ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ παρουσιάζει

Ο Πρώτος Πόλεμος του Κόλπου

Η εισβολή του Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ.

Η επακόλουθη επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο πρώτος πόλεμος που μεταδόθηκε ζωντανά από τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Οι πρωταγωνιστές, οι στρατιωτικοί σχηματισμοί, οι απώλειες και όλα τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν σε δεύτερη σύγκρουση και στην κλιμάκωση της έντασης στην Εγγύς Ανατολή.

Σε πολυτελή, σκληρόδετη έκδοση.

Ο Πρώτος Πόλεμος του Κόλπου ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου 1990 με την εισβολή του Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ και με την επακόλουθη επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμαχικών δυνάμεων από διάφορες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Περίπου εκατό χιλιάδες τόνοι βομβών έπεσαν στο Ιράκ με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών που κατέστρεψαν την υποδομή της χώρας και εξολόθρευσαν τον στρατό της, τον τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, πρώτα με αεροπορικές επιδρομές και στη συνέχεια με μια τεράστια χερσαία επιχείρηση, προκαλώντας απώλειες πάνω από τριάντα χιλιάδων Ιρακινών, ενώ οι απώλειες των συμμαχικών δυνάμεων ήταν πολύ λιγότερες. Ηταν ο πρώτος πόλεμος που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Αν και η διεθνής συμμαχία πέτυχε μια απόλυτη νίκη, ο πόλεμος έληξε χωρίς να γίνει κατάληψη της Βαγδάτης ή απομάκρυνση του Σαντάμ. Το Ιράκ βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα δραματικό εμπάργκο και η εκρηκτική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε και που παρέμεινε ανεπίλυτη θα οδηγούσε στη δεύτερη σύγκρουση του 2003 και στην κλιμάκωση των εντάσεων στην Εγγύς Ανατολή.

Ακόμη

Η Iστορία του κόσμου μέσα από 50 μέρη

Εχετε ακούσει για:

Το δέντρο της Ινδίας από όπου ξεκίνησε ο βουδισμός;

Την πεδιάδα της Ισλανδίας που αποτέλεσε το θεμέλιο του παλαιότερου κοινοβουλίου στον κόσμο, που σώζεται μέχρι σήμερα;

Τον λόφο της Ιερουσαλήμ που παρέμεινε ιερός για τρεις θρησκείες;

Το μεσαιαωνικό βελγικό πανδοχείο που υπήρξε το πρώτο χρηματιστήριο στον κόσμο;

Ταξιδέψτε σε όλο τον πλανήτη και εξερευνήστε τοποθεσίες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Iστορία και τη διαμόρφωση του κόσμου.

Από τις Θερμοπύλες, την Ακρόπολη των Αθηνών, την Ακαδημία του Πλάτωνα, το πάνθεον της Ρώμης και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μέχρι τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, το Κοσσυφοπέδιο, την Κόκκινη πλατεία, το Χόλιγουντ, το Στάλινγκραντ, το Περλ Χάρμπορ, το διαστημικό κέντρο Κένεντι και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορέας.

Μέσα από τη συναρπαστική ματιά του Dr Jacob F. Field θα ταξιδέψετε σε όλο τον πλανήτη και θα εξερευνήσετε μερικές από τις τοποθεσίες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ιστορία και τη διαμόρφωση του κόσμου.

Η «Ιστορία του κόσμου μέσα από 50 μέρη» ταξιδεύει τον αναγνώστη σε κάθε ήπειρο, από την προϊστορική εποχή μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, και ρίχνει μια φρέσκια ματιά στη σπουδαία ιστορία του πλανήτη μας, προβάλλοντας τις πιο σημαντικές τοποθεσίες και αναλύοντας την επίδραση και την κληρονομιά τους.

Από το Φαράγγι Ολντουβάι της Τανζανίας, όπου βρέθηκαν υπολείμματα των πρώτων προγόνων μας και των εργαλείων τους, μέχρι το εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), όπου αναπτύχθηκαν επαναστατικές τεχνολογίες όπως ο Παγκόσμιος Ιστός, αναδεικνύεται η επιρροή κάθε τοποθεσίας όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην οικονομία, την κουλτούρα, τη θρησκεία και την κοινωνία, καθώς και η σύνδεσή της με σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Βούδας και ο Νέλσον Μαντέλα.

Και ΒHMAgazino

O Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!

Και στην απλή έκδοση των €2.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25 (Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «O πρώτος πόλεμος του κόλπου»: €1,20 & «H Ιστορία του κόσμου μέσα από 50 μέρη»: €1,05)