Το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αρχίζει ν’αναδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας στο δρόμο προς τις εκλογές και χθες βράδυ παρουσίασε προτάσεις για την στεγαστική πολιτική, καθώς το ζήτημα της στέγης αποτελεί από τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή, ειδικά στην Αττική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε ένα σχέδιο για προσιτή κατοικία ιδιαίτερα σε νέα ζευγάρια και πρότεινε εξορθολογισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παράλληλα αναγέρθηκε στη δημιουργία αποθέματος Προσιτής Οικονομικά Στέγης από κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού, κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους, κ.α.

Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει τη θέσπιση σημαντικών κινήτρων και διασφαλίσεων στους ιδιοκτήτες, όπως π.χ. φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ. Ακόμα άμεσα μέτρα δράσης για τη στέγαση νέων και νέων ζευγαριών έως 40 ετών, όπως επιδότηση ενοικίου και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τις κατοικίες σε νέα ζευγάρια και νέους.

«Καταθέτουμε μια πρόταση στον δημόσιο διάλογο που, κατά την άποψή μου, είναι από τις πιο σημαντικές που αφορούν το αύριο και τη συνοχή της κοινωνίας. Επαναλαμβάνω: αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Αυτό το πρόβλημα αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, είναι το πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας ως κοινωνία. Και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη δική μας προσέγγιση και στην προσέγγιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είναι ότι εμείς παλεύουμε γι’ αυτό που ονομάζουμε κοινό καλό, γι’ αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Δεν θεωρούμε αναπτυξιακές λογικές αυτές που αφορούν την ενίσχυση την οικονομική λίγων. Θεωρούμε και βιώσιμα αναπτυξιακές και λογικές με κοινωνική συνοχή αυτές που διασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».

Το ενδιαφέρουν όμως είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί μία από τις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , ενόψει της εκλογικής διαδικασίας, «που ελπίζουμε να ανοίξει σύντομα, των εκλογών που θα έχουμε μπροστά μας» όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας και εξέφρασε την ελπίδα .ότι καταθέτοντας αυτή την πρόταση, θα προκληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους σ’ αυτό το κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα της στέγης.

Αναλυτικά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τη στεγαστική πολιτική έχει τους εξής τέσσερις άξονες:

1. Ο πρώτος άξονας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αφορά την αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει:

Α. Την κατάργηση του ακραία αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ

Β. Την επαναφορά της προστασίας τη κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, και την  δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες.

Γ. Για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.

Δ. Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών σχεδιάζουμε μια μεγάλη καινοτομία: Την δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

2. Ο δεύτερος άξονας αφορά τον έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb και την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων.

Επ’ αυτού ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «το πρόβλημα δεν το προκαλούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα 2 ή 3 ακίνητα που διαθέτουν μέσω AirBnb» και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι αυτό το καθεστώς άγριας δύσης, που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών, να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλοιώνοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων».

Για το Αirbnb το σχέδιο προβλέπει:

A. Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

B. Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και εως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.

Γ. Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 – 4 μήνες ως airbnb».

3. Ο τρίτος άξονας είναι η προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή και κεντρικός στόχος η επανάκτηση του δικαιώματος στη Στέγη των νέων και ειδικότερα των νέων ζευγαριών 24-44 ετών.

Το σχέδιο προβλέπει:

Α. Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται αύξηση της επιδότησης από 70€ σε 140€ το μήνα για νοικοκυριό με ένα μέλος και από 175€ σε 350€ το μήνα για νοικοκυριό με 2 παιδιά.

Αντιστοίχως προτείνεται και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, από 7000€ σε 14000€ για την επιδότηση νοικοκυριού με ένα μέλος και από 17.500€ σε 35.000€ για την επιδότηση ζευγαριού με 2 παιδιά.

Άρα, το σύνολο των δικαιούχων θα φτάσει τις 150.000 νοικοκυριά νέων 25-44 ετών με συνολικό επιπλέον κόστος 255 εκ. €/έτος.

4. Ο τέταρτος και πιο συνολικός άξονας, αφορά τη Νέα Στεγαστική Πολιτική και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για την κοινωνική πλειοψηφία.

Για το σκοπό αυτό το Σχέδιο προβλέπει:

Α. Τη Δημιουργία Τράπεζας Στέγης.

Η Τράπεζας Στέγης δημιουργείται από:

I) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση.

Ii)  κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Iii)  κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, που θα τους δοθεί από το κράτος.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει:

‒ Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ

‒ Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο

‒ Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.

‒ Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη

‒ Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των δύο πρώτων περιπτώσεων, δηλαδή των ανεκμετάλλευτων δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων, θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, με χρηματοδότηση από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους.

Όμως εστίασε στον πυρήνα του σχεδίου που είναι η τρίτη περίπτωση, ακριβώς γιατί, όπως διευκρίνισε, «δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος και έξοδα αποκατάστασης και μπορεί πράγματι να αποτελέσει τον άμεσο ρυθμιστικό παράγοντα συγκράτησης των ενοικίων και ελέγχου της φούσκας ακινήτων», ενώ συμπλήρωσε πως ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης, πέρα από τη δημιουργία απαιτεί και την ορθή διαχείριση και διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το σχέδιο προβλέπει:

Τη Ψηφιακή Διαχείριση και Διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης (ΠΟΣ)

α) Θεσπίζοντας νόμο-πλαίσιο για τη στέγη και κεντρική δομή του Κράτους σε επίπεδο Υφυπουργείου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Δημιουργώντας ψηφιακό παρατηρητήριο αποθέματος στέγης το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε δήμο της χώρας και στην κεντρική δομή του κράτους και περιλαμβάνει μητρώα κατοικιών, μητρώα δικαιούχων και αντιστοίχιση μεταξύ δικαιούχων και κατοικιών.