Στη σκιά της διαγραφής της Εύας Καιλή, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ, συνεδριάζει, το πρωί της Κυριακής η κεντρική επιτροπή του ΠαΣοΚ ,με αντικείμενο την παρουσίαση του προγραμματικού πλαισίου του κόμματος.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», ανέφερε η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη. Λίγες ώρες μετά ακολούθησε η διαγραφή της και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με την διαγραφή της κυρίας Καιλή κλείνει, με έναν απρόσμενο τρόπο, ένα εσωκομματικό μέτωπο που προκαλούσε πονοκεφάλους στη Χαριλάου Τρικούπη. Η ευρωβουλευτής, με τις διαφοροποιήσεις της, δημιουργούσε εκνευρισμό στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και τους επιτελείς του. Το ενδεχόμενο διαγραφής της είχε πέσει στο τραπέζι μετά τις δηλώσεις της για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ που η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδοκίμασε δημόσια την κυρία Καιλή, λέγοντας ότι οι θέσεις της δεν απηχούν τις απόψεις του ΠαΣοΚ και των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Η συνάντηση και ο διάλογος στο Στρασβούργο

Η τελευταία συνάντηση της Εύας Καιλή με τον Νίκο Ανδρουλάκη έγινε στο Στρασβούργο, λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις της για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, και το μεταξύ τους κλίμα περιγράφεται ως ψυχρό.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε εξηγήσεις από την κ. Καιλή για τις δηλώσεις της. Η ευρωβουλευτής επεσήμανε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι οι δηλώσεις της είχαν αναφορά στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. «Είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα στον αραβικό κόσμο» τόνισε η κ. Καιλή. «Δεν το ξεκαθάρισες αυτό», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Από την αρχή της ομιλίας μου ήταν η απάντηση.

Η Χαριλάου Τρικούπη είχε πει «όχι» στην στάση της στην εκφρασμένη επιθυμία της κυρίας Καιλή να διεκδικήσει μια νέα θητεία στη Βουλή και τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είχα ενημερώσει πως η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ γιατί λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ. Ηδη από τη στιγμή που έκανε τις δηλώσεις για το Κατάρ το ποτήρι ξεχείλισε. Αλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι θα πουν ότι βιαστήκαμε. Σας λέω λοιπόν πως από το Σεπτέμβριο είχα πει ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ», αποκάλυψε (ΑΝΤ1) ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το σύστημα εξουσίας του κ.Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Η κυρία Καϊλή έκανε δηλώσεις για να υποβαθμίσει το θέμα τον υποκλοπών. Για την υπόθεση αυτή, δεν ξέρω τι θα γίνει, γιατί εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ιππου» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μάντζος: Να παραδώσει την έδρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Μάντζος, κάλεσε την κυρία Καιλή να παραδώσει την έδρα της. «Την καλούμε πλέον να παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία εξελέγη», δήλωσε.

Ο κ. Μάντζος στάθηκε σε 3 ενέργειες της κυρίας Καιλή οι οποίες, πέραν της υπόθεσης που ερευνάται από τις βελγικές αρχές, έκαναν να ραγίσει το ποτήρι στις σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με την ευρωβουλευτή.  «Πρώτον, εντός 24ώρου από τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Ιουλίου για απόπειρα εγκατάστασης του Predator, η κ. Καϊλή βγαίνει και λέει, πριν καν το πει η ΝΔ, ότι οι υποκλοπές συνηθίζονται και συμβαίνουν παντού, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Δεύτερον, στο τέλος Αυγούστου, η κ. Καϊλή, σε αγαστή αρμονία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, εμποδίζει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Εξεταστική Επιτροπή PEGA, να εξετάσουν το ζήτημα.

Και, τρίτον, στο τέλος Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψάλλει παιάνες για το Κατάρ, όταν όλη η Ευρώπη και όλη η υφήλιος μιλά για μία αδιαφανή ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, το κυριότερο, για μία συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή».