Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ προχώρησε ο χρηματοοικονομικός οίκος S&P, μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση που έκανε και για την ελληνική οικονομία.

Όπως ανακοινώθηκε οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της S&P ανεβαίνουν σε «ΒΒ-» από «Β+» μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» και οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αυξήσει την ικανότητα της να στηρίζει τη δημόσια επιχείρηση, αν χρειαστεί.

Η S&P διατηρεί σταθερές τις προοπτικές της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας πως αναμένει πως η εταιρεία θα συνεχίσει να υλοποιεί το σχέδιο μετασχηματισμού της, με σταθερή ρευστότητα, βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και υψηλές επενδύσεις. Εκτιμά ότι το χρέος προς EBITDA την περίοδο 2022 – 2023 θα είναι κοντά στο 3Χ.

Θωρακισμένη στην κρίση

Στην ανάλυση της η S&P θεωρεί ότι η ΔΕΗ έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να είναι θωρακισμένη απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η σταθερή ρευστότητα και τα βελτιωμένα θεμελιώδη επιχειρηματικά στοιχεία θα προστατεύουν την πιστωτική ποιότητα της εταιρείας από τις επιπτώσεις της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην αξιολόγηση του ο χρηματοοικονομικός οίκος και εξηγεί: «Μετά την άντληση εσόδων, τον Φεβρουάριο του 2022, ύψους 1,3 δις ευρώ από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ κατά 49%, καθώς και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δις ευρώ του 2021 και την έκδοση ομολόγων ύψους 1,275 δισ. ευρώ, θεωρούμε σταθερή τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Το 2022, αναμένουμε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει σχετικά θωρακισμένη από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας που ήδη ξεκίνησε το 2021, λόγω της ολοκληρωμένης θέσης της και της πολιτικής αντιστάθμισης κινδύνου», υπογραμμίζει.

Στο 1 δισ. τα EBITDA το 2023

Σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της ελληνικής εταιρείας η S&P σημειώνει: «Η ΔΕΗ ανακοίνωσε (σ.σ. για το 2021) επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 871 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένουμε ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA θα συνεχίσουν αυτή τη θετική τάση και θα αυξηθούν σε περίπου 1 δις ευρώ το 2023 από €845 εκατ. ευρώ.»

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του οίκου και για την πορεία του καθαρού χρέους: «Το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος στο τέλος του έτους 2021 ανήλθε σε περίπου 3,2 δις ευρώ, επωφελούμενο από την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,3 δις ευρώ που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά εξαιρουμένων των εσόδων ύψους 1,3 δις ευρώ από την πώληση μεριδίου 49% του ΔΕΔΔΗΕ που εξαργυρώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αναμένουμε ότι το καθαρό χρέος θα είναι περίπου 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023», συνεχίζει η S&P, «λόγω των επιταχυνόμενων επενδύσεων που ξεκινούν το επόμενο έτος, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για ενσώματα περιουσιακά στοιχεία (capex) να υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από 435 εκατομμύρια ευρώ το 2021.»

Επενδύσεις

Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος μιλά και για το σχέδιο επενδύσεων της ΔΕΗ: «Το επενδυτικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ψηφιοποίηση του δικτύου και την επέκταση σε γειτονικές αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση του προβλεπόμενου δείκτη FFO προς χρέος στο 18%-25% στο τέλος του 2023, σε σύγκριση με 13,2% το 2020, και σε μείωση του προσαρμοσμένου χρέους προς EBITDA σε περίπου 3x-4x το 2023, από 5,9x το 2020. Η αναφερόμενη μόχλευση στο τέλος του έτους 2021 ήταν χαμηλή, στο 2,2x, σύμφωνα με τον δημόσιο στόχο χρηματοοικονομικής πολιτικής της εταιρείας για καθαρό χρέος ύψους 3,0x-3,5x στα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) χωρίς να αναμένεται διανομή μερίσματος κατά την εταιρική χρήση 2021-2023», υπογραμμίζει.

Ρευστότητα

Η S&P χαρακτηρίζει «επαρκή» τη ρευστότητα της ΔΕΗ: «Αξιολογούμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ ως επαρκή, καθώς αναμένουμε ότι οι πηγές ρευστότητας θα υπερβούν τις χρήσεις κατά περισσότερο από 1,2x τους επόμενους 12 μήνες και αντιλαμβανόμαστε βελτιωμένες σχέσεις με τις τράπεζες». Όπως εξηγεί: «Το μαξιλάρι ρευστότητας βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό χάρη στα έσοδα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ κατά 49% που έλαβε το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά αναμένουμε ότι θα μειωθεί με την επιτάχυνση του capex από το επόμενο έτος».

Και ο διεθνής οίκος παραθέτει τις κύριες πηγές ρευστότητας:

« Αναμένουμε ότι οι κύριες πηγές ρευστότητας κατά τη διάρκεια των 12 μηνών από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα περιλαμβάνουν:

– 263 εκατομμύρια ευρώ από τα διαθέσιμα πιστωτικά όρια·

– περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά που ήταν διαθέσιμα στο τέλος του έτους, ιδίως λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021·

– Λειτουργικές ταμειακές ροές προ κεφαλαίου κίνησης ύψους 690 εκατ. ευρώ και

– Έσοδα από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ ύψους 1,32 δισ. ευρώ

Αναμένουμε ότι οι κύριες χρήσεις ρευστότητας κατά την ίδια περίοδο θα περιλαμβάνουν:

– Ληκτότητες χρέους και πρόωρη αποπληρωμή περίπου 770 εκατ.

– Εκροή κεφαλαίου κίνησης ύψους περίπου 80 εκατ. και

– Συμβεβλημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 930 εκατ. ευρώ.»