Εχει περάσει χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου, όμως η όψη που άφησε πίσω του το εφετινό, 75ο Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα με την απονομή των βραβείων (διεξάγεται από την Τρίτη 17 Μαΐου) είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη της περσινής χρονιάς, όταν εκτάκτως, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο.

Πέρσι, όταν ο ιός COVID 19 ήταν το νούμερο 1 θέμα παγκοσμίως, η πρόσβαση στην καρδιά της διοργάνωσης, το Palais Du Festival ήταν από πολύ δύσκολη, έως κυριολεκτικά αδύνατη για όσους δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα υγειονομικά έντυπα. Όλα αυτά φέτος έμοιαζαν πολύ μακρινό παρελθόν. Για την ακρίβεια, η εικόνα θυμίζει παλιές, καλές εποχές των Καννών. Το ειδικό πάσο του φεστιβάλ ήταν αρκετό, τόσο για την είσοδό σου στο Palais όσο και στις αίθουσες που φιλοξενούν τις προβολές των ταινιών.

Κανείς δεν ζητούσε Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, κανείς δεν ασχολούνταν με τα Rapid Tests της 48ωρης διάρκειας. Τα αυστηρά μέτρα της περσινής χρονιάς είχαν αντικατασταθεί από μια πρωτόγνωρη χαλαρότητα και το παράδοξο είναι ότι ενώ το φεστιβάλ διέθετε δωρεάν ειδικές μάσκες προστασίας προσώπου, ελάχιστοι τις χρησιμοποίησαν. Θα μπορούσες μάλιστα να πεις ότι τα πρόσωπα που κυκλοφορούσαν στην Κρουαζέτ ή παρακολουθούν ταινίες στις αίθουσες φορώντας μάσκα προστασίας ήταν πάρα πολύ λίγα.

Λίγα τα πρόσωπα που φορούσαν μάσκες, περισσότερα τα πρόσωπα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, συγκριτικά τουλάχιστον με πέρσι που το φεστιβάλ συγκέντρωσε κάποιο κόσμο μόνο τα Σαββατοκύριακα. Σημαντική η αύξηση επισκεπτών φέτος, περίπου 30 % παραπάνω από το 2021. Τα ξενοδοχεία ,τα εστιατόρια, τα μπαρ – οι πάντες έκαναν και πάλι χρυσές δουλειές. Υπήρχε μια αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας, όπως άφηνε να εννοηθεί και η επίσημη αφίσα της διοργάνωσης, ένα στιγμιότυπο από το «The Truman Show Ζωντανή μετάδοση», στο οποίο βλέπουμε τον Τζιμ Κάρεϊ να ανεβαίνει τα σκαλιά και να «αγγίζει» τον ουρανό.

Η ειρωνεία δε είναι ότι ενώ σημειώθηκαν κρούσματα ανάμεσα σε δημοσιογράφους, ουδείς φάνηκε να δίνει ιδιαίτερη σημασία. Αν λοιπόν στις Κάννες, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, η κατάσταση είναι όπως περιγράφεται παραπάνω, τότε είναι σαφές ότι ο δρόμος προς την καλυτέρευση των πραγμάτων αυτό το καλοκαίρι, είναι ανοιχτός για όλους.