Η αγανάκτηση, ο προβληματισμός, η αγωνία και η απαισιοδοξία για το αύριο σε συνδυασμό με την παρούσα ακρίβεια στις τιμές προϊόντων (πολλών μάλιστα βασικών αγαθών) και υπηρεσιών και τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος κυριαρχούν στο μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό καταγράφηκε έντονα και τις ημέρες του Πάσχα στην περιφέρεια. Υπήρχε κίνηση και κατανάλωση τις ημέρες του Πάσχα, αλλά αυτό που έβλεπε κανείς δεν ισοδυναμούσε με τα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Εξάλλου οι λογαριασμοί ενέργειας, η ακρίβεια, το σουπερμάρκετ, τα βενζινάδικα «ροκανίζουν» τα εισοδήματα. Διαθέσιμο εισόδημα για πολλά δεν υπήρχε, αν και η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη από τη Μ. Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Επί της ουσίας οι προσδοκίες του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου για την κατανάλωση τις ημέρες των εορτών του Πάσχα δεν ευοδώθηκαν.

Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι, άρα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές διορθωτικές. Εξάλλου η ακρίβεια είναι εδώ και μας πλήττει όλο και περισσότερο.

Αμέτρητοι συμπολίτες μας αγωνιούν για το μηνιάτικο, για να δουν εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες και το ερώτημα είναι τι γίνεται και πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση ή τουλάχιστον να αμβλυνθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σε σημαντικό βαθμό οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά λόγω των ανατιμήσεων.

Λύσεις υπάρχουν και κινούνται στον αντίποδα της λογικής περί αυτορρύθμισης της αγοράς. Ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι η «τσέπη» των πολιτών είναι αυτή που επηρεάζει σημαντικά και τη στάση των πολιτών έναντι των κυβερνήσεων.

Η οικονομία είναι πολλές φορές ο καταλύτης για την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, που θέλουν λύσεις για τη βενζίνη και το πετρέλαιο που καλπάζει (δεν αρκεί το κουπόνι), για το κόστος της ενέργειας, για τις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ. Π.χ. στο πρόβλημα του υψηλότατου ενεργειακού κόστους που αφορά όλους μας, τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτούνται άμεσα ριζικές πολιτικές παρεμβάσεις για την άμβλυνσή του στο πεδίο της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ολα τα μεγαλεπήβολα σχέδια που συζητούνται δεν αφορούν τους πολίτες στην παρούσα περίοδο, τα προσπερνούν και αδιαφορούν.

Η τσέπη τους, το πορτοφόλι τους φτιάχνουν κλίμα. Και αυτό ας το έχουν κατά νου στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν είναι κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης η ακρίβεια, που δεν έχει χρώμα και ιδεολογικές προτιμήσεις.

Οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων, τιθάσευσης της ακρίβειας και ελέγχων της αγοράς για αισχροκέρδεια.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οργή του κόσμου θα θεριέψει. Και μπροστά στο άδειο πιάτο το… μάτι «πολιτικά γυαλίζει» και οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν.