Για μία νέα φάση της πανδημίας μετά από δύο χρόνια μάχης με τον ιό έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη νοσηρότητα.

«Στον εμβολιασμό έχουν πλέον υψηλά ποσοστά, ενώ παράλληλα έχει νοσήσει λόγω της παραλλαγής μεγάλη μερίδα του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά

Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα πια δεν έχουν την ιδιότητα της υποχρεωτικότητας, ενώ δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero covid, όπως στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός τόνισε πως θα συνεχίσει το υπουργείο να επιτηρεί την κατάσταση, ωστόσο επισήμανε πως η παρούσα εικόνα δικαιολογεί την άρση των μέτρων της πανδημίας.

Όσον αφορά τους αυξημένους θανάτους από κοροναϊό, ο υπουργός τόνισε πως το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας και σε μελέτη αναφέρεται πως και σε αυτούς τους δείκτες η χώρα μας είχε χαμηλότερη θνητότητα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο.