Η θλίψη ήταν ανείπωτη στον Βόλο και ιδιαίτερα στην διπλανή παραλιακή Αγριά, με την είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ Βαγγέλης Παπαθανασίου. H Αγριά με τους 6.000 κατοίκους, βλέπετε ήταν ο τόπος όπου γεννήθηκε. Ακόμα το διώροφο πέτρινο σπίτι, στην παραλία, όπου έμενε υπάρχει ακόμα και πολλές φορές τα καλοκαίρια ο Vaggelis, όπως ήταν παγκοσμίως γνωστός, ερχόταν μαζί με τον αδελφό του για διακοπές γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Η είδηση του θανάτου του, προκάλεσε θλίψη όχι μόνον στην Αγριά, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982». Επίσης είχε επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον

Οι Βολιώτες τον θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο, «Βολιώτης συνθέτης», τον αποκαλούσαν. Ήταν περήφανοι για αυτόν και συχνά έλεγαν πως «ήταν το μοναδικό Όσκαρ του Βόλου». Τον θυμούνται πολλές φορές στην πόλη τους τότε που έφερε τους επιστήμονες της NASA για ένα συνέδριο και μάλιστα τους έβαλε και κωπηλάτησαν στην Αργώ (που είναι κατασκευασμένη με την ίδια τεχνική που κατασκευάστηκε η αρχαία Αργώ και με ξύλα από το Πήλιο, όπως ακριβώς το αρχαίο καράβι). Ενθουσιάστηκαν οι επιστήμονες της NASA και ήθελαν καμιά σαρανταριά άτομα κοτζάμ επιστήμονες του διαστήματος να κωπηλατήσουν όλοι μαζί ταυτόχρονα, κάτι που το απαγόρευσαν οι αρχές. Έφερε όμως την NASA στον Βόλο, μεγάλη υπόθεση για την Αγριά.

Η εξερεύνηση του διαστήματος πάντοτε ενθουσίαζε τον Vaggelis από τα πρώτα του παιδικά χρόνια όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος. Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο σε αυτό, ενώ διαχρονικά οι κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί τον εμπιστεύτηκαν για να μελοποιήσει τις επιτυχίες τους.