Μια εξαιρετική πρωτοβουλία με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποίησαν με επιτυχία μαθητές και καθηγητές του 1ου γυμνασίου Σπάτων.

Η ιδέα  και κυοφορία της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι της καθηγήτριας μουσικής Κατερίνας Παπαδοπούλου και δε θα μπορούσε να γεννηθεί  δίχως την μαιευτική πινελιά του μαθητή Νίκου Λαζαρίδη  ο οποίος και συνέθεσε τα οπτικά μέρη του αφιερώματος ντύνοντάς τα με αγαπημένους στίχους και μουσικές.

Σε πείσμα των καιρών και όσων μεμψιμοιρούν για τη νέα γενιά και τα ενδιαφέροντά της οι μαθητές του 1ου γυμνασίου στράφηκαν με λαχτάρα στην πρόσφατη ιστορία μας και τον μουσικό και λογοτεχνικό πολιτισμό μας. Στις βάσεις τους «έχτισαν» ένα μουσικοιστορικό, σπονδυλωτό αφιέρωμα που ξεκινά από την γέννηση των δύο μεγάλων Ελλήνων Δημιουργών, του Οδυσσέα Ελύτη και του Μίκη Θεοδωράκη και αρθρώνεται στις εμπειρίες τους μέσα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, την αντίσταση και τον εμφύλιο για να εκφραστεί σε μια αγαστή συνεργασία που μίλησε και ακόμη μιλά στις ψυχές των Ελλήνων αλλά και σε πολίτες ανά τον κόσμο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο αφιέρωμα των μαθητών του 1ου γυμανσίου Σπάτων «Το μελοποιημένο Αξιον Εστί είναι ο γόνος του Ποιητή και του Μουσικού που ήσαν έτοιμοι από καιρό προτού καν γεννηθούν».

«Το Αξιον Εστί είναι ο ύμνος της Ελλάδας μέσα από τρία πρόσφατα πάθη της. Το αλβανικό έπος, την αντίσταση, τον εμφύλιο σπαραγμό».

ΑΦΗΓΗΤΕΣ-ΠΟΙΗΜΑΤΑ:
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΟΝΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ
ΗΣΙΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΕΡΕΜΕΤΖΙΔΗΣ ΙΑΣΟΝΑΣ
ΝΙΩΡΑ ΑΓΓΕΛΝΑ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΑΙΗ

ΧΟΡΩΔΙΑ:
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΟΝΙΑ
ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ
ΔΕΔΕ ΕΛΕΝΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΓΑΛΗΣΙΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΕΥΤΥΧΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΚΑΘΕΡΗ ΡΑΦΑΗΛΙΑ
ΚΑΤΣΑΪ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΚΑΤΣΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΚΟΛΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΛΑΔΕΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΝΑ
ΜΟΥΛΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΣΩ
ΠΑΠΠΑ ΕΒΕΛΙΝΑ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ
ΣΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΙΟΛΑ
ΣΤΑΜΟΥ ΝΑΝΣΥ
ΤΖΑΦΑΪ ΜΠΕΣΙΑΝΑ
ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΦΡΑΓΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΟΡΧΗΣΤΡΑ:
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΟΝΙΑ ΠΙΑΝΟ
ΔΕΛΛΗΓΙΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑ
ΚΑΤΣΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΙΑΝΟ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΡΟΥΣΤΑ
ΦΕΡΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΘΑΡΑ
Κ. ΥΦΑΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ

ΣΕΝΑΡΙΟ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ:
Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΗΧΟΛΗΨΙΑ/ΒΙΝΤΕΟΓΡΑΦΙΑ:
ΚΕΡΕΜΕΤΖΙΔΗΣ ΙΑΣΟΝΑΣ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ:
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΩΝ-ΒΙΝΤΕΟ ΧΟΡΩΔΙΑΣ:
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κ. ΜΟΥΤΑΦΗ ΝΙΚΗ

Η μουσικός κυρία Κατερίνα Παπαδοπούλου δηλώνει  «ευγνώμων για την συνεργασία  μου   με αυτήν την καταπληκτική ομάδα μαθητών και καθηγητών και ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Νίκο για την αναντικατάστατη συμβολή του».