Εφιαλτική προειδοποίηση – που περισσότερο ηχεί ως απειλεί – απευθύνει προς την Ευρώπη ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να εκτοξευθούν έως και 60% τον προσεχή χειμώνα, σε περισσότερα από 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, καθώς οι εξαγωγές από τη Ρωσία αλλά και η παραγωγή της εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου για άμεση παράδοση (spot) έχουν φθάσει τα 2.500 δολάρια ανά 1. 000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε η Gazprom.

«Κλείδωσαν» ψηλά οι τιμές του αερίου

Οι ολλανδικές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου έφθασαν σε ιστορικό υψηλό, σχεδόν 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), την άνοιξη. Έκτοτε υποχώρησαν σε περίπου 226,00 ευρώ ανά MWh σήμερα, Τρίτη, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν περίπου 46 ευρώ ανά MWh.

Το Κίεβο έχει κλείσει ένας από τους αγωγούς της Gazprom προς την Ευρώπη, ενώ η εταιρεία μείωσε τις προμήθειες στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία εν μέσω της διαμάχης για τον εξοπλισμό.

Συνολικά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% σε 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15ης Αυγούστου και η παραγωγή μειώθηκε κατά 13,2% σε 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.