Σε συμφωνία-μαμούθ προχωρά το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας με τη Lockheed Martin για την αγορά περίπου 375 μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε βάθος χρόνου τριών ετών, ανέφεραν τρεις πηγές τη Δευτέρα στο Reuters.

H εξέλιξη αυτή γίνεται εν μέσω εκτιμήσεων για αύξηση της τιμής πώλησης της πιο κοινής έκδοσης του μαχητικού αεροσκάφους λόγω πληθωρισμού και μειωμένης προσφοράς.

Το πρώτο F-35A κόστισε 221 εκατομμύρια δολάρια όταν βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 2007. Από τότε, οι ποσότητες παραγωγής και η τεχνογνωσία έχουν αυξηθεί, βοηθώντας την τιμή του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς να υποχωρήσει στα 79 εκατομμύρια δολάρια καθώς κέρδισε ολοένα και περισσότερους πελάτες.

Κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον

Οι συνομιλίες είχαν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τα δικαιώματα δεδομένων, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Ωστόσο, σήμερα υπήρξε μια κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον η οποία θα μπορούσε να αποφέρει μια συμφωνία τόσο για το εύρος τιμών όσο και για την ποσότητα, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η οριστική τιμολόγηση δεν θα κλειδώσει για αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, αλλά η τελική συνολική αξία κυμαίνεται γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

485 αεροσκάφη

Εν μέσω της πανδημίας, η Lockheed άρχισε να προμηνύει ότι η τιμή του αεροσκάφους θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι οικονομίες κλίμακας μειώθηκαν και οι αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρά προβλήματα. Μια πρόβλεψη πριν από την πανδημία για αυτήν την αγορά τριών ετών έδειξε ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν περίπου 485 αεροσκάφη, αλλά η μείωση του όγκου κατά 22% θα επηρεάσει σίγουρα το συνολικό κόστος του F-35A, της πιο κοινής έκδοσης του τζετ.

Τρεις εκδοχές

Το F-35 διατίθεται σε τρεις εκδοχές, το μοντέλο Α για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τους συμμάχους των ΗΠΑ, το μοντέλο F-35 B, το οποίο μπορεί να χειριστεί σύντομες απογειώσεις και κάθετες προσγειώσεις και το F-35C για προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρα.

Ένα προηγούμενο τριετές «block buy» του Πενταγώνου, που υπογράφηκε το 2019, αφορούσε 478 μαχητικά αεροσκάφη F-35, επιτρέποντας στη Lockheed να αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες εξαρτημάτων για να μειώσει το κόστος κατά περίπου 8%, στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια.