Δυο μεγάλες απώλειες στον κόσμο του κινηματογράφου συνέβησαν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. Στη Μαδρίτη, σε ηλικία 91 ετών, έφυγε από την ζωή ο Κάρλος Σάουρα, εμβληματικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του Ισπανικού κινηματογράφου, του οποίου τρεις ταινίες, οι «Η μαμά έγινε 100 χρονών»,  «Κάρμεν» και  «Tango» είχαν προταθεί για το Οσκαρ Διεθνούς (μη αγγλόφωνης) ταινίας.

«Η μαμά έγινε 100 χρονών»

Το ενδιαφέρον του Σάουρα για τον κινηματογράφο ξεκίνησε όταν ήταν πολύ μικρός. Η μητέρα του, που ήταν πιανίστα, του εμφύσησε την αγάπη για τη μουσική και ο αδελφός του, Αντόνιο, που ήταν ζωγράφος, το πάθος για την τέχνη. Όταν ήταν έφηβος ο Κ. Σάουρα άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία και το 1950 έκανε τις πρώτες του ταινίες με κάμερα 16 χλστ. Υπήρξε εξαιρετικός φωτογράφος, μια δραστηριότητα που μοιράστηκε και στην δημιουργία των ταινιών του.

Σταρ σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης, ο Σάουρα μετρούσε οκτώ συμμετοχές στο φεστιβάλ των Καννών, έξι στο φεστιβάλ του Βερολίνου και τρεις στο φεστιβάλ της Βενετίας. Το 1981 η ταινία του «Deprisadeprisa» απέσπασε την Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο, όπου το 1967 την Αργυρή είχε κερδίσει η ταινία του «Peppermint Frappe».

Ο Σάουρα παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε επτά παιδιά. Ένα από αυτά, ο Σέιν είναι γιός του Σάουρα με την ηθοποιό Τζεραλντίν Τσάπλιν ,κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν και μούσα του Σάουρα σε αρκετές ταινίες του, όπως η cult ταινία «Θρέψε κοράκια» (1973) την οποία όμως δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Ο δημιουργός των «Δρόμων της φωτιάς»

«Οι δρόμοι της φωτιάς»

Εν τω μεταξύ στο Λονδίνο, επίσης την Παρασκευή 10/2  άφησε την τελευταία πνοή του ο Χιου Χάντσον, σκηνοθέτης  της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» που έχει γράψει Ιστορία και για την Ελλάδα καθώς για αυτήν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης μουσικής. Ο Χάντσον που επίσης προτάθηκε για το Οσκαρ σκηνοθεσίας για την ίδια ταινία ήταν 86 ετών.

Ο θρυλικός βρετανός παραγωγός Ντέιβιντ Πάτναμ ήταν που έδωσε την ευκαιρία στον Χ. Χάντσον να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο έχοντας περάσει 20 χρόνια στη διαφήμιση.  Οι δρόμοι της φωτιάς ήταν μόλις η δεύτερη ταινία του ενώ θα ακολουθούσε μια πολύ διαφορετική ματιά πάνω στον Ταρζάν, το «Γκρέιστοουκ: Ο θρύλος του Ταρζάν, άρχοντα της ζούγκλας»  (1984). Ωστόσο, η παταγώδης αποτυχία της ταινίας «Οι επαναστάτες» (1985) έβαλε φρένο στην καριέρα του Χάντσον του οποίου η τελευταία ταινία είναι η «Altamira» (2016).