Τον κύκλο των επαφών του με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας, συναντήθηκε με τα σωματεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και δήλωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο «δίκαιο αίτημα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Ο κ. Μητσοτάκης έταζε καλύτερες και περισσότερες δουλειές και σήμερα οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο στην απόλυση αλλά και της απώλεια στέγης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα στοιχείο χαρακτηριστικό της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του για τη διαχείριση δημοσίων επιχειρήσεων».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης του δημοσίου χώρου, όπως είχε κάνει και στο θέμα της ΔΕΗ, όπου τόνισε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -εάν κερδίσει τις εκλογές- θα επιστρέψει το Δ, δηλ. το δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. «Δεν πιστεύουν στην αξία του δημοσίου χώρου Και αφού δεν πιστεύουν δεν μπορούν και να το διαχειριστούν» είπε χαρακτηριστικά και έδειξε ένα ακόμα σημείο της στρατηγικής του στο δρόμο προς τις εκλογές, δηλ. δημόσιος χαρακτήρας πολλών επιχειρήσεων με ενίσχυση των ποσοστών συμμετοχής του Κράτους εναντίον ιδιωτικοποιήσεων.

Κατά τη συνάντηση με τα Σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένες εξελίξεις», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προαποφασίσει να οδηγήσει σε μαρασμό τη ΛΑΡΚΟ, που είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις εξόρυξης νικελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα», κάτι το οποίο «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα πράγματα σε απαξίωση και διάλυση της εταιρείας και τους εργαζόμενους στην απόλυση, πράγμα για το οποίο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό».

«Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούν μία επιχείρηση σε τέλμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα ούτε ιδιώτης να έρθει για να την κρατήσει σε λειτουργία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας καθώς και τη «διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι επί 4,5 χρόνια αυτή ήταν η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η τιμή του νικελίου την επίμαχη περίοδο είχε πέσει στο ένα τρίτο. Αντίθετα, τόνισε πως σήμερα «η επιχείρηση οδηγήθηκε σε ραγδαία πτώση των εσόδων της και διατάραξη των ισολογισμών της σε μία περίοδο που το νικέλιο είχε υπερβολικά υψηλή τιμή».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Λάρυμνας, Παναγιώτης Πολίτης τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε μέχρι το τέλος, δεν έχουμε άλλη επιλογή δεν έχουμε πού να πάμε», μιλώντας για τον αγώνα των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης και κατά του κλεισίματος της επιχείρησης. «Θα μαραζώσει κυριολεκτικά η Στερεά, η Καστοριά, η Εύβοια. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο αγώνας μας δυο χρόνια, ενωμένοι προχωράμε, έχουμε ξεπεράσει οποιεσδήποτε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές έχουμε και έτσι θα συνεχίσουμε», τόνισε. Σημείωσε ότι κόκκινες γραμμές για τους εργαζόμενους είναι η διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και η 100% διασφάλιση των εργαζόμενων, ό,τι υποχρεώσεις έχει ως εργοδότης η εκάστοτε κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας».