Η αίθουσα του ξενοδοχείου όπου γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με τίτλο «Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ – Μία προσχηματική πόλωση, κατασκευασμένες διαφωνίες, υπαρκτές ομοιότητες»,  ήταν γεμάτη.

Μια παρουσία όμως ξεχώρισε, έστρεψε πάνω της τα βλέμματα και συζητήθηκε.  Φρόντισε άλλωστε να το επισημάνει ο κ. Κωνσταντινόπουλος. «Είναι, εδώ, μαζί μας, ο αδελφός του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο Γιάννης».  Η παρουσία του θείου του Απόστολου Σπυρόπουλου, που πρόσφατα μετεγράφηκε στη ΝΔ είχε πολλούς συμβολισμούς. Και το μήνυμα που πέρασε αυτή η παρουσία και ο θερμός χαιρετισμός που είχε τόσο με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο  όσο και με τον Κώστα Σκανδαλίδη ήταν, αν μη τι άλλο, της μη συμφωνίας με την επιλογή του γιού του αδελφού του.

Η τακτική Μητσοτάκη που όπως ελέχθη, «επέλεξε να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με γυρολόγους της πολιτικής που οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν ότι το κίνητρο των επιλογών τους ήταν μια καρέκλα», έχει προκαλέσει οργή στο ΠαΣοΚ. Παράλληλα όμως δημιουργεί και τάσεις συσπείρωσης αφού κάνει φανερό ότι «ο πραγματικός στόχος του Πρωθυπουργού  είναι να ψαλιδίσει, όσο μπορεί, τα εκλογικά ποσοστά του ΠαΣοΚ.

Το βιβλίου του κ. Κωνσταντινόπουλου, όπως τόνισαν οι Λευτέρης Κουσούλης και Κώστας Σκανδαλίδης «είναι μια μπροσούρα εκλογικής μάχης».  Επί της ουσίας στο βιβλίο του ο βουλευτής Αρκαδίας ενισχύει με επιχειρήματα το κύριο προεκλογικό αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη. Ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στη ίδια του πολιτικού συστήματος. Τονίζουν τις διαφορές τους, όμως δείχνουν όλο και περισσότερο πιο ίδιοι.

Αυτό, άλλωστε τονίζει στον πρόλογο του ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αυτό ήταν και το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης. «Τα δύο κόμματα  «διατυμπανίζουν τις αντιθέσεις τους, πασχίζουν να μας πείσουν ότι είναι αντίθετοι κόσμοι, όμως μέσα στην ατμόσφαιρα της κατασκευασμένης σύγκρουσης και κάτω από το σύννεφο της επικοινωνίας ένας κοινός τόπος φαίνεται να τα συνδέει». Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «στον αντίποδα της τοξικής αντιπαράθεσης το ΠΑΣΟΚ παραμένει μια υπεύθυνη κοινοβουλευτική δύναμη, προτείνοντας λύσεις με δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και πατριωτισμό».