσωπικά τους αρχηγούς των κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα τα χρόνια των ατασθαλιών στο σιδηροδρομικό σύστημα, να συνεννοηθούν με σύνεση, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα και να δώσουν αμοιβαία υπόσχεση ότι θα σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις, τους διαπληκτισμούς, την αμφισβήτηση των ευθυνών τους, που προκαλούν αηδία, τις τραγικές αυτές ώρες. Θα έπρεπε να επιλέξουν σε συνεννόηση τα μέλη της υπερκομματικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας, να λειτουργήσουν συναινετικά για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της, χωρίς να παίξουν με τον πόνο δύσμοιρων

συμπολιτών τους και να αφήσουν την Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανεξάρτητη και χωρίς καθυστερήσεις. Η τραγωδία στο Μάτι εκκρεμεί ακόμη, και είναι ανθρώπινο να λησμονούνται με την πάροδο του χρόνου και τα πιο τραγικά γεγονότα . Δεν υπάρχουν πια περιθώρια… οι καιροί ου μενετοί !

Οφείλει, εξάλλου, κάθε κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα να κάνει την αυτοκριτική του και να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα πρέπει οι ένοχοι για την τραγωδία, όποιοι και αν είναι, να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Αυτή θα είναι η ελάχιστη δικαίωση, που απαιτεί ο ελληνικός λαός!

Μια συμφωνία των αρχηγών με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ένα συμβόλαιο τιμής, θα λειτουργούσε ως υπόσχεση στο λαό για αλλαγή πορείας των πολιτικών, για ουσιαστική ενασχόλησή τους με τα προβλήματα της κοινωνίας χωρίς προσωπικά συμφέροντα, για συναίσθηση της ευθύνης τους για την εθνική τραγωδία. Τότε και μόνον τότε, θα κατευνασθεί, ίσως, η οργή, θα λειτουργήσει το αίσθημα της ευθύνης των ενεργών πολιτών προς όφελος της πολιτείας, και θα προχωρήσουν στις κάλπες για να αναδείξουν τον καταλληλότερο για την αναγκαία αυτή αλλαγή πολιτικής.

Σε αντίθετη περίπτωση θα επανέλθουμε το 2023 στους παρακάτω σκωπτικούς με γλυκόπικρο χιούμορ στίχους του Γεώργιου Σουρή στο ποίημά του «Δυστυχία σου, Ελλάς» για την κακοδαιμονία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που αντικατοπτρίζει όλα τα ελαττώματα της φυλής μας.

Ολα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,

Οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν, δεν ξέραμε τι λέγεται ντροπή…..

Ω Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.