Με τον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Ανδρουλάκη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τους ενημέρωσε για τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε χτες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 6μμ και στην διάρκειας 20 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

Στην συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς αισθάνεται, -καθώς όπως είναι γνωστό ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε σήμερα θετικός στον κοροναϊό-, εάν έχει τα γνωστά συμπτώματα και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διήρκησε περίπου 15 λεπτά. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Ανδρουλάκη για την συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι είναι θετικό σε αυτή την συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων. Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε την διάσταση ότι σε αυτή την συγκυρία πρέπει να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε περαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που διεγνώστηκε σήμερα θετικός στον κοροναϊό.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης κάνει τηλεφωνικές ενημερώσεις καθώς σήμερα ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό και θα απομονωθεί στο σπίτι του από όπου θα εργάζεται το επόμενο διάστημα.

Αύριο ο Μητσοτάκης ενημερώνει και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Στις 10.00, το πρωί της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Στις 11.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Στη συνάντηση με τον Ερντογάν βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Στα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναλυτικά κατά την εισηγητική του τοποθέτηση ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε:

«Όπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στον  εορτασμό της Ημέρας της Ορθοδοξίας και κατόπιν είχε ιδιαίτερη συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε ο τελευταίος.

Το γεύμα κράτησε πάνω από 2 ώρες και το κλίμα υπήρξε πολύ καλό. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση  την οποία είχαμε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα. Η συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μένει να φανεί βεβαίως και να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα.

Υπήρξε συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια τέτοια περίοδο, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις.

Προς όφελος όλων είναι να πέσουν οι τόνοι και να συνεργαστούμε στα θέματα όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Το ζήτημα είναι να μην προσθέτουμε και να μην συσσωρεύουμε επιπλέον ένταση και προβλήματα.

«Ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, και ειλικρινή συζήτηση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στην έναρξη της συνάντησης που είχε στη συνέχεια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

«Ελπίζω» συνέχισε «ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, «νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

Η αίσθηση που υπάρχει μετά τη συνάντηση είναι πως οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην
Ευρώπη που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ύπαρξη ανάγκης συνεργασίας στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Συμφωνήθηκε επίσης, αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της χθεσινής συνάντησης και εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών το φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ακόμη τον επόμενο μήνα να διεξαχθεί στην Άγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».