Σε 24ωρη μετέτρεψαν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στο Μετρό μετά την απόφαση που κοινοποίησαν αργά το βράδυ της Τρίτης το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), το Συνδικάτο Σταθμαρχών Πρώτη Γραμμή και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΚΕΛΜΑ).

Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί απόφαση του Δικαστηρίου να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την αυριανή κινητοποίηση των Σωματείων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Οι Εργαζομενοι της ΣΤΑ.ΣΥ(Μετρό), συμμετέχουμε καθολικά ολόκληρο το 24ωρο, στην Πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 9/11/2022.», ανακοίνωσαν τα σωματεία του Μετρό στις γραμμές 2 και 3.

Αντίθετα νόμιμη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αυριανή απεργία του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ.

Η διοίκηση του Οργανισμού είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη (με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών) ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η συμμετοχή των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων επικαλείτο ότι δεν έγινε έγκαιρη ενημέρωση για τη συμμετοχή στην απεργία, όπως επίσης ότι δεν ορίστηκε το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας και της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στη γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ) με τα μέχρις στιγμής δεδομένα παραμένουν στον αρχικό προγραμματισμό για λειτουργία του ηλεκτρικού από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.

Οδικά μέσα

Όσον αφορά στα οδικά μέσα, η ΟΣΥ είχε επίσης προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και η κινητοποίηση στα λεωφορεία της Αθήνας και τελικά κρίθηκε κι αυτή παράνομη. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει – με τα έως τώρα δεδομένα – στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας και λειτουργία των λεωφορείων από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ δεν αποκλείεται να μετατραπεί και αυτή η απεργία σε 24ωρη.