Απαντήσεις σχετικά με την οικονομική διαχείριση του οργανισμού δημοσιοποίησε το Χαμόγελο του Παιδιού, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα της Κυριακής».

Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, επιχείρησε να καταρρίψει τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, ως προς τα οικονομικά στοιχεία, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου σημείωσαν, μεταξύ άλλων, πως το Χαμόγελο υπόκειται σε ελέγχους από ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Γιαννόπουλος, το «Χαμόγελο δημοσιεύει ετησίως τον ισολογισμό του και τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, δύο φορές ετησίως τα στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεών του και Εκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Οπως υποστηρίχθηκε, το πλεόνασμα των 6,2 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν συνιστά οικονομική επάρκεια καθώς μπορεί να εξυπηρετήσει τη λειτουργία του Συλλόγου μόνο για τους επόμενους πέντε μήνες ενώ ο τραπεζικός λογαριασμός του Χαμόγελου του Παιδιού στην Ελβετία διαθέτει χρήματα από την πώληση του ξενοδοχείου Τιτάνια το 2019, στο οποίο η οργάνωση διέθετε μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Χαμόγελου, ο μειωμένος αριθμός παιδιών που δέχτηκαν τις δράσεις του το 2020 και 2021 οφείλεται στην πανδημία – εξαιτίας της οποίας πραγματοποιήθηκαν λιγότερες δράσεις σε σχολεία – ενώ αναφέρεται ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι αυξημένος.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 υποστηρίχθηκαν 38.710 παιδιά έναντι 48.403 που είχαν υποστηριχθεί ολόκληρο το 2021. Ως προς την παράνομη παρακράτηση παιδιών, οι εμπλεκόμενοι επεσήμαναν πως το Χαμόγελο δέχεται παιδιά κατόπιν εισαγγελικής εντολής και πως τα τελευταία 16 χρόνια έχουν δοθεί για τεκνοθεσία και αναδοχή 128 παιδιά ενώ υποστηρίχθηκε πως σήμερα παρατηρείται «στασιμότητα» λόγω της μεγάλης ηλικίας των διαθέσιμων παιδιών – άνω των 12 ετών – γεγονός που αποτρέπει τους υποψηφίους αναδόχους.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού απασχολεί την πολυπληθέστερη πολυεπιστημονική ομάδα, με μόνο το 12% να αφορά σε διοικητικό προσωπικό», αναφέρει η οργάνωση ενώ ως προς τις απολύσεις εργαζομένων σημειώνει ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού. Τέλος, ως προς την τοποθέτηση καμερών σε εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επισημάνθηκε ότι έχει γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους κατόπιν αδειοδότησης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση του Χαμόγελου του Παιδιού 

Τα ερωτήματα παραμένουν… 

Σειρά ερωτημάτων – για τη διαχείριση ακινήτων, την καταγγελία κακοποίησης στην Καβάλα, τις μισθοδοσίες και τις σχέσεις με την ΕΛ.ΑΣ. – προέκυψαν από την ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού και τη χθεσινή αναλυτική συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Κώστα Γιαννόπουλου, αναφέρει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Και προσθέτει:

Κι αυτά με αφορμή δημοσίευμα του «Βήματος» σε σχέση με τη φιλανθρωπική δραστηριότητά του, αλλά και ορισμένα «κενά» που παρατηρούνται και τα οποία αναμένεται να απαντηθούν από κρατικούς ελέγχους.

Το Χαμόγελο του Παιδιού προχώρησε σε πλήρεις αναφορές για την προσφορά του σε δεκάδες χιλιάδες ανηλίκους, για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, όπως και για την αδιαμφισβήτητη πλήρη διαφάνεια που επιδιώκει στα οικονομικά του.

Υπάρχουν όμως ορισμένα περαιτέρω ερωτήματα:

Πρώτον: Σχετικά με τις αναφερόμενες στο δημοσίευμα του «Βήματος» δυσεξήγητες μεταβολές των μισθοδοσιών του προσωπικού, στην ανακοίνωση μνημονεύεται ότι το  Χαμόγελο του Παιδιού το 2015 προχώρησε αναγκαστικά σε μείωση μισθών προκειμένου να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του. Τα χρόνια που ακολούθησαν και όταν η κατάσταση βελτιώθηκε, ο Οργανισμός προχώρησε σε σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των εργαζομένων. Ομως, αυτό δεν αντιστοιχεί πλήρως με τα δεδομένα των ισολογισμών. Κι αυτό γιατί η μείωση με επίκληση της «οικονομικής κρίσης» (που είχε ξεκινήσει πάντως αρκετά χρόνια νωρίτερα) καταγράφεται σχετικά μικρή και η αναφερόμενη επάνοδος στην προηγούμενη κατάσταση συνοδεύεται με εντυπωσιακές αυξήσεις της τάξεως του 20%-30%. Δεν αντιστοιχεί, δηλαδή, σε απλή «αποκατάσταση μισθών».

Δεύτερον: Για τις αναφορές ότι υπήρχε απόλυση εργαζομένου λόγω διαμαρτυρίας για τοποθέτηση καμερών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, υποστηρίχθηκε ότι «έχουν τοποθετηθεί κάμερες αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών, εν γνώσει όλων και κατόπιν σχετικής αδειοδότησης των αρμόδιων φορέων και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η εκδίωξη του υπαλλήλου αφορούσε τοποθέτηση καμερών σε χώρους εστίασης, μελέτης και ψυχαγωγίας των παιδιών και όχι σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις κομμάτων για την παράνομη απόλυση που είχαν μείνει αναπάντητες.

Τρίτον: Οσον αφορά την καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου (μνημονεύεται στο δημοσίευμα) στη δομή της Καβάλας, υπήρξε παραδοχή τόσο του περιστατικού όσο και της δικαστικής έρευνας που ακολούθησε. Υποβαθμίστηκε, ωστόσο, σε απλή «παρενόχληση», με συμπληρωματική αναφορά ότι αρχειοθετήθηκε. Αυτή η εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία δεν δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συμβουλές κρατικών λειτουργών. Μεγάλη απορία όμως προκαλεί ότι ο Κώστας Γιαννόπουλος στη συνέντευξή του δεν ανέφερε οτιδήποτε για το αν ο καταγγελλόμενος υπάλληλος παρέμεινε στην εν λόγω δομή κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης. Προσφάτως, πάντως, είχε σπεύσει να πει ότι απομάκρυνε αμέσως υπάλληλο σε άλλη δομή γιατί έριξε πιπέρι στο στόμα παιδιού.

Τέταρτον: Για τη συνεργασία του Οργανισμού με την ΕΛ.ΑΣ. – με αφορμή σχετική επισήμανση του «Βήματος» – ο Κώστας Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι είναι διαχρονική και δεν έχει υπάρξει καμία προστριβή. Σειρά εγγράφων όμως που είναι στη διάθεση της εφημερίδας και μαρτυρίες ενστόλων για ζητήματα εξαφάνισης ανηλίκων και όχι μόνο, αναδεικνύουν το αντίθετο.

Πέμπτον: Στο ζήτημα προβληματικής διαχείρισης 230 ακινήτων του Χαμόγελου, που αναφερόταν στο κυριακάτικο δημοσίευμα, υπήρξε πλήρης επιβεβαίωση του αριθμού. Υποστηρίχθηκε όμως ότι τα προβλήματα στην αξιοποίησή τους οφείλονται σε αμφισβήτηση διαθηκών, καθυστερήσεις στις πωλήσεις κ.ο.κ. Βέβαια δεν παρέχεται κανένα αριθμητικό στοιχείο για τα ακίνητα με εκκρεμότητες, όσα δίνονται σε ενηλίκους πρώην φιλοξενούμενους κ.λπ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Οργανισμού σημείωσε χαρακτηριστικά «να δούμε τι θα κάνουμε με τα σπίτια».

Τέλος, ο Κώστας Γιαννόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι το προαναφερόμενο δημοσίευμα είναι «έργο μιας κλίκας που είχε αρχίσει τη δράση της το προηγούμενο καλοκαίρι», ότι πρόκειται για «ανθρωποφαγία» και ότι «στοχοποιείται κάθε καλό που γίνεται για να μείνουν στο απυρόβλητο τα κρατικά ιδρύματα». Τα παραπάνω προφανώς καμιά σχέση δεν έχουν με το εν λόγω ρεπορτάζ που αφορά τους περαιτέρω κρατικούς ελέγχους για την πλήρη διαφάνεια και την απάντηση όλων των ερωτημάτων για τη λειτουργία όλων των φιλανθρωπικών οργανισμών.