Προετοιμασία 25΄ Τηγάνισμα 4΄ – 6΄ (η δόση)

ΥΛΙΚΑ  (για 10 μερίδες – 60 κομμάτια)

4 αβγά

30 γρ. κοπανιστή Μυκόνου

700 γρ. ξινομυζήθρα Ηρακλειάς (αν δεν βρίσκουμε, αντικαθιστούμε με κάποιο ανθότυρο, αρκεί να μην έχει πολλά υγρά. Αν έχει, το στραγγίζουμε)

150 γρ. τυροβολιά Μυκόνου (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ξινομυζήθρα)

½  ματσάκι (½ φλ.) αγριομάραθο ή μάραθο ψιλοκομμένο

70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το πανάρισμα

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Αγριομάραθο, άνηθο ή δυόσμο για γαρνίρισμα

Για τη μαρμελάδα λεμόνι                             

300 γρ. έτοιμη μαρμελάδα λεμόνι ή γλυκό του κουταλιού μαρμελάδα

30 ml χυμό λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ        

Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ και διαλύουμε σε αυτά την κοπανιστή. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι. Αν το μείγμα κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι. Το πλάθουμε σε μπαλάκια λίγο μικρότερα από καρύδι. Βάζουμε αλεύρι σε ένα μπολ και ρολάρουμε εκεί τα σφουγγάτα, ώστε να καλυφθούν εξ ολοκλήρου.

Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Οταν κάψει κάπως, τηγανίζουμε τα σφουγγάτα μέχρι να χρυσίσουν, 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν από το πολύ λάδι.

Μαρμελάδα: Αραιώνουμε τη μαρμελάδα με τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Εναλλακτικά, αντί για μαρμελάδα χρησιμοποιούμε γλυκό του κουταλιού, το οποίο χτυπάμε στο μούλτι με τον χυμό λεμονιού. Ανάλογα με την οξύτητα που επιθυμούμε, μειώνουμε ή αυξάνουμε την ποσότητα χυμού που χρησιμοποιούμε.

Για το σερβίρισμα, απλώνουμε με ένα κουτάλι μαρμελάδα λεμόνι σε ένα πιάτο και ακουμπάμε πάνω της, πιέζοντάς τα και λίγο με τα χέρια, τα σφουγγάτα. Γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά όπως αγριομάραθο, άνηθο ή δυόσμο.

– Αν χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. βούτυρο για πιο γεμάτη γεύση.

– Αν η κοπανιστή είναι μεγάλης ωρίμασης (πέραν των 3 μηνών), βάζουμε λιγότερη.