Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή στα αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία, ότι θα γίνουν μάρτυρες της γενναιότητας των Ουκρανών, που πολεμούν κατά της ρωσικής ειβολής, «όταν θα είστε εκεί» – κάνοντας μια σημαντική γκάφα, αφού προηγουμένως δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν έξω από την ευρωπαϊκή σύγκρουση, για να μην πυροδοτήσουν «τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε το σχόλιο αυτό, απευθυνόμενος σε μέλη της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του Στρατού, αφού γευμάτισε μαζί τους τρώγοντας  πίτσα και πόζαρε για selfies με δεκάδες αλεξιπτωτιστές, σε μια τραπεζαρία στο Ρζέσοβ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.

«Θα δείτε όταν βρεθείτε εκεί, και κάποιοι από εσάς έχουν βρεθεί εκεί, θα δείτε – θα δείτε γυναίκες, νέους ανθρώπους να στέκονται στη μέση μπροστά από ένα καταραμένο τανκ και απλά να λένε: ‘Δεν φεύγω, κρατάω τη θέση μου’», είπε ο Μπάιντεν.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε γρήγορα ότι ο πρόεδρος δεν άλλαξε στάση σχετικά με την ανάπτυξη στρατού στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν στέλνουμε αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη θέση», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπάιντεν στη New York Post.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να «εμποδίσουν τη συνέχιση της σφαγής», αφού περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προμηθεύσει όπλα στον πολιορκημένο στρατό της Ουκρανίας, αλλά ο πρόεδρος προσωπικά απέκρουσε μια πολωνική πρόταση για τη μεταφορά 28 μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής σχεδίασης στην Ουκρανία με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αμερικανική διευκόλυνση μιας τέτοιας συναλλαγής θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Αν και ο Μπάιντεν μίλησε σαν να κατευθύνονταν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, απέκλεισε επανειλημμένα αυτό το ενδεχόμενο σε προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν έκανε ένα ασαφές σχόλιο κατά τη διάρκεια του τρίτου του ταξιδιού στο εξωτερικό ως πρόεδρος.

Σε μία συνέντευξη Τύπου 19 λεπτών στο Βέλγιο την Πέμπτη, δήλωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ, σε περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, «θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης» ενώ, στη συνέχεια, προκάλεσε εντύπωση λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «με το ίδιο νόμισμα».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, όμως, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, στη διάρκεια της πτήσης με το το Air Force One, ότι το σχόλιο του Μπάιντεν δεν ειπώθηκε ως απειλή για χρήση χημικών όπλων από τις ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, τελεία και παύλα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», ξεκαθάρισε ο Σάλιβαν.