Η Σουζάνα Σταρίκοφ, την οποία αλβανικά μέσα ενημέρωσης εμφάνισαν ως γερμανίδα ερευνήτρια επικοινωνίας και γνωστή για τις δημοσιεύσεις της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Πήραν «φωτιά»

Οπως αναφέρεται μάλιστα στην ανάρτηση, οι ΗΠΑ επέμειναν ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ να προέρχεται από τα νέα μέλη της συμμαχίας. Υποψήφιοι γι’ αυτή τη θέση είναι ο Εντι Ράμα και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάτια Κάλας.

«Ο Εντι Ράμα θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι οι ΗΠΑ επέμειναν στην εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ μεταξύ των νέων μελών του ΝΑΤΟ. Οι υποψήφιοι ήταν η πρωθυπουργός Κάτια Κάλας και ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;» έγραψε η Σουζάνα Σταρίκοφ.

Αμέσως, τα μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία και τα πολιτικά γραφεία πήραν «φωτιά», με τα σενάρια για τη διαδοχή του Εντι Ράμα στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας να δίνουν και να παίρνουν…

«Δεν χρειάζεται να απολογηθώ»

Ηταν τόσο μεγάλη η έκταση που πήρε το θέμα ώστε η Σουζάνα Σταρίκοφ που άναψε με την «είδησή» της τη φωτιά να αναγκαστεί να τη σβήσει, λέγοντας πως επρόκειτο απλώς για… πρωταπριλιάτικο αστείο.

«Απλώς, αστειευόμουν, είναι ανόητο πρωταπριλιάτικο κόλπ0. Τίποτα άλλο. Συγγνώμη που σας απογοήτευσα! Αλλά δεν χρειάζεται να απολογηθώ. Φταίτε εσείς, αν δημοσιεύσατε χωρίς προηγούμενη έρευνα, αγνοώντας ακόμη και το γεγονός ότι σήμερα είναι η Πρωταπριλιά» έγραψε στο Twitter.

Ακόμα χειρότερα, η αλβανική ιστοσελίδα gazetashqiptare επισήμανε ότι, μετά από έρευνα της συντακτικής ομάδας της, ανακάλυψε πως η γερμανίδα ερευνήτρια Σουζάνα Σταρίκοφ δεν είναι παρά η αλβανίδα μεταφράστρια Suzana Starikov Skënderi, η οποία μετά τον γάμο της ζει στη Γερμανία.

Και έθεσε το ερώτημα πως είναι δυνατόν μεταφράστρια να εμφανίζεται στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ως «γερμανίδα ερευνήτρια» και πολύ περισσότερο να παρέχει τόσο «ευαίσθητες» πληροφορίες «αναβαθμίζοντας» τον Ράμα;

Δεν φταίει αυτή, αλλά οι προπαγανδιστές του που κάνουν κατάχρηση της ιδιότητας του καθενός, απάντησε η ίδια η ιστοσελίδα.

Είναι ψέμα;

Το top-channel.tv, από την άλλη, έγραψε ότι η είδηση της… γερμανίδας ερευνήτριας παρότι πρωταπριλιάτικο ψέμα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς η πληροφορία ότι ο Εντι Ράμα μπορεί να εκλεγεί επικεφαλής του ΝΑΤΟ κυκλοφορεί εδώ και καιρό στα μέσα ενημέρωσης και τα πολιτικά γραφεία.

Ομως, ο Εντι Ράμα στοχεύει στη θέση του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά μια άλλη φορά όταν θα φτάνει στο τέλος της η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του σε αυτή τη θέση τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς η παραμονή του στην ηγεσία της συμμαχίας παρατάθηκε για ένα έτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνει top-channel.tv.

Και συμπληρώνει ότι δημόσια ο Εντι Ράμα δεν αναφέρθηκε ποτέ στη φιλοδοξία του για διεθνή πολιτική καριέρα, αλλά όλοι θυμούνται πως άρχισε να απολαμβάνει τις περιοδείες του ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στη Μόσχα και στις ζώνες ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στο Ντονμπάς.

Οι Βρυξέλλες δεν είναι Τίρανα…

Ο ίδιος ο Ράμα πυροδότησε τη φημολογία όταν φάνηκε να διαπραγματεύεται μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη για την ελληνοτουρκική κρίση, και πήγε ο ίδιος στη Νέα Υόρκη, όταν η Αλβανία ξεκίνησε τη διετή θητεία της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνει ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός.

Συχνά του αρέσει να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας σε διεθνείς συναντήσεις, φορώντας αθλητικά παπούτσια και βερμούδες (φωτογραφία, επάνω), όμως το να είναι Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σήμερα, δεν είναι θέαμα, αλλά υπεύθυνο καθήκον. Τα πάντα μπορούν να συμβούν, αλλά οι Βρυξέλλες δεν είναι Τίρανα, πολύ περισσότερο την 1η Απριλίου, καταλήγει στο σχόλιό του το top-channel.tv.