Ξεκίνησε η μάχη των κειμένων στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενόψει του 3ου συνεδρίου το διάστημα 14-17 Απριλίου με εκατέρωθεν βολές, μεταξύ προεδρικών που δεν είναι ομοιογενείς και της αριστερής τάσης. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο σχεδιασμό του για εκλογή του προέδρου από τη βάση, όπως είπε και την Κυριακή στην συνέντευξή του στην «Αυγή», όπου ακόμα και για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος δεν έκανε πίσω, αλλά αντίθετα άφησε αιχμές για κομματική «αριστοκρατία»

«Αν ισχύει ότι είναι ένα πρόβλημα η εκλογή στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος των δημοφιλών συντρόφων μας ή στη Βουλή των δημοφιλών υποψηφίων και όχι των ικανών, η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι η λιγότερη δημοκρατία. Δεν πιστεύω στο προνόμιο των λίγων να επιλέγουν με ορθότερα κριτήρια έναντι των πολλών που δεν ξέρουν. Και αν “δεν ξέρουν”, υποχρέωση όλων εμάς των αριστερών είναι να μάθουν» είπε και έριξε το καρφί του: «Καθ’ υπερβολήν θα έλεγα ότι το επιχείρημα αυτό προσομοιάζει με το αντίστοιχο της αριστοκρατίας, που δεν επιθυμούσε το δικαίωμα ψήφου να γίνει καθολικό διότι οι πολλοί δεν ήξεραν να ψηφίσουν ορθά, όπως ήξεραν οι ευγενείς, που είχαν μέχρι τότε το προνόμιο αυτό».

Η ένταση στο παρασκήνιο είναι μεγάλη, ενώ από κάποιες πλευρές ακούγονται χαμηλόφωνα είναι η αλήθεια, φωνές και για συμπροεδρία στα πρότυπα του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, ένα θέμα που αποκάλυψε το Βήμα της προπερασμένης Κυριακής, αν και είναι κάτι που δεν το συζητάνε στην προεδρική ομάδα.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το αποκαλούμενο ως κείμενο συμβολής και κριτικές παρατηρήσεις επί της ύλης της προσυνεδριακής συζήτησης που υπογράφουν και αρκετά «βαριά» ονόματα της αριστερής τάσης, της Ομπρέλας που έχει ως βάση τους «53» και άλλους συνοδοιπορούντες (Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών που προετοίμασαν τα προσυνεδριακά κείμενα Θέσεων, Καταστατικού και ΚΟΕΣ), που στέλνουν σαφές μήνυμα: «Φυσικά και σε τελευταία ανάλυση, το λόγο έχει το Συνέδριο και οι εκλεγμένοι σύνεδροι, άνδρες και γυναίκες, με ισότιμη συμμετοχή 50-50% σε όλα. Τουλάχιστον ας υπάρξει μία σοβαρή και ψύχραιμη προσυνεδριακή συζήτηση, χωρίς «σφαλιάρες», χωρίς «κομματικούς μπράβους», χωρίς «άκου να δεις».

Το κείμενο (δημοσιεύτηκε στην ΕΦΣΥΝ) υπογράφουν: Αθανασίου Κώστας, Βερελή Βάσω, Βίτσας Δημήτρης, Βούτσης Νίκος, Γκόγκογλου Άγγελος, Δρίτσας Θοδωρής, Καλαμαρά Έφη, Καλκανδής Πέτρος, Κνήτου Κατερίνα, Κυπριανίδου Ερμίνα, Λάμπρου Πάνος, Μπασκόζος Γιάννης, Μπουγελέκας Γιώργος, Ξανθός Ανδρέας, Παπαδημούλης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Σβίγκου Ράνια, Σκουρλέτης Πάνος, Σπουρδαλάκης Μιχάλης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος, Φωτιάδης Χρήστος, Φωτίου Θεανώ.

Οι βασικές αιχμές της Αριστερής τάσης που προτείνει ο Πρόεδρος του Κόμματος να συνεχίζει να εκλέγεται από το Συνέδριο του Κόμματος και να λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή.

«Η αιφνιδιαστική πρόταση για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου από τη βάση του κόμματος, έγινε τη στιγμή που η Κυβέρνηση της ΝΔ εισπράττει τη φθορά από τη διαχείριση της πανδημίας και το κύμα της ακρίβειας. Την ίδια μέρα που ο υπουργός οικονομικών ομολογεί ότι δεν διατίθενται χρήματα σε όσους πλήττονται και ο λογαριασμός της λιτότητας εξοφλείται το 2022. Την ώρα δηλαδή που οι συνθήκες απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και συσπείρωση. Πρόκειται για κίνηση υψηλού ρίσκου και προφανούς επισφάλειας. Πολύ περισσότερο, που κάθε αίτημα για μία σοβαρή συζήτηση διάρκειας για το «τι κόμμα θέλουμε», αντιμετωπίστηκε επί δύο χρόνια είτε με σιωπή, είτε με διαρκή αναβλητικότητα» σημειώνουν και συνεχίζουν: «ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!! Λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο. Η ανάγκη όντως υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει κόμμα μαζικό και λαϊκό. Ταυτόχρονα, κόμμα επιτελικό και δημοκρατικό. Κόμμα συμμετοχικό, κόμμα με στέρεη σύνδεση με την κοινωνία για να την εκπροσωπήσει. Κόμμα ανεκτικό, πλουραλιστικό για να συνθέσει. Κόμμα με ενεργά μέλη όχι μόνο στις εσωκομματικές λειτουργίες, αλλά κυρίως στους κοινωνικούς χώρους που ανήκουν. Κόμμα συλλογικής συναπόφασης και συλλογικής ευθύνης. Κόμμα ενωμένο και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες που δεν αναζητά νέο ηγέτη μετά από κάθε εκλογική ήττα, όπως η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

  1. Η αιφνιδιαστική πρόταση για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου από τη βάση του κόμματος […] είναι λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο. Για ένα Συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, προωθητικών συνθέσεων και Όχι ‘’ξεκαθαρίσματος λογαριασμών’’.
  2. Η κατάσταση και η λειτουργία του Κόμματος δεν είναι καλή. Επείγει η ριζική βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ποσοτική του ανάπτυξη και η ποιοτική του αναβάθμιση. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει μέσα στο κόμμα και η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία.
  3. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ πρέπει να ξαναγίνει φορέας ελπίδας και κοινωνικής κινητοποίησης με νικηφόρα κυβερνητική προοπτική. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση του 3ου μας Συνεδρίου. Με σαφή φυσιογνωμία σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα. Με εκλεγμένη ηγεσία και αιρετά όργανα παντού. Με όλα τα μέλη του Κόμματος, παλαιά και νέα, πλήρως ισότιμα, και οριστικό τέλος, στους διορισμούς, τους “εξ οφίτσιο“ και τους “αριστίνδην’’.
  4. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την τελευταία διετία εκπέμπει αντιφατικά πολιτικά μηνύματα, καθώς από τη μία υπερασπίζεται τον κόσμο της εργασίας, τη μικρή επιχείρηση, τον οικολογικό μετασχηματισμό, τα δικαιώματα, και από την άλλη παλινωδεί μεταξύ αποδοχής και διαχείρισης του υπάρχοντος, που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μέρος του συστημικού δικομματισμού. Παλινωδία που επηρεάζει καθοριστικά τα δημοσκοπικά μας ποσοστά.
  5. Στο εσωκομματικό πεδίο, η συνεχής αναβολή του συνεδρίου εξαιτίας της πανδημίας εμπόδισε, εκ των πραγμάτων ίσως, τη δημοκρατική αναδιοργάνωση του κόμματος και επέτρεψε να αναδιαμορφωθεί με προβληματικό τρόπο το κομματικό τοπίο, με τη δημιουργία και τη λειτουργία νέων υβριδικών σχημάτων (Πολιτικό Συμβούλιο, ΚΕΑ, Πολιτικό Κέντρο), προκειμένου να εκφραστεί η νέα σύνθεση που προέκυψε από την προσχώρηση στελεχών, αλλά και από τη μαζική εγγραφή νέων μελών. Τα υβριδικά κομματικά σώματα υποβαθμίζουν και υποκαθιστούν εκλεγμένα όργανα, ενώ καθώς δεν προέκυψαν διά της εκλογής νομιμοποιούνται αποκλειστικά στη βάση των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος.
  6. Παρόμοια προβλήματα υπήρξαν και στην Επιτροπή Καταστατικού, όπου στη συζήτηση για το προοίμιο του καταστατικού υπήρχε η απαίτηση να αφαιρεθούν στοιχεία της ριζοσπαστικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίξαμε Προοίμιο που σηματοδοτεί την ταυτότητα του κόμματος μας. Καταθέσαμε τη διαφωνία μας σε άρθρα για τα δικαιώματα των μελών έναντι των φίλων και για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου με ρευστή σύνθεση και ex officio, όχι εκλεγμένα, μέλη.
  7. Ένσταση υπάρχει και για τον διορισμό της γραμματείας των Τμημάτων, καθώς ο διορισμός ταιριάζει σε ιεραρχικά κόμματα, ενώ η εκλογή δυναμώνει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των μελών. Δεν κατανοούμε την επιμονή για «εικονικά μέλη» χωρίς την ελάχιστη συμμετοχή –ακόμα και διαδικτυακή. Ακατανόητη επίσης είναι η δημιουργία άλλων οργανώσεων, παράλληλων, χωρίς τη συμφωνία της οργάνωσης, επιμονή που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για επιχείρηση τιμαριοποίησης και οικοπεδοποίησης του κόμματος.
  8. Η επίδικη πρόταση έγινε δεκτή με θέρμη, από μέσα που απαιτούν και πιέζουν για τη συστημική προσαρμογή και την υπαγωγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κεντροαριστερά και στο λεγόμενο κέντρο, όπως και τη μετατροπή του σε αρχηγικό κόμμα. Υποστηρίχθηκε επίσης, ότι η εκλογή της ΚΕ με ενιαία λίστα, κοινή σε όλη την επικράτεια, είναι άμεση δημοκρατία. Είναι όμως εύκολο να κατανοηθεί,ότι για να εκλεγεί κάποιος ή κάποια θα απαιτούνται μερικές χιλιάδες σταυροί. Ότι υπονομεύεται κάθε έννοια αντιπροσώπευσης και λογοδοσίας στους ανθρώπους που τον/την εξέλεξαν. Ότι η πρόταση ευνοεί στους «διάσημους», τις τηλεπερσόνες, τους «αστέρες» της μουσικής βιομηχανίας και του θεάματος ή και όσους διαθέτουν μερικές χιλιάδες «ακόλουθους» στο διαδίκτυο. Εκείνους που εργαλειοποιούν τις Οργανώσεις Μελών προκειμένου να εκλεγούν. Ταυτόχρονα υποδαυλίζει τις τάσεις ώστε να διακινούν λίστες υποψηφίων σε όλη τη χώρα.

Η αντίδραση στη στρατηγική του κέντρου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατανάλωσε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο, σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, διεκδικώντας ένα κοινωνικά άμορφο και πολιτικά απροσδιόριστο εκλογικό κοινό, το λεγόμενο πολιτικό κέντρο, δημιουργώντας ασάφεια όσο αφορά την ταυτότητα του. Δημιούργησε διαιρέσεις στις γραμμές του με πλαστά πολιτικά διλήμματα περί ΣΥΡΙΖΑ του 3% και του 33%, περί της μετάλλαξη του ή μη σε κεντρώο κόμμα, περί του ποιοι είναι υπέρ και ποιοι εναντίον της διεύρυνσης, τη στιγμή που η μαζικοποίηση του κόμματος αποτελούσε στόχο καθολικής αποδοχής».

Τα “Ναι” και τα “Όχι”

“Ναι” σε ένα συνέδριο ενωτικό, δημοκρατικό με προωθητικές συνθέσεις, όπως το πετύχαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου.

“Όχι” σε ένα συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που αφήνουν αδιάφορη ή και απωθούν την κοινωνία.

“Ναι” σε ένα συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, με ανταλλαγή επιχειρημάτων. Κατηγορηματικά ‘’όχι’’ στην αθλιότητα των ύβρεων, της δίκης προθέσεων, των χαρακτηρισμών που δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς.

“Ναι” σε ένα ανοιχτό και μεγάλο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα, κορμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. “Όχι” σε ένα προγραμματικά θολό και ιδεολογικά ασπόνδυλο κόμμα-παράταξη, απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών. “Όχι” σε ένα κόμμα σούπερ μάρκετ, με διορισμένα ηγετικά στελέχη, ομάδες με ειδικά προνόμια, οργανωτικά άμορφο και με ασαφή όρια ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους.

“Ναι” στη συνεχή ισχυροποίηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για να οικοδομήσουμε ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, με ισχυρά ερείσματα και παρουσία παντού στην κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Συνδικάτα. Με ισχυρότερη παρουσία των γυναικών και της νέας γενιάς σε όλα τα επίπεδα. Με μέλη ισότιμα χωρίς ειδικά προνόμια ή διαιρέσεις με βάση την προέλευση ή τα χρόνια θητείας.

“Όχι” στην επάνοδο από το παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, με μέλη με ειδικά προνόμια και διαφορετικές ταχύτητες. “Όχι” στην διαιώνιση των εξ οφίτσιο ηγετικών στελεχών μέσα από το προτεινόμενο Εθνικό Συμβούλιο, ένα όργανο που απλώς δεν χρειάζεται, καθώς το μόνο που προσθέτει είναι επιπλέον κομματική γραφειοκρατία.

“Ναι” στην ενότητα, τη δημοκρατική συλλογικότητα, τον διάλογο και την σύνθεση απόψεων. “Όχι” στα παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα.

“Ναι” στα ανοικτά ρεύματα ιδεών που συμβάλλουν στο συλλογικό προβληματισμό του ενιαίου κόμματος και δεσμεύονται από τις συλλογικές του αποφάσεις. “Όχι” σε κλειστούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως “κόμμα μέσα στο κόμμα” και αποτελούν φυτώρια αριβισμού και προσωπικού παραγοντισμού.

“Ναι” στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το Συνέδριο στο οποίο οφείλει και να λογοδοτεί. Όπως ισχύει από την ίδρυσή μας. Όπως προτείνει ομόφωνα να συνεχιστεί και η Επιτροπή Καταστατικού. Όπως ισχύει στο 99% τουλάχιστον των Αριστερών, Πράσινων και Σοσιαλιστικών και ευρύτερα δημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη και όλο τον πλανήτη.

«Το πολιτικό μπούλινγκ δεν είναι ίδιον της Αριστεράς»

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα υπήρξε κείμενο με 500 υπογραφές υπό τον τίτλο: Το πολιτικό μπούλινγκ δεν είναι ίδιον της Αριστεράς. «Με ιδιαίτερη ανησυχία βλέπουμε ότι, όσο πλησιάζουμε στη σύγκληση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα φαινόμενα επιθέσεων σε μέλη και στελέχη του κόμματος πυκνώνουν. Πρόκειται για ανοίκειες επιθέσεις ενάντια σε στελέχη που εκφράζουν σκεπτικισμό ή και διαφωνίες για προτάσεις και επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Οι πρόσφατες επιθέσεις στο σ. Ν. Φίλη, που μάλιστα φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό τόσο με τους «αντισύριζα φίλους του ΣΥΡΙΖΑ» όσο και με όσους υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των συστημικών μέσων ενημέρωσης, αποτελεί το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα» γράφουν.

Οι υπογραφές

Αγγελάκη Μάρω, Αδαμοπούλου Μαιρούλα, Αθανασίου Αθηνά, Αθανίτη Όλγα, Ακριβούλη Ζωή, Αλεξάνδρου Ανδρυ, Αλεξάτου Αλεξλανδρα, Ανανίδα Στέλλα, Αναστασιάδου Ρόνια, Αναστασόπουλος Γιάννης, Ανδρουλάκης Μιχάλης, Αντωνιάδης Γιάννης, Αντωνιάδης Ιωάννης, Αντωνιόζος Αντώνης, Αντώνιου Λίλιαν, Αποστολάκης Κίμωνας-Τζων, Αποστόλου-Ραζή Ζήνα, Αράπη Μπέτυ, Αράπης Μπάμπης, Αρβανιτάκη Καίτη, Αρναουτάκη Σταυρούλα, Αρχοντής Αντώνης, Αυγουστάκη Ελένη, Αυτιά Παγώνα, Βαθιανάκης Γιώργος, Βακάλη Φιλιώ, Βάκη Φωτεινή, Βαρδαβάς Μανώλης, Βαρκιανού Αντιγόνη, Βασιλείου Αντώνης, Βελισσάριος Αλέκος, Βελλή Ανθή, Βενιώτης Κώστας, Βεντούρας Ερρίκος, Βερβέρης Γιώργος, Βερελή Βάσω, Βερύκοκκος Λευτέρης, Βογιατζής Κώστας, Βολή Λιλά, Βόλης Ανδρέας, Βουδούρης Νώντας, Βουτυράκος Παναγιώτης, Βράκα Αργυρώ, Βράκας Γιάννης, Γαβριελάτου Βαλεντίνα, Γαϊτανή Ελένη, Γενναδόπουλος Σπύρος, Γερονίκος Δημήτρης, Γερούκη Έλενα, Γεωργακόπουλος Τάκης, Γεωργαντά Κατερίνα, Γεωργίου Ζωή, Γεωργουδή Φιλία, Γεωργούδης Στράτος, Γεωργούδης Παναγιώτης, Γιαννακάκη Μαρία, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Γιαννοπούλου Εφη, Γιαννούτσου Αλέκα, Γιατζόγλου Δημήτρης, Γιούργος Κωστής, Γκαλέτσης Σάκης, Γκαλέτσης Αθανάσιος, Γκίνη Ρία, Γκινοσάτης Γιώργος, Γκοράνης Πολύδωρος, Γκούσης Κώστας, Γκούφα Λίλη, Γρηγοράκης Δημήτρης, Γρίβας Στάθης, Γρίβας Αθανάσιος, Δαβάκη Ντίνα, Δαμιανός Πέτρος, Δαμίγος Γιάννης, Δελή Ανθή, Δεληγιαννίδου Αναστασία, Δεντόπουλος Γιάννης, Δεσύπρη Μαρία, Δημάκης θανάσης, Δημητρακοπούλου Πέγκυ, Δημοπούλου Βάλια, Διαμαντόπουλος Κώστας, Δοξιάδης Κύρκος, Δρυγιαννάκης Μανώλης, Εικοσιπεντάρχου Κωνσταντίνα, Ελευθεράκης Αντώνης, Εμμανουηλίδου Εφη, Επιτροπάκη Κατερίνα, Ζακυνθινός Σπύρος, Ζάμπελ Άννα, Ζανιάς Ανδρέας, Ζαχαράτος Τάκης, Ζαχαρόπουλος Θανάσης, Ζεβερδινού Βασιλική, Ζερβουδάκης Λευτέρης, Ζιτούνης Θεόδωρος, Ζορμπά Ελένη, Ζούνης Πέτρος, Ζύγρα Αντιγόνη, Ηλιάδου Μαίρη, Ηλίας Κώστας, Ηλιόπουλος Θοδωρής, Ηλιού Ζωή, Θαλασσινού Αλεξάνδρα, Θεοδωράτου Κατερίνα, Θεοδωρόπουλος Σταμάτης, Θεοτοκάς Γιάννης, Θεοτοκάτου Νινέτα, Θεοφιλόπουλος Γρηγόρης, Θωμαδάκη Εύη, Θωμάς Θεόδωρος, Ιακωβίδου Ελένη, Ιωαννίδης Γιάννης, Ιωάννου Νίκος, Καβαδάκης Μανόλης, Καββαδία Αννέτα, Καβελίδης Σίμος, Καζάντη Κατέ, Καζάντη Κατερίνα, Καζάντη Μαρία, Καϊμακτσίδης Γιάννης, Κακαλής Γιώργος, Κακλαμάνης Νίκος, Καλαμάρη Μαρία, Καλαντζή Ράνια, Καλκανδής Πέτρος, Καλλιβωκάς Σταύρος, Καλλιντέρης Γιώργος, Καλλωνιάτης Κώστας, Καλογιαννακός Σωτήρης, Καλούδης ‘Εκτωρ, Καλφακάκου Ρία, Καμπυλαυκάς Δημήτρης, Καμτσίδου Ιφιγένεια, Καμτσίδου Δήμητρα, Κανδρής Βαγγέλης, Κανελλοπούλου Μαρία, Καπάκος Σταύρος, Καραγιάννης Βασίλης, Καραδήμα Α., Καρακατσιανόπουλος Κώστας, Καραμεσίνη Μαρία, Καραμήτσιου Δέσποινα, Καραμπά Αθηνά, Καραμπάτη Σίτσα, Καράμπουλας Βλάσσης, Καραναστάση Κατερίνα, Καρδάτου Ολτίνα, Καρέλλας Δημήτρης, Καρίγιαννης Λεωνίδας, Καριπίδης Λευτέρης, Καριπίδου Κατίνα, Καρνάκης Βασίλης, Καρυωτάκης Δαυίδ, Κασίμης Χαράλαμπος, Καστρινάκης Μιχάλης, Κατριβάνου Βασιλική, Κατσαντώνη Μαρία, Κατσαρός Τάκης, Κατσαφάδος Κυριάκος, Κερσανίδης Ακης, Κερσανίδης Στράτος, Κεχρινιώτη Μαρία, Κιουβρέκη Νασούλα, Κιουβρέκης Σταύρος, Κλαυδιανός Παύλος, Κλαυδιανός Δημήτρης, Κλαυδιανός Διονύσης, Κλαυδιανού ‘Αση, Κλουβάτος Νίκος, Κοϊβαρης Δημήτρης, Κοιλάκος Σταμάτης, Κόκλα Διονυσία, Κομιτόπουλος Τάσος, Κοντοδήμα Ευαγγελία, Κορωναίου Αλεξάνδρα, Κότσαλης Γιώργος, Κουβαρδάς Διονύσης, Κούβελας Γιώργος, Κουγέα Λένα, Κουζέλης Γεράσιμος, Κούκουζας Πέτρος, Κουλουμπή Νάντια, Κουλούρας Πέτρος, Κουνέλης Βασίλης, Κουρεμπές Φάνης, Κουρή Βασιλική, Κουρή Βίκυ, Κουρής Χάρης, Κουτρουμάνος Γιάννης, Κούτσης Νίκος, Κουτσοδημητροπούλου Μαργαρίτα, Κουτσοσίμος Μανόλης, Κοφιάνη Ευγενία, Κρεβετζάκης Θωμάς, Κρεμμύδας Ανδρέας, Κρεστενίτης Γιάννης, Κρημνιώτη Πόλυ, Κρητικός Αλέξανδρος, Κρητικός Γιάννης, Κριωνάς Σωτήρης, Κυβέλος Βαρθολομαίος, Κυριαζή ‘Άννα, Κυριαζόπουλος Απόστολος, Κωνσταντίνου Κατερίνα, Κωστή Μακρινά, Κωστολιάς Νίκος, Κωτούλας Βασίλης, Λαδά Σάσα, Λαζαρίδης Θανάσης, Λαμπρακοπούλου Ευγενία, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λάμπρου Γιάννης, Λεωνίδη Εύα, Λιάπη Μαρία, Λιάπης Γιώργος, Λιβιεράτος Μπάμπης, Λιγνός Ξενοφών, Λίτινα Κατερίνα, Λουκάς ‘Ακης, Λύγκα Βασιλική, Λυκόπουλος Μάκης, Λυκούρα Μαρία, Μαγριπλής Δημήτρης, Μακρή Μαρίνα, Μακρής Παντελής, Μακρυγιάννη Τέση, Μαλισιόβα Κλεοπάτρα, Μαλούτας Θωμάς, Μαμούδη Αικατερίνη, Μάνος Ευστράτιος, Μανουσάκη Ελέγκω, Μανουσάκη Χρυσούλα, Μαντά Βέρα, Μαντάς Χρήστος, Μανώλης Γιάννης, Μανωλιδάκη Νανά, Μανωλιτσάκης Ιδομενέας, Μαρίνος Παύλος, Μαριόλη Ελένη, Μαρκέτος Γρηγόρης, Μαρκέτου Χριστίνα, Μαρκόπουλος Νίκος, Μαρτούλα Σταματίνα, Μαρτούλας Γρηγόρης, Μαστρογιαννόπουλος Τάκης, Ματσούκα Χάρις Μαυρίδης ‘Ακης, Μαυρομμάτη Ελένη, Μαχαίρα Χριστίνα, Μέγας Αντώνης, Μεταξά Δέσποινα, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μητιντζής Απόστολος, Μισκεδάκης Γρηγόρης, Μίχας Μιχάλης, Μόσχοβος Θόδωρος, Μουδόπουλος Σταύρος, Μουρατίδης Γιώργος, Μουρτζανού Ιωάννα, Μουσουλίδης Γιάννης, Μπαλαούρα ‘Ολγα, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαλή Τίλλα, Μπάλκος Μίλτος, Μπεξεβανάκης Δημήτρης, Μπατζούκη Κλεοπάτρα, Μπελιά Ελένη, Μπέρτος Νίκος, Μπέσιος Κώστας, Μπίθας Σπήλιος, Μπόβαλης ‘Αγγελος, Μπορμπουδάκης Γιάννης, Μπουγελέκας Γιώργος, Μπούζας Σωτήρης, Μπούκας Δημήτρης, Μπούμπα Κατερίνα, Μπουμπουλούδης Βαγγέλης, Μπουρλάκης Πάρις, Μπούσουλας Νίκος, Μποφιλάτος Σταύρος, Μπράτσε Δημήτρης, Μπρέγιαννη Κατερίνα, Μπριλλάκης Κώστας, Μυλωνάς Κώστας, Νιάκα Μαρία, Νιάκας Σπύρος, Νικολάκης Νίκος, Νικολάου Στρατής, Νικολάου Κώστας, Νικολάρα Μαρία, Νικολαράκος Πάνος, Νικολόπουλος Πέτρος, Νοταράς Ανδρέας, Νούτσου Ειρήνη, Νταλέ Ζαχαρούλα, Ντέλιος Δημήτρης, Ντούμα Αφροδίτη, Ντούμα Νατάσα, Οικονομίδης Δημήτρης, Οικονόμου Μίλτος, Οικονόμου Λίτσα, Παγκράτης Σπύρος, Παναγιωτόπουλος Κυριάκος, Παναγιώτου Ρούλα, Παναγόπουλος Αργύρης, Παναγούλη Μαρία, Πανίδης Απόστολος, Πανόπουλος Νίκος, Πανταλού Ειρήνη, Παντελάκης Νίκος, Παντελή Γιώτα, Παπαγεωργίου Παυσανίας, Παπαδημητρίου Δημήτρης, Παπαδόπουλος Βαγγέλης, Παπαδόπουλος Ηλίας, Παπαδόπουλος Πάνος, Παπαδοπούλου Δέσποινα, Παπαδοπούλου Λένα, Παπαδοπούλου Ευγενία, Παπαευστρατίου Μιχάλης, Παπαζαχαρίου Πέτρος, Παπάζογλου Αγγελική, Παπαθανασίου Πόπη, Παπαϊωάννου Κωστής, Παπαϊωάννου Σκεύος, Παπακωνσταντίνου Γιώργος, Παπαλουκάς Ορέστης, Παπανδρεοπούλου Καίτη, Παπανδρέου Ανδρέας, Παπανικολάου Αθηνά, Παπανικολάου Ελένη, Παπαοικονόμου Χριστίνα, Πάπαρου Λουίζα, Παπασταμόπουλος Γιώργος, Παπασταμόπουλος Δημοσθένης, Παπαστράτης Προκόπης, Παραδέλλης Θόδωρος, Παρασκευάς Χρήστος, Παρασκευόπουλος Νίκος, Παρασκευοπούλου Βασιλική, Παρίση Εφη, Πατραμάνη Ανθή, Παυλοπούλου Διαμάντω, Πεπές Ζώης, Περιστεράκη Ανθή, Πετράκη Γεωργία, Πετράκου Τασούλα, Πετραλιά Φανή, Πετραλιάς Νίκος, Πετρόγιαννη Ελένη, Πεφάνη Τιτίκα, Πιακουλάκη Μαρία, Πιλάλης Χρήστος, Πίτα Ιωάννα, Πίτας Γιώργος, Πιτσιλαδής Ηρακλής, Πιτσιλή-Χατζή Διονυσία, Πλατανιώτου Ντόνα, Ποδαράς Δημήτρης, Ποθητός Παρασκευάς, Πολίτη Στέλλα, Πολίτης Γιώργος, Πολίτης Αντώνης, Πολίτου Νάνη, Πολυδώρου Δώρος, Πολυχρονίδης Κώστας, Πορτάλιου Ελένη, Πουλής Δημήτρης, Πρίφτης Θανάσης, Προγκίδη Αυγή, Προίσκου Ορσαλία, Προίσκου Παγώνα, Ραζής Αντώνης, Ραζής Αποστόλης, Ραμαντάνης Πάνος, Ρασβίτσου Τζώρτζια, Ρεπούση Κορίνα, Ρήγος ‘Αλκης, Ρίζος Σπύρος, Ριζούλης Ανδρέας, Ρογδάκη ‘Αννα, Ρουσιάκης Αχιλλέας, Ρουσιάς Μαρίνος, Ρουσσάκης Μαρίνος, Ρούσση Αλεξάνδρα, Σαϊτας Γιώργος, Σακελλίων Σταμάτης, Σαλιάχη Νικολέττα, Σαλιάχης Θύμιος, Σαμιακός Σπύρος, Σαμπανοπούλου Λίλα, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Σάντας Γιώργος, Σαράφης Γιάννης, Σαρρή Ρούλα, Σαρρή Ελένη, Σαρρής Γιάννης, Σαρρής Μανώλης, Σαρώφ Τάνια, Σερέτη Ναταλία, Σερτεδάκη Αμαλία, Σεφεριάδου ‘Ελλη, Σινιγάλιας Ιωσήφ, Σιώζιου Ινώ, Σκιαδοπούλου Αγγελική, Σκλαβενίτης Νίκος, Σκλιάς Βασίλης, Σκορδαρά Νατάσα, Σκούντζος Δημήτρης, Σκούντζου Μάγδα, Σκούντζου Μάρω, Σονιάδης Μπάμπης, Σοπίδου Αρχοντή, Σουμπασάκη Νάντια, Σπαθής Μάκης, Σπανού Μαρία, Σπαρτινός Κώστας, Σπόντης Αλέξανδρος, Σπουρδαλάκης ‘Αρης, Σπουρδαλάκης Μιχάλης, Σπυρίδη Γεωργία, Σπύρου Παναγιώτης, Σταθάκης Γιάννης, Στάθης Παναγιώτης, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στασινός Στάθης, Σταυρίδη Αθηνά, Σταυρογιάννη Λούλη, Σταυροπούλου Πόπη, Σταυρουλάκη Αλκμήνη, Σταυρουλάκης Μιχάλης, Στεφάνου Ευριπίδης, Στεφόπουλος Σταύρος, Στίνη Ελευθερία, Στουκογιώργος Λευτέρης, Στούμπος Θωμάς, Στρατικοπούλου Αγγελική, Συναδινός Ιούλιος, Συνάκος Απόστολος, Σύρκου Μαργαρίτα, Σχοινά Ευθυμία, Ταμπουρά ‘Αγκυ, Τεμπέλη Γεωργία, Τεντόμας Βασίλης, Τζάκου Αυγή, Τζανάκης Μανόλης, Τζανίνη Κατερίνα, Τζανίνης Μιχάλης, Τζανίνης Σπύρος, Τζελέπη Χρύσα, Τζήκας Θράσος, Τζινόπουλος Βασίλης, Τζώγα Μαρία, Τοπαλιάν Μαρία, Τοράκη Κατερίνα, Τρανός Τριαντάφυλλος, Τραυλού ‘Ολγα, Τριανταφυλλίδου Τζίνη, Τρίμη-Κύρου Κατερίνα, Τριτσικάκης Κώστας, Τσαγκαράκης Μάνος, Τσακανίκα Βασιλική, Τσακίρης Ανδρέας, Τσακιρίδου Γιούλη, Τσακιροπούλου Ελευθερία, Τσάκωνας Επαμεινώνδας, Τσαλουχίδου Θάλεια, Τσαμασίρου Ρουμπίνη, Τσαπάρης Δημήτρης, Τσέκερης Δημήτρης, Τσέκος Λευτέρης, Τσελεπή Μάρα, Τσελεπή Πέγκυ, Τσιγώνιας Νίκος, Τσίκος Χρήστος, Τσιλίκας Γιάννης, Τσίντζου Ελένη, Τσιτσιρίγκος Βασίλης, Τσίτσοβιτς Τόνια, Υδραίος Μιχάλης, Φανουράκης Σήφης, Φαραζή Αθηνά, Φιωτάκη Αθηνά, Φουτάκης Δημήτρης, Φραγκάκη Μαρίκα, Φραγκίσκος Μιχάλης, Φράγκος Αντώνης, Φράγκου Βαγγέλης, Φράγκου Μερόπη, Φραγκούλης Διονύσης, Φραντζεσκάκη Αναστασία, Φωκιανού Μαρία, Φωτάκης Κώστας, Χαλικιόπουλος Αλέξανδρος, Χαραμής Παύλος, Χαρίτου Μαρία, Χατζηγιάννη Μάχη, Χατζηιωσήφ Χρήστος, Χατζησοφιά ‘Άννα, Χατζητρύφων Νίκος, Χερουβείμ Βαγγέλης, Χήρα Σωτηρία, Χονδρός Γιώργος, Χορδάκη Μαρίνα, Χριστινάκη Εύα, Χριστόπουλος Δημήτρης, Χριστούλη Έλενα, Χριστοφιδάκης Αλέξης, Ψαλιδάκος Πούλος, Ψαλτάκος Μιχάλης, Ψαρρά Στέλλα, Ψιούρης Κώστας, Ψωμαδάκη Μαρία.

Κείμενο υπέρ Τσίπρα

Κείμενο υπέρ των προτάσεων του Αλ. Τσίπρα κατέθεσε προ ημερών η οργάνωση μελών Εξαρχείων, το οποίο υπογράφουν περίπου 600 άτομα (σ.σ. η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται) και θέτουν τρεις πολιτικούς και οργανωτικούς άξονες: α) καμία συναίνεση με την καταστροφική λαίλαπα του κ. Μητσοτάκη, β) πραγματική, ουσιαστική διεύρυνση και επιθετική αντιπολίτευση, αντί άμυνας και γ) ιστορική ευθύνη Τσίπρα να ηγηθεί της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.

Είχε προηγηθεί προ ημερών άλλο κείμενο συμβολής «για ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, για ένα ισχυρό προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό πόλο» 30 στελεχών της «Γέφυρας», όπου υπέγραφαν: Ακριβούλη Ζωή, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ακριτίδης Σταύρος, Βιοτέχνης , μέλος ΚΕΑ, Αναγνωστοπούλου Άννα, Αρχιτεκτόνισσα, Βαλντέν Σωτήρης, Οικονομολόγος, μέλος ΚΕΑ, Βάρελης Σπύρος, Πρώην Δήμαρχος Θιναλίων Κέρκυρας, μέλος ΚΕΑ, Βουτηράκη Κατερίνα, Βιβλιοθηκονόμος- Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Γροσομανίδου Δόρα., Πληρεξούσιος Υπουργός Α. ΕΤ, Δανέλλης Σπύρος, Πρώην βουλευτής Ηρακλείου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατσάνης Πολύβιος, Υγειονομικός, μέλος ΚΕΑ, Καφετζής Τάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Κεχαγιά Σοφία, Εκπαιδευτικός, Λιάκος Αντώνης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Λιβάνης Θύμιος Καρδιολόγος, μέλος ΚΕΑ, Μακρυνός Γιώργος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας, μέλος ΚΕΑ, Μενίκη Βίλμα, Επιμορφώτρια ενηλίκων στην σχολική διαμεσολάβηση, Μητσός Αχιλλέας, πρ. Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος ΚΕΑ, Μουζέλης Νίκος, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School Economics, μέλος ΚΕΑ, Μπίστης Νίκος, Νομικός, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάστος Αλέξανδρος, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Παναγιώτου Παναγιώτης, Πρώην Πρόεδρος της ΕΡΤ, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέζαρος Παύλος, Οικονομολόγος, Προβατάς Φώτης, Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων, Ρεπούση Μαρία, Ιστορικός ΑΠΘ, μέλος ΚΕΑ, Ροίδου Εφη, Βιβλιοθηκονόμος – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σαπουνάκης Τάσος, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλος ΚΕΑ, Σιάνου Φωτεινή, πρ Αναπληρώτρια ΓΓ. ΓΣΕΕ, μέλος ΚΕΑ, Τρανταλίδης Μάνος, Φαρμακοποιός ,μέλος ΚΕΑ, Τσίκας Θόδωρος, Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος, μέλος ΚΕΑ, Φωτόπουλος Δημήτρης, Μαθηματικός-Συγγραφέας και Ψαλιδόπουλος Θόδωρος, Δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας.

Μεταξύ άλλων επεσήμαναν: «Για να γίνουν οι θέσεις μας πλειοψηφικές στην κοινωνία, χρειαζόμαστε ένα κόμμα πολιτικά και οργανωτικά, ικανό να τις προωθήσει. Χρειαζόμαστε την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, όπου θα συμπυκνώνεται η τομή και η συνέχεια, στο θεωρητικό, στο προγραμματικό και στο οργανωτικό επίπεδο, χωρίς φοβίες και «ταμπού» για το εύρος των αλλαγών που θα απαιτηθούν.

Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με την εκλογική του επιρροή και το ρόλο του ως κόμμα εξουσίας παραμένει επιτακτική αναγκαιότητα. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, μαζικό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κόμμα. Ένα κόμμα πολιτικής- και όχι ιδεολογικής- ενότητας, γύρω από ρεαλιστικό πρόγραμμα και θέσεις για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Ένα κόμμα ελκυστικό στον κόσμο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς . ‘Ένα κόμμα με πολιτικό ήθος γιατί ο πολιτικός πολιτισμός για την Αριστερά δεν αποτελεί ηθικολογία αλλά συνειδητή επιλογή και ταυτοτικό χαρακτηριστικό. Το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν αποτελεί σφραγίδα δωρεάς σε όποιον δηλώνει αριστερός. Είναι κάτι που διαρκώς δοκιμάζεται και συνεχώς πρέπει να επαληθεύεται. Η υλοποίηση της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, όμως το κόμμα δεν μπορεί να θέτει φραγμούς στη διεύρυνσή του με βάση την πολιτική προέλευση ή και ιδεολογικές οριοθετήσεις. Η διεύρυνση δεν είναι μια απλή διαδικασία ένταξης μελών, αλλά πολιτική διαδικασία με στόχο τον μετασχηματισμό ενός «κόμματος εν κινήσει». Υποστηρίζουμε τη διεύρυνση σε αυτή τη βάση και διαφωνούμε με αμυντικά αντανακλαστικά περιχαράκωσης. Εξάλλου ικανές δικλείδες ασφαλείας αποτελούν: η διασφάλιση των κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η θεσμική προσήλωση, η συμμετοχικότητα και ο σεβασμός στους κώδικες δεοντολογίας σε όλα τα επίπεδα της κομματικής λειτουργίας.

Ως σημαντικότερη δύναμη στον προοδευτικό χώρο, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επαφίεται η πρωτοβουλία για την διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου. Ενός «χώρου» στον οποίο να μπορούν να βρουν έκφραση οι αριστεροί ποικίλων αποχρώσεων και προελεύσεων, οι κεντροαριστεροί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι προοδευτικοί δημοκράτες του Κέντρου, άντρες και γυναίκες καθώς και όσοι και όσες εμπνέονται από τις αξίες της πολιτικής οικολογίας και του φεμινισμού. Έτσι θα μπορέσει να συγκροτηθεί μια σύγχρονη παράταξη, η οποία θα διεκδικήσει την λαϊκή πλειοψηφία για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.