Μπήκε στον χώρο της δημοσιογραφίας κάπως απροσδόκητα. Εχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ, και αφού άσκησε το επάγγελμα της καθηγήτριας, για δύο χρόνια μάλιστα, βρέθηκε εντελώς τυχαία στον χώρο των Media. Τότε της μπήκε το «μικρόβιο» της δημοσιογραφίας, όταν έπιασε δουλειά ως διορθώτρια σε ένα περιοδικό. «Με εξίταρε το γεγονός ότι η καθημερινότητα σε αυτή τη δουλειά δεν ήταν ίδια και τώρα πια μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι δημοσιογράφοι είμαστε γεννημένοι για να ζούμε στα άκρα. Ζούμε για τα απρόοπτα» θα πει στο BHMAgazino η Στέλλα Γκαντώνα, παρουσιάστρια της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο». Φράση που εκφράζει, θα λέγαμε, τη μέχρι τώρα πορεία της στον χώρο των ΜΜΕ. Ξεκίνησε στην τηλεόραση σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, όταν η οικονομική κρίση είχε κάνει την εμφάνισή της και η πολιτική σκηνή της χώρας ήταν αρκετά ταραγμένη. Για την ίδια όμως αυτή η περίοδος λειτούργησε ως καταλύτης, όπως εξομολογείται.

Από τις σπουδές στη Φιλολογία, στα τηλεοπτικά πλατό. Πώς έγινε η µετάβαση αυτή; Υπήρχε σαν νεανική επιθυµία η ενασχόληση µε τον χώρο της δηµοσιογραφίας;

«Καμία σχέση. Ως μαθήτρια, στόχος μου ήταν να δώσω εξετάσεις για να περάσω είτε στη Φιλοσοφική, πράγμα που έγινε, είτε στη Νομική. Η δημοσιογραφία δεν ήταν καθόλου στα πλάνα μου, μέχρι που βρέθηκα εντελώς τυχαία να εργάζομαι ως διορθώτρια σε ένα περιοδικό. Εκεί μου μπήκε το «μικρόβιο». Με εξίταρε το γεγονός ότι η καθημερινότητα σε αυτή τη δουλειά δεν ήταν ίδια, και τώρα πια μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι δημοσιογράφοι είμαστε γεννημένοι για να ζούμε στα άκρα. Ζούμε για τα απρόοπτα».

Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω θα ακολουθούσατε αυτόν τον επαγγελµατικό δρόµο; Εχετε φανταστεί τον εαυτό σας στον ρόλο της καθηγήτριας;

«Χωρίς δεύτερη σκέψη, ναι. Θέλω μάλιστα να σας αποκαλύψω ότι για τουλάχιστον δύο χρόνια άσκησα και το επάγγελμα της καθηγήτριας (όχι με μεγάλη επιτυχία). Δεν έβρισκα ενδιαφέρον, ήταν κάτι που δεν με έκανε χαρούμενη και κυρίως δεν το «είχα» με τίποτα, με το κομμάτι της διδασκαλίας. Υποσυνείδητα, αρνούμαι να βάλω αυτόν που έχω δίπλα μου να κάνει κάτι με το ζόρι! Δεν το θέλω! Αλλο λοιπόν να σου αρέσει μια επιστήμη και άλλο να μεταλαμπαδεύεις γνώση. Το να είσαι καλός δάσκαλος είναι τέχνη και θέλει ταλέντο που εγώ δεν είχα».

Μπήκατε στον χώρο σε µία δύσκολη χρονική περίοδο. Από τη µία η οικονοµική κρίση και από την άλλη η µεγάλη κρίση που αντιµετώπισε το επάγγελµα. Θεωρείτε ότι αυτή η συγκυρία σάς βοήθησε να ωριµάσετε και να εξελιχθείτε επαγγελµατικά ή ενδεχοµένως σας κράτησε πίσω;  

«Στη δική μου περίπτωση, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και η ταραγμένη, πολιτικά, περίοδος που βίωσε η χώρα από το 2011 και μετά, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του 2015, λειτούργησαν ως καταλύτης. Ως νέα δημοσιογράφος, μου δόθηκε η ευκαιρία αρχικά να καλύψω πολλά γεγονότα στο «ελεύθερο» ρεπορτάζ και στη συνέχεια να περάσω στο πολιτικό. Εχω φάει το πεζοδρόμιο με το κουταλάκι, που λένε. Και έχω ζήσει από κοντά πρόσωπα και καταστάσεις που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου».

Το «MEGA Σαββατοκύριακο» σηµειώνει πολύ καλές θεαµατικότητες στους πίνακες τηλεθέασης. Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι λόγοι που το κοινό εµπιστεύεται εσάς και τον Ντίνο Σιωµόπουλο για την πρωινή ενηµέρωση του Σαββατοκύριακου;

«Κατ’ αρχάς, θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους τηλεθεατές της εκπομπής μας, με τους οποίους έχουμε αποκτήσει εδώ και έναν και πλέον χρόνο σταθερή σχέση εμπιστοσύνης. Για εμένα, συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει. Το βασικό είναι να είσαι ο εαυτός σου, να ενημερώνεις τον κόσμο για όλες τις ειδήσεις και να μην εξυπηρετείς πολιτικές σκοπιμότητες. Τώρα, από εκεί και πέρα, καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει και να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Με τον Ντίνο Σιωμόπουλο είμαστε πλέον πρωτίστως φίλοι και η συνεργασία μας στο «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» κυλάει σαν νερό. Στην εκπομπή εννοείται ότι ακούγονται όλες οι απόψεις, όσο και αν ενοχλούν ορισμένους ενίοτε».

Από τα µηνύµατα που λαµβάνετε, τι απασχολεί περισσότερο τον κόσµο; Υπάρχει κάποιο που σας εξόργισε;  

«Τα θέματα της οικονομίας, η ευρύτερη διαχείριση της πανδημίας και τα εμβόλια είναι αυτά που τους απασχολούν περισσότερο. Πολύ πρόσφατα με εξόργισε ένας… εξωφρενικός λογαριασμός ρεύματος που είδα ότι έπρεπε να πληρώσει ένας ηλικιωμένος. Ο άνθρωπος μπήκε στη διαδικασία και μας έστειλε μήνυμα για να μοιραστεί το πρόβλημά του, περιγράφοντάς μας μια πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία βίωνε, έχοντας ο ίδιος εγγόνια και παιδιά που δεν εργάζονται».

Η δουλειά µας, και ειδικά η πολύ πρωινή ζώνη, ήταν για πολλά χρόνια ανδροκρατούµενη. Υπάρχει πλέον ισότητα των δύο φύλων στα ΜΜΕ; Υπήρξαν στιγµές που ενδεχοµένως αισθανθήκατε πως αδικηθήκατε λόγω του φύλου σας;

«Δεν έχω νιώσει ποτέ αδικημένη επειδή είμαι γυναίκα και η αλήθεια είναι πως και στην τηλεόραση, αλλά και εκτός, δεν αφήνω τέτοια περιθώρια. Ισα-ίσα, έχω υπηρετήσει αυτή τη δουλειά από όλες τις παραδοσιακά «ανδροκρατούμενες» θέσεις, όπως είναι το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τώρα βέβαια που βρίσκομαι στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, δυστυχώς, στερεότυπα, βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι «χειριστικές» και στερεοτυπικές συμπεριφορές πρέπει να κόβονται μαχαίρι. Πιστεύω στον επαγγελματισμό και στο ταλέντο των ανθρώπων. Είτε γυναικείες είτε ανδρικές, οι δεξιότητες πρέπει να αξιοποιούνται και να εκφράζονται».

Οι ηµέρες αυτές είναι ιδιαίτερα τεταµένες. Πώς βλέπετε ως δηµοσιογράφος και ως ευρωπαία πολίτης την εµπόλεµη κατάσταση στην Ουκρανία;

«Ολες αυτές τις ηµέρες παρακολουθούµε συνταρακτικές εξελίξεις µε φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αδιαµφισβήτητα, στο παγκόσµιο τραπέζι παίζεται ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ, ενώ η Ευρώπη βρέθηκε από την αρχή µπροστά στα αδιέξοδά της. Προβληµατίζοµαι ιδιαιτέρως γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν στη «γειτονιά» µας. Για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί µας ζουν ήδη το δράµα της προσφυγιάς. Και θλίβοµαι βαθιά για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους».

 

Πώς διαχειριστήκατε ως γυναίκα τις καταγγελίες για κακοποιητικές συµπεριφορές που είδαν και συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δηµοσιότητας αλλά και τις τόσες γυναικοκτονίες;

«Με τεράστια στενοχώρια και οργή συνάμα. Υπήρξαν φορές που προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση αυτών των γυναικών και πραγματικά τρόμαζα ακόμα και στη σκέψη. Αν υπάρχει κάτι θετικό από όλες αυτές τις ιστορίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι πως πια ανοίγουν τα στόματα και η κοινωνία δείχνει στο σύνολό της μηδενική ανοχή στη βία. Συν τοις άλλοις, οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη επισπεύδονται. Αυτό είναι κάτι. Ωστόσο, για εμένα καμία ποινή δεν μπορεί να δικαιώσει τα και να επουλώσει τις πληγές στην ψυχή των θυμάτων».

Η εφετινή τηλεοπτική σεζόν είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές. Πώς τη σχολιάζετε;

«Απαιτητική τηλεοπτική σεζόν, μακράν ανταγωνιστικές σχεδόν όλες οι ζώνες των καναλιών. Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που πιστεύουν πως οι εκπομπές δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος και αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Με σκληρή προσπάθεια, λοιπόν, και σεβασμό στον τηλεθεατή, το «MΕGA Σαββατοκύριακο» έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει πια στις πρώτες θέσεις του ανταγωνισμού. Κάθε εβδομάδα που περνάει προσπαθούμε για το καλύτερο. Μεγαλύτερος ανταγωνιστής είναι ο εαυτός μας. Κανείς άλλος».

Υπάρχει χρόνος για να παρακολουθήσετε άλλα προγράµµατα, πλην της ενηµέρωσης;

«Εγώ, τουλάχιστον, συνειδητά έχω παρακολουθήσει έστω για μία φορά, και για λίγο, σχεδόν όλα τα εφετινά προγράμματα. Από πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, ψυχαγωγία, μεσημεριανά δελτία ειδήσεων, βραδινά και φυσικά σειρές και ριάλιτι. Παρ’ όλα αυτά, αγαπημένη μου συνήθεια είναι τα βράδια να βλέπω πολιτικές εκπομπές που κάνουν αξιόλογοι συνάδελφοί μου στα περιφερειακά κανάλια. Είναι απολαυστικές και, κυρίως, βγάζουν ειδήσεις!».

Γενικά, ελεύθερος χρόνος υπάρχει; Τι προτιµάτε να κάνετε σε αυτόν;  

«Πάντα βρίσκεις ελεύθερο χρόνο όταν θέλεις. Σε ό,τι με αφορά, όταν το επιτρέπει το πρόγραμμά μου ταξιδεύω, για να ανοίγουν οι ορίζοντες και να παίρνει αέρα, που λέμε, ο εγκέφαλος. Στην πόλη, μου αρέσει πολύ να πηγαίνω θέατρο και σε μουσικές σκηνές. Λόγω COVID-19, βέβαια, μου έχουν λείψει όλα αυτά, αλλά εύχομαι οι μήνες που θα έρθουν να είναι κάπως καλύτεροι από επιδημιολογικής πλευράς και ειδικά το καλοκαίρι να δούμε ωραίες παραστάσεις σε Ηρώδειο και Επίδαυρο. Οπως και να έχει, μου αρέσει να μοιράζομαι τον ελεύθερο χρόνο μου με τους φίλους και την οικογένειά μου. Είμαι πολύ του σπιτιού και λόγω των υποχρεώσεών μου, δεν τους βλέπω όσο θα ήθελα».

Είστε άνθρωπος που προσέχει τον εαυτό του και φροντίζει την εµφάνισή του; Η τηλεοπτική σας εικόνα σάς δηµιουργεί µια επιπλέον αγωνία;

«Με δεδομένα τα ωράρια αυτής της δουλειάς, που για εμάς είναι πολύ πρωινά (έως και βραδινά, θα έλεγε κανείς, αφού ξυπνάμε στις 3 το πρωί), δεν θα μπορούσα να μην προσέχω τον εαυτό μου. Κοιμάμαι πολύ νωρίς και προσπαθώ όσο γίνεται να προσέχω τη διατροφή μου, πράγμα που δεν καταφέρνω φυσικά πάντα. Είμαι τυχερή γιατί μου αρέσει πολύ η γυμναστική, οπότε δεν χρειάζεται να μου την επιβάλει κανείς. Είναι το μεγάλο μου αγχολυτικό και εν τέλει με βοηθάει και στο κομμάτι της εμφάνισης. Η τηλεόραση είναι σκληρό μέσο. Πάντα θα έχει κάποιος να σχολιάσει κάτι για εσένα. Αλίμονο, όμως, αν ζούσα με αυτή την αγωνία. Αλλωστε η πραγματική ζωή είναι εκτός τηλεόρασης. Και οι άνθρωποί μου με δέχονται και με αγαπούν γι’ αυτό που είμαι εκεί».