Τριάντα χρόνια, 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η εργασία 20.000 ανθρώπων απαιτήθηκαν για να κατασκευασθεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το οποίο εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021.

Σήμερα, ευρισκόμενο σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο, σε θέση αντιδιαμετρική ως προς τη Γη και σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από αυτήν, το μεγαλύτερο και πλέον εξελιγμένο τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος κάνει τους αστρονόμους να αναπνέουν με ανακούφιση και κυρίως να ονειρεύονται.

Βλέπετε, μετά από αναμονή σχεδόν 6 μηνών από την έναρξη του ταξιδιού του και αφού κατάφερε να ολοκληρώσει τα 300 «βήματα» ασύλληπτης ακρίβειας που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί η αποστολή του (μεταξύ αυτών το να ξεδιπλώσει το προστατευτικό του σκέπαστρο και να μετακινήσει στην κατάλληλη θέση 6 από τα 18 τμήματα που απαρτίζουν τον επενδυμένο με χρυσό μήκους 6,5 μέτρων καθρέφτη του), αλλά και να παραμείνει άθικτο παρά τις συγκρούσεις με μικρομετεωρίτες (ένας εκ των οποίων μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο), το τηλεσκόπιο «έπιασε δουλειά». Και όπως αποδεικνύουν οι πρώτες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA , οι αστρονόμοι έχουν πολλά να περιμένουν από αυτό τουλάχιστον για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες επιλέχθηκαν ακριβώς για να δείξουν τις δυνατότητες του νέου τηλεσκοπίου , με σημαντικότερη ίσως από αυτές την ικανότητά του να «βλέπει» στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Σύμπαντος, και άρα να πηγαίνει πίσω στον χρόνο.

Ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι το τηλεσκόπιο Humble εξέπληξε ακόμη και τους δημιουργούς του επιτυγχάνοντας να απεικονίσει γαλαξία ο οποίος υπήρχε μόλις 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, οι αστρονόμοι ελπίζουν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Webb να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο τη στιγμή της δημιουργίας του Σύμπαντος. Αλλά και να λύσουν μυστήρια όπως το γιατί κάποιοι γαλαξίες είναι ιδιαίτερα ενεργοί παραγωγοί αστέρων ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Ή ακόμη να παρατηρήσουν γνωστούς και άγνωστους εξωπλανήτες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να αποφανθούν για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε αυτούς.

Με άλλα λόγια, καθώς 286 ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο ανυπομονούν να αρχίσουν να μελετούν τα «εμβάσματα» του τηλεσκοπίου Webb που θα συρρέουν, τα καλύτερα έπονται. Και εμείς ανυπομονούμε για τα ευρήματά τους που επιβεβαιώνουν κάθε φορά τις δυνατότητες της ανθρώπινης διάνοιας.