Πολλές από τις υποθέσεις μας μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου αποδείχτηκαν λάθος τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον δημοσιογράφο D. Ignatius στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Περίπλοκες οι σχέσεις με την Τουρκία

Η Ευρώπη έχει λάβει τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δυναμώσει το ΝΑΤΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν μη τι άλλο ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι βρίσκει απέναντί του μία συμμαχία που είναι πιο δυνατή και με νέο αίσθημα στόχου ξεκάθαρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα πράγματα δεν έχουν έρθει όπως περίμενε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για χώρες όπως η Ελλάδα που έχει δεσμούς με τη Ρωσία δεν είναι εύκολη η απόφασή της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «πάντοτε πιστεύουμε ότι οι διαφορές διαμάχες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο».

Μάλιστα αναφερόμενος στις «περίπλοκες σχέσεις με την Τουρκία στη γειτονιά μας» σημείωσε ότι «πάντα θα υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο πάνω στο οποίο βασίζεται το σύστημα όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις όπως κάναμε και με την Ουκρανία».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα λυθεί και το θέμα της ένταξης των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας με νόημα ότι «δεν βλέπω κανένα μομέντουμ από καμία χώρα να μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ», και χαρακτήρισε λάθος τις ενστάσεις που εγείρει η Τουρκία.

Διαβάστε επίσης Ιμπραήμ Καλίν για Ουκρανία: Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια διπλωματική ισορροπία για να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης Ελλάδας – Τουρκίας

Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μία χώρα απο ΝΑΤΟ παρά μόνο εθελοντικά, αλλά αν ανήκεις στη συμμαχία πρέπει να συμφωνείς τους βασικούς κανόνες της συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μία άλλη πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αναφέρθηκε στις τέσσερις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο και τις συνομιλίες που είχαν.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό ήμουνα και πάρα πολύ ειλικρινής με τον Ερντογάν ότι δεν είναι μία ώρα για επιθετικές κινήσεις Δεν είναι ώρα για αναθεωρητικές κινήσεις, ας βρούμε ένα Πλαίσιο διαλόγου και ας μην εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες που προκαλούν.

Οι απαράδεκτες συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των προηγούμενων εβδομάδων από τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός λέγοντας ότι δεν μπορεί ένα μέρλος του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτές τις συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουνε.

Επανέλαβε δε ότι έχουμε κοινά με την Τουρκία και μπορούμε να δουλέψουμε σε θετική ατζέντα, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η βασική διαφορά των δύο χωρών είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών.

Ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλούμε και ο ένας τον άλλον και μιλάω με την αυτοπεποίθησή μιας χώρας που δεν έχει προκαλέσει την Τουρκία αλλά έχει την ικανότητα και τις ένοπλες δυνάμεις για αποτροπή για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την αυτονομία μας, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το αν θα θέσει στον Τζο Μπάιντεν τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή είναι μία συνάντηση που θα ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις, είμαι εδώ για να μιλήσω για την Ελλάδα και πως η Ελλάδα μπορεί να δουλέψει μαζί με τις ΗΠΑ και αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εποικοδομητική συνύπαρξη και όχι απομόνωση

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πύλη εισόδου της Ευρώπης για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στο πλαίσιο της απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια, καθώς επίσης και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του τουρισμού και της ανανεώσιμης ενέργειας αλλά και γιατί έχει ένα εξαιρετικής ποιότητας εργατικό δυναμικό.

Στόχος είναι να βρούμε τρόπους εποικοδομητικής συνύπαρξης με την Τουρκία και όχι να την απομονώσουμε σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να ενοχλείται η Τουρκία επειδή ένας Έλληνας αξιωματούχος επισκέπτεται ένα ελληνικό νησί στην στο ανατολικό Αιγαίο.

Θα πυροβολούσαμε τα πόδια μας

Αναφορικά με ένα ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όσον αφορά στο φυσικό αέριο δεν μπορεί να συμβεί γιατί θα πυροβολούσαμε τα πόδια μας. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ ακόμη από το ρωσικό φυσικό αέριο και αυτό δεν θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν μπορούμε πολύ απλά να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο μέσα σε ένα χρόνο ή μέσα σε ένα μήνα, όμως μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές Αλλά αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συναίνεση στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο να επιβάλλουμε κυρώσεις για το φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης. Όπως είπε πρέπει, να διασφαλίσουμε ότι μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα θα παίρνουμε φυσικό αέριο από διάφορες πηγές μπορούμε να δουλέψουμε με τις ΗΠΑ έχω προτείνει να υπάρξει πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γιατί τώρα η αγορά του φυσικού αερίου δεν αντικατοπτρίζει τις αρχές της προσφοράς και ζήτησης. Για όλους μας ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα χρησιμοποιούμε πολλά δημόσια χρήματα για να επιδοτούμε τα νοικοκυριά μας αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις Ευρωπαϊκές μας δυνατότητες όπως κάναμε και με τον κόβει διαφορετικα οι πολίτες θα θυμώνουν όλο και περισσότερο.