«Να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με 4η δόση οι άνθρωποι, μεγαλύτεροι σε ηλικία» συνέστησε ο  καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο καθηγητής μίλησε παράλληλα για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» η οποία σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Διαβάστε επίσης:   Σωτήρης Τσιόδρας: «Οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά θα δούμε περισσότερες» – Γιατί δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα

Για την «Κένταυρος»

«Αυτή είναι μία παραλλαγή που δεν είναι φυσική μετεξέλιξη του Ο4 και του Ο5 που αυτή τη στιγμή ταλανίζει τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες. Είναι μία μετεξέλιξη του Ο2 που μας είχε απασχολήσει τον Φεβρουάριο. Είναι μία παραλλαγή, που έχει 8 διαφορετικές μεταλλάξεις παραπάνω απ΄ την Ο2, έχει εντοπιστεί κυρίως στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι τα συμπτώματα, αλλά το εάν είναι μεταδοτική και αν κάνει βαριά νόσο.

Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να το πούμε, ας ασχοληθούμε με την αντιμετώπιση του Ο4 και του Ο5 που κυριαρχεί στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο. Εάν επικρατήσει ο «Κένταυρος», τότε θα ασχοληθούμε και με αυτόν εκτενώς. Ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Για την κάθε μία μετάλλαξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συμπτώματα θα μας φέρει, παίζουμε με τις πιθανότητες», ανέφερε αρχικά.

  • Διαβάστε επίσης:     COVID-19 : Τα διλήμματα για την τέταρτη δόση

Σε τι ελπίζουν οι επιστήμονες

«Η μέχρι τώρα πορεία του ιού δείχνει ότι, ανεξαρτήτως των συμπτωμάτων που περιγράφετε, γιατί το να έχω πυρετό με προβληματίζει, αλλά εάν αυτός πυρετός δεν με οδηγεί στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Προς το παρόν τα στελέχη που έχουν προκύψει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι στελέχη που κάνουν πιο βαριά νόσηση και προκαλούν θάνατο. Ελπίζουμε και αυτό, δεν θα είναι ένα τέτοιο στέλεχος.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ένα στέλεχος μπορεί να γίνει επιθετικό με την έννοια της βαρύτερης νόσου, αλλά είναι κάτι σπάνιο να συμβεί. Ακόμα και τον ίδιο τον ιό δεν τον «συμφέρει», γιατί προσπαθεί πρακτικά να επιβιώσει, διότι βρίσκει μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, και από τα εμβόλια και από την νόσηση. Εάν όμως επιβιώνοντας σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους, τότε ο ίδιος θα τείνει να εξαφανιστεί», συμπλήρωσε.

Για τα νέα εμβόλια

Για την παρατήρηση Τσιόδρα σχετικά με την ανάγκη «νέας γενιάς εμβολίων», ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως, «είναι βέβαιο ότι τα εμβόλια θα μείνουν τη ζωή μας. Αυτό είναι μόνο καλό και καθόλου κακό, μακάρι να είχαμε εμβόλια για κάθε μεταδοτική νόσο. Ξεκινήσαμε με ένα εμβόλιο που το φτιάξαμε για έναν αρχικό ιό, και βγήκε στις αρχές του 2020. Προφανώς καταλάβαμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να προλαμβάνουμε τη μόλυνση, λιγότερο αποτελεσματικά στο να προλαμβάνουν την ήπια νόσηση, και πολύ αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο. Οι επιστήμονες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό.

Ήδη τα εμβόλια που θα φτιαχτούν από εδώ και πέρα, είναι εμβόλια που περιλαμβάνουν περισσότερα στελέχη του ιού, αλλά και για τα στελέχη 4 και 5. Η σύσταση είναι να πάμε σε εμβόλια, που να έχουν όλα τα τρέχοντα στελέχη που θα επικρατούν. Το καλύτερο θα είναι να έχουμε εμβόλια που δε θα απευθύνονται στα τμήματα του ιού που θα αλλάζουν, άρα θα χρειάζονται και επικαιροποίηση, στα τμήματα του ιού που παραμένουν σταθερά, άρα δεν θα χρειάζονται επικαιροποίηση και δεν θα πηγαίνουμε σε τόσο συχνούς εμβολιασμούς».

Πολιτική υπόθεση η υποχρεωτικότητα

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επεσήμανε ότι, « η υποχρεωτικότητα είναι πολιτική υπόθεση δεν είναι ιατρική υπόθεση. Το να λέει κάποιος ότι “δεν θέλω να εμβολιαστώ γιατί έτσι”, είναι μία λογική που με ξεπερνάει. Εάν μία κοινωνία αποδέχεται την επιστήμη, το να κάνεις ένα εμβόλιο είναι κοινή λογική. Όσοι ταξιδιώτες πηγαίνουν σε εξωτικές χώρες τους δίνουν μία λίστα από εμβόλια που πρέπει να κάνουν, και δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να τα κάνουν, για να πάνε το ταξίδι τους».

Η αύξηση των κρουσμάτων και η 4η δόση

«Ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το παρόν πρόβλημα και το τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο θα το δούμε τότε. Έχουμε πάνω από 300 εισαγωγές, εκεί που είχαμε 80. Χάνουμε πάνω από 20 ανθρώπους κάθε μέρα, και έχουμε πάνω από 100 διασωληνωμένους. Άρα τώρα υπάρχει ένα ενεργό πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε σχετικά με την 4η δόση ο κ. Βασιλακόπουλος.

Να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα οι μεγάλες ηλικίες

«Πρώτον πρέπει να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με 4η δόση οι άνθρωποι, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πρέπει να εμβολιαστούν, στις ΗΠΑ προτείνεται στους άνω των 50 ετών, για τα νεαρότερα άτομα δεν υπάρχει καμία μελέτη που να λέει ότι το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό, απλά δεν έχει γίνει μελέτη και γι’ αυτό δεν είμαστε σίγουροι.

Δεύτερον πάνω των 50 ετών που έχει κάνει και τις 4 δόσεις, έχει 4 φορές μικρότερο κίνδυνο να πεθάνει από κορωνοϊό, από αυτόν που έχει κάνει 3. Άρα αυτό και μόνο είναι επαρκής λόγος για να κάνουμε την 4η δόση. Το ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, δεν σημαίνει ότι μου απαγορεύει κάποιος – όπου χρειάζεται – να βάλω τη μάσκα μου. Πρέπει να γίνουμε απολύτως ειλικρινείς. Εάν έχουμε μία επαφή με κάποιο κρούσμα ή συμπτώματα, πρέπει να κάνουμε ένα σελφ τεστ και μετά ένα ραπιντ τεστ και μετά να το δηλώσουμε. Δεν πρέπει να το αποκρύπτουμε και να κυκλοφορούμε ελεύθεροι, διασπείροντας τη νόσο, πρέπει όλοι να βοηθήσουμε σε αυτό», κατέληξε.