Η παραλλαγή Ομικρον του SARS-CoV-2 φαίνεται ότι σε γενικό πλαίσιο προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα παρότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής από τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος οι οποίες έχουν «χτιστεί» είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω προηγούμενης νόσησης. Μέχρι σήμερα οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο παρέμεναν στο σκοτάδι.

Ευαίσθητη στην απόκριση των ιντερφερονών

Τώρα μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κεντ στη Βρετανία και του Πανεπιστημίου Goethe στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση  «Cell Research» δίνει την πρώτη επιστημονική εξήγηση σχετικά με αυτή την πιο ήπια κλινική εικόνα με την οποία φαίνεται να συνδέεται η Ομικρον. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στο σύστημα απόκρισης των ιντερφερονών το οποίο υπάρχει σε όλα τα σωματικά κύτταρα και αναστέλλει τη δράση του ιού.

Αποτελεσματικά οκτώ αντι-ιικά φάρμακα

Παράλληλα, στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές είδαν μέσω ανάλυσης σε κυτταρικές καλλιέργειες ότι οκτώ από τις σημαντικότερες αντι-ιικές θεραπείες για την COVID-19 είναι αποτελεσματικές ενάντια στην Ομικρον. Πρόκειται για τις: μολνουπιραβίρη, ριμπαβιρίνη, ρεμδεσιβίρη, φαβιπιραβίρη, paxlovid, ναφαμοστάτη, καμοστάτη και απροτινίνη.

Η πρώτη εξήγηση

Οπως ανέφερε ο καθηγητής Μάρτιν Μικέλις από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κεντ «η μελέτη μας παρέχει για πρώτη φορά μια εξήγηση στο γιατί η λοίμωξη με Ομικρον συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες να είναι σοβαρή. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ομικρον σε αντίθεση με τη Δέλτα, δεν καταφέρνει να αναστείλει αποτελεσματικά την ανοσολογική απόκριση των ιντερφερονών στα κύτταρα του ξενιστή».

Ενθαρρυντικές ενδείξεις για τις θεραπείες  

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των αντι-ιικών θεραπειών ενάντια στην Ομικρον o καθηγητής Χίντριχ Σινάτλ από το Ινστιτούτο Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Goethe σημείωσε πως «παρότι τα πειράματα σε κυτταρικές καλλιέργειες δεν αντικατοπτρίζουν επακριβώς το τι συμβαίνει στον οργανισμό των ασθενών, τα στοιχεία μας παρέχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις σχετικά με το ότι τα διαθέσιμα αντι-ιικά φάρμακα για την COVID-19 είναι αποτελεσματικά και ενάντια στην παραλλαγή Ομικρον».