Στα 200 δισ. δολάρια από το 2024 εκτιμάται πως θα αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την Κίνα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, καθώς η Μόσχα ποντάρει σε ενίσχυση των σχέσεων της με την Ασία για να αντισταθμίσει την απώλεια των δυτικών αγορών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ασιατικού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκεόργκι Ζινόβιεβ, που μεταδίδει το Reuters, οι δύο χώρες έχουν ήδη αυξήσει το διμερές εμπόριο, όμως στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του μέσα στην επόμενη διετία. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο στόχος των 200 δισ. δολαρίων να επιτευχθεί ακόμη και νωρίτερα.

Θυμίζουμε πως το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας μόνο την ελπίδα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αντιθέτως έχει ασκήσει κριτική στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Έκτοτε, η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές σε πρώτες ύλες και ενεργειακά commodities από τη Ρωσία, προσφέροντας πολύτιμη ρευστότητα στη Μόσχα, αν και αγοράζει με σημαντική έκπτωση στις τιμές.

«Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την παρουσία τους στη Ρωσία, στην οποία ανοίγονται πρόσθετες ευκαιρίες (το διάστημα αυτό) με αφορμή την αποχώρηση κάποιων δυτικών εταιρειών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζινόβιεβ, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τις κυρώσεις ως ευκαιρία για την κινεζική επιχειρηματική… εισβολή στη ρωσική αγορά.

Πηγή ΟΤ