Μια ματιά στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη πάντα θεωρείται χρήσιμη. Το μάτι πέφτει στο καλαντάρι άλλων πρωταθλημάτων. Η Αγγλία ετοιμάζεται παραδοσιακά για την boxing day της Δευτέρας.

Με τα παιχνίδια της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων εκκινεί ξανά η Πρέμιερ Λιγκ.

Η Γερμανία, πιστή στα «δικά της μέτρα και σταθμά», σφυρίζει αδιάφορα και πάει για το μέσον Ιανουαρίου η Μπουντεσλίγκα.

Η Γαλλία ξαναπαίζει ποδόσφαιρο μετά τα Χριστούγεννα, η Ιταλία θα αφήσει να περάσουν οι γιορτές, ενώ στην Ισπανία προβλέπεται Πρωτοχρονιά στα γήπεδα.

Δεν είναι όλο αυτό το σκηνικό παράλογο. Οι περισσότερες ομάδες είχαν διεθνείς και οι κατά τόπους λίγκες προτίμησαν να ενταχθούν οι παίκτες σταδιακά στα κλαμπ, να κάνουν μια μίνι προετοιμασία και να ανεβάσουν στροφές χωρίς να κινδυνέψουν να «καούν». Οσο αυτό μπορεί να προβλεφθεί ή είναι εφικτό σε μια δαιδαλώδη σεζόν.

Ποιο πρωτάθλημα δείχνει λες και κάνει κούρσα 100 μέτρων; Μα…το βρήκατε!

Το ελληνικό. Και τούτο το 15θήμερο πολλοί θα θυμηθούν τις παλιές εποχές όταν δίδονταν αγώνες μεσούσης της εορταστικής περιόδου και στις εξέδρες έπαιρναν θέση οικογένειες. Δηλαδή, γινόμασταν, κατά κάποιον τρόπο, Αγγλία.

Στο Νησί υπάρχει η άποψη πως όποια ομάδα αντέξει και βρεθεί κοντά στις πρώτες θέσεις στις αρχές του νέου έτους, τώρα θα έχει στρώσει τον δρόμο της για τη συνέχεια. Τόσο σημασία έχουν αυτά τα ματς που διεξάγονται απνευστί.

Λέτε να δούμε κάτι ανάλογο στα μέρη μας; Αν υπολογίσουμε και το Σαββατοκύριακο του Αγίου Ιωάννη, τότε θα έχουμε δει 4 (!) αγωνιστικές. Πρωτοφανές γεγονός. Μπορεί να έρθουν τα «πάνω κάτω» και να δούμε νέα κατάσταση. Ο ΠΑΟ έπαιξε στην Κοκκινιά και έχει μπροστά του τον ΟΦΗ (στη Λεωφόρο) , πάει στη Λιβαδειά και συνεχίζει με την ΑΕΚ έξω. Ο Ολυμπιακός αναμένει τον Αστέρα Τρίπολης, μετά έχει τη Νεάπολη και τον Ιωνικό και αργότερα τον Βόλο.

Η ΑΕΚ δύο εκτός (Βόλος, ΠΑΣ) και μετά το αθηναϊκό ντέρμπι. Ο δε ΠΑΟΚ θα εμφανιστεί στο Περιστέρι, στην Τούμπα θα παίξει με τον Αρη το ντέρμπι και έχει μετά τη Λαμία εκτός. Τι λέτε; Ποιος θα αντέξει;

Το γιατί έλαβαν οι αρμόδιοι την απόφαση να δίδονται αγώνες αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει την εξήγησή του. Προφανώς με στόχο να βγαίνουν οι ημερομηνίες, δεδομένου ότι υπάρχουν και τα play offs, συν το Κύπελλο, άρα τα κουκιά είναι μετρημένα.

Ωστόσο, αν το δει κάποιος από μια άλλη οπτική, αντιλαμβάνεται πως έξις δευτέρα φύσις. Η συνήθεια, δηλαδή, είναι ανίκητη. Κάπως έτσι, το κοινό που εσχάτως είχε μάθει να μην βλέπει ελληνικά ματς στις γιορτές δείχνει να το σκέφτεται αν πάει στα γήπεδα και μοιάζει με κρύο ντους η μετάβαση από το Παγκόσμιο Κύπελλο στην εγχώρια διοργάνωση. Τα εισιτήρια που διατέθηκαν Τετάρτη και Πέμπτη ήταν αρκετά λιγότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα πριν από τη διακοπή.

Η δε ΑΕΚ είδε για πρώτη φορά το γήπεδό της, το νέο της σπίτι, να μην είναι ασφυκτικά γεμάτο. Mένει να φανεί αν «ζεσταθεί» το κοινό στο αμέσως προσεχές διάστημα ή αν επιλέξει να (ξανα)στείλει το μήνυμά του…