Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι παγκόσμιες εμπορικές ροές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Ιούνιο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού και τα lockdown στην Κίνα χαλάρωσαν με αποτέλεσμα οι εξαγωγές από τη δεύτερη κυριότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη να ενισχυθούν και πάλι.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Wall Street Journal, εκτιμάται πως οι εμπορικές ροές σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Ιούνιο, προσαρμοσμένα στις εποχικές αυξομειώσεις των εξαγωγών μεταξύ των κρατών. Σε ετήσια επίπεδα, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Ιούνιο, η αύξηση έφτασε το 9,3%.

Η ανάκαμψη αυτή ήρθε σε συνέχεια της επαναλειτουργίας των εργοστασίων και των λιμανιών στην Κίνα, που βρέθηκαν ενώπιον μιας συσσωρευμένης λίστας παραγγελιών που είχε δημιουργηθεί με το τέλος των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Πάντως, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές επιμένουν πως η αποδυνάμωση της καταναλωτικής ζήτησης λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και με φόντο την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα επηρεάσει δυσμενώς τις εμπορικές ροές τους επόμενους μήνες, μέχρι και το 2023.