«Παρά τη γεωγραφική απόσταση, η Ελλάδα και το Βιετνάμ έχουν στενή φιλία, που εδράζεται σε σταθερές βάσεις και σε κοινές αξίες στις διεθνείς σχέσεις» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουαν Φουκ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στο Ανόι.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η επίσκεψή της στο Βιετνάμ επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δυο  χωρών, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, τις οποίες προσεγγίζουν βάσει των ίδιων αρχών: ειρηνική επίλυση των διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου, καθώς και απόρριψη της βίας και της απειλής χρήσης βίας.

Επιπλέον, επισήμανε, ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και το Βιετνάμ έχουν επανειλημμένως τονίσει την υποστήριξή τους στην πιστή εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και την προσήλωσή τους στη θαλάσσια ασφάλεια και στην ελευθερία ναυσιπλοΐας.

Εξέφρασε, επίσης την ελπίδα, η επίσκεψή της να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και να αποτελέσει έναυσμα για πραγματοποίηση περισσότερων συναντήσεων υψηλού επιπέδου.

Όπως ανέφερε, η περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων αποτελεί κοινή μας επιδίωξη και εκτίμησε ότι υφίσταται ευρύ πεδίο ενίσχυσης της συνεργασίας, σε πεδία όπως οι πολιτικές διαβουλεύσεις, το εμπόριο, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

«Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ εξελίσσονται σταθερά τα τελευταία έτη. Ωστόσο, υφίσταται σημαντικό περιθώριο διεύρυνσης του όγκου εμπορίου, ιδιαίτερα μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βιετνάμ. Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας, κυρίως στους τομείς υποδομών, ενέργειας, ναυτιλίας και τροφίμων. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και η καλλιέργεια νέων συνεργειών» σημείωσε.

Αναφερόμενη στον κορονοϊό, επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν πολύ δύσκολα για τους λαούς μας, που κλήθηκαν να προσαρμοστούν στην αβέβαιη, νέα πραγματικότητα της νόσου COVID-19 και τόνισε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός σε διεθνές επίπεδο είδαμε στην πράξη πως αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την ουσιαστική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας αυτής υγειονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2021, η Ελλάδα, γνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες του Βιετνάμ για εμβόλια, απέστειλε υπό μορφή δωρεάς 250.000 δόσεις, τονίζοντας ότι ήταν μια κίνηση αλληλεγγύης προς τον λαό του Βιετνάμ, με την πεποίθηση ότι ανάλογες πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών μας.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι η μοναδική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μίλησε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη διεθνή αστάθεια που επεκτείνεται, καθώς αμφισβητούνται τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης. Όπως είπε «καθίσταται επομένως πιο σημαντική από ποτέ η διατήρηση μιας ενιαίας και συνεπούς στάσης όσον αφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι Ελλάδα και Βιετνάμ έχουν επίγνωση των προκλήσεων που έχουν ανακύψει, δεδομένου ότι και οι δυο χώρες έχουν ιστορικά αντιμετωπίσει γειτονικά κράτη που επιχειρούν να επιβάλουν την αναθεωρητική τους agenda με τη βία.

Μάλιστα, τόνισε ότι «η Ελλάδα, ως υπεύθυνη δύναμη και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και υποστηρίζει τη διεθνή έννομη τάξη».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ