Με την εξαίρεση της απουσίας κάποιων ταινιών όπως η «Φάλαινα» του Ντάρεν Αρονόφσκι για την οποία ο Μπρένταν Φρέιζερ θεωρούνταν φαβορί, καλό θα μπορούσες να πεις ότι ήταν σε γενικές γραμμές το μοίρασμα των βραβείων στις φετινές Χρυσές Σφαίρες που δόθηκαν το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου στο Λος Αντζελες (ξημερώματα Τετάρτης 11 του μηνός για την Ελλάδα λόγω της διαφοράς ώρας).

Δύο βραβεία για την ταινία «The Fabelmans» του 76χρονου Στίβεν Σπίλμπεργκ (καλύτερης δραματικής ταινίας και σκηνοθεσίας) και τρία για την ταινία του Μάρτιν Μακ Ντόνα «Τα πνεύματα του Ινισέριν» (καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ – Kόλιν Φάρελ και καλύτερου σεναρίου – Μακ Ντόνα). Την ίδια ώρα που καλύτερος ηθοποιός δραματικής ταινίας χρίστηκε ο πρωτοεμφανιζόμενος στις Χρυσές Σφαίρες Αμερικανός ηθοποιός Οστιν Μπάτλερ για τον «Elvis» και καλύτερη ηθοποιός δραματικής ταινίας η έμπειρη και ήδη πολυβραβευμένη Αυστραλή ηθοποιός του Κέιτ Μπλάνσετ, για την «Tar».

 

Κόλιν Φάρελ (Tα πνεύματα του Ινισέριν)

Καθόλου άσχημα όμως δεν τα πήγε και η σουρεαλιστική κωμωδία «Τα πάντα όλα» των Ντάνιελ Κουάν, Ντάνιελ Σάινερτ που είδαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Η ταινία απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Μισέλ Γέο) καθώς και το βραβείο β’ ανδρικής ερμηνείας  (Κέ Χούι Κουάν). Και φυσικά, το μαύρο στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείπει από τις βραβεύσεις, οπότε η Αντζελα Μπάσετ κέρδισε το βραβείο β’ γυναικείας ερμηνείας για το «The Woman King».

Οστιν Μπάτλερ (Elvis)

 

Συνεπώς αυτή η μίξη διαφορετικών μεταξύ τους ειδών και στιλ έδωσε στα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών την απαραίτητη νότα ανανέωσης την οποία η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Λος Αντζελες χρειαζόταν μετά το σκάνδαλο για θέματα ηθικής, δωροδοκιών στα μέλη της και φυλετικών διαφορών που  είχε αποκαλύψει πριν από δύο χρόνια για την λειτουργία της η εφημερίδα Los Angeles Times. Μάλιστα, κάποιοι ηθοποιοί όπως ο Μαρκ Ράφαλο και η Σκάρλετ Τζοχάνσον δεν είχαν διστάσει να πάρουν ανοιχτή θέση  κατά του τρόπου λειτουργίας της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Λος Αντζελες ενώ ένας μεγάλος σούπερσταρ, ο Τομ Κρουζ παρέδωσε πίσω στην Ενωση τις Χρυσές Σφαίρες που είχε κερδίσει στο παρελθόν.

Όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Λος Αντζελες να προβεί σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής αυστηρότερων ηθικών προτύπων και την επέκταση των μελών της με έμφαση στην προσέλκυση περισσότερων ατόμων διαφορετικού χρώματος από του λευκού. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που το πρώτο πράγμα που ο παρουσιαστής της χθεσινής απονομής, Τζάστιν Καρμάικλ είπε ήταν «Βρίσκομαι εδώ επειδή είμαι μαύρος».

Φέτος, αφήνοντας ικανοποιημένες τις περισσότερες ταινίες που διαγωνίστηκαν, οι βραβεύσεις των Χρυσών Σφαιρών διαμορφώνουν ήδη (όπως εξάλλου ανέκαθεν συνέβαινε) το κλίμα που απ’ ότι φαίνεται θα επικρατήσει και στα βραβεία Όσκαρ, των οποίων οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται σε λίγο καιρό.

Βέβαια, καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψη ότι κάποιες από τις ταινίες που διακρίθηκαν στις Χρυσές Σφαίρες όπως το «The Fabelmans» του Σπίλμπεργκ, και την «Tar» του Τοντ Φιλντ, ελάχιστη ανταπόκριση είχαν στο κοινό και κατέληξαν εμπορικές αποτυχίες.

Αυτό δηλώνει πολλά για την κατάσταση που επικρατεί στον κινηματογράφο σήμερα. Ωραία τα βραβεία, όμως η ουσία της επικοινωνίας των έργων με τους θεατές φαίνεται ότι έχει πρόβλημα.

 

Τα βραβεία σχετικά με τον κινηματογράφο

 

Καλύτερη δραματική ταινία

The Fabelmans

Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ

Tα πνεύματα του Ινισέριν

Καλύτερη σκηνοθεσία

Στίβεν Σπίλμπεργκ (The Fabelmans)

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε δραματική ταινία

Austin Butler (Elvis) 

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ

Κόλιν Φάρελ (Tα πνεύματα του Ινισέριν)

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δραματική ταινία

Κέιτ Μπλάνσετ (Tar)

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ

Mισέλ Γιέο (Τα πάντα όλα)

Καλύτερη Β’ ανδρική ερμηνεία

Kε Χούι Νουάν (Τα πάντα όλα)

Καλύτερη Β’ γυναικεία ερμηνεία

Αντζελα Μπάσετ (Black Panther: Wakanda Forever) 

Καλύτερο σενάριο

Μάρτιν Μακ Ντόνα (Tα πνεύματα του Ινισέριν)

Καλύτερη μουσική

Τζάστιν Χέργουιτς (Babylon)

Καλύτερη μη αγγλόφωνη ταινία

Argentina, 1985 (Aργεντινή)

Καλύτερο τραγούδι

Naatu Naatu από την ταινία RRR

Καλύτερο κινούμενο σχέδιο

Guillermo del Toros Pinocchio