Η Amazon προγραμματίζει για την επόμενη πενταετία 83 εκτοξεύσεις πυραύλων για να θέσει σε τροχιά τους πρώτους δορυφόρους του Project Kuiper, της υπηρεσίας δορυφορικού Ίντερνετ που θα ανταγωνιστεί το Starlink του Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Amazon, η συμφωνία υπογράφηκε με την ευρωπαϊκή Arianespace, την Blue Origin που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος και την United Launch Alliance (ULA), κοινοπραξία ανάμεσα στις Lockheed Martin και Boeing.

Το Project Kuiper θα θέσει σε τροχιά πάνω από 3.000 δορυφόρους που θα προσφέρουν ευρυζωνική πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Σε δηλώσεις του ο Ρατζίβ Μπαντιάλ, αντιπρόεδρος τεχνολογίας του Project Kuiper, τόνισε ότι «η εξασφάλιση των μέσων εκτόξευσης των δορυφόρων από πολλαπλούς προμηθευτές μειώνει τους κινδύνους καθυστέρησης ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος του προγράμματος κάτι που θα ωφελήσει τους τελικούς καταναλωτές».

Η συμφωνία προβλέπει 18 εκτοξεύσεις με πυραύλους Ariane 6 της Arianespace, 12 εκτοξεύσεις με πυραύλους New Glenn της Blue Origin και 38 εκτοξεύσεις με πυραύλους Vulcan Centaur της κοινοπραξίας ULA.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με τις παραπάνω εκτοξεύσεις η εταιρεία θα καταφέρει να στείλει στο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος των δορυφόρων που απαιτούνται.

Τέλος, η Amazon σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει και αναπτύσσει και τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς καθώς και τα τερματικά που θα βρίσκονται στο χώρο των πελατών.

Πηγή: OT.gr