Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο θαλάσσιο προϊστορικό δεινόσαυρο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο απολίθωμα ιχθυόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ στη Βρετανία και μάλιστα είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Οι επιστήμονες και οι παλαιοντολόγοι στη Βρετανία ανακάλυψαν το μεγαλύτερο και πιο πλήρες απολίθωμα ιχθυόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ. Με μια γρήγορη μέτρηση ο ιχθυόσαυρος που ανακάλυψαν έχει μήκος 10 μέτρα ενώ το κρανίο του ζυγίζει τουλάχιστον έναν τόνο.

Τυχαίο εύρημα

Όλα ξεκίνησαν όταν συνεργεία πριν από έναν χρόνο και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2021 όταν ειδικά συνεργεία είχαν πάει να κάνουν αποστράγγιση σε νησάκι μέσα στη λιμνοθάλασσα του Ράτλαν.

Όταν τραβήχτηκαν τα νερά και οι λάσπες αυτό που είδαν τους άφησε με το στόμα ανοιχτό. Ένα πλήρως διατηρημένο απολίθωμα ενός ιχθυόσαυρού ή «θαλάσσιου δράκου» όπως τα λένε χαϊδευτικά εξαιτίας των μεγάλων δοντιών τους, είχε κάνει την εμφάνιση του.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι πιστοποίησαν πως πρόκειται για ιχθυόσαυρο και μάλιστα μεγάλο. Ο συντηρητής παλαιοντολόγος Νάιτζελ Λάρκιν είπε σχετικά: ««Διενεργήσαμε μια πολύ περίπλοκη επιχείρηση για την αποκάλυψη, την καταγραφή και τη συλλογή αυτού του σημαντικού δείγματος με ασφάλεια».

Ενώ ο Μαρκ Έβανς επιστήμονας με ειδίκευση στα απολιθώματα συμπλήρωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τεράστιας σημασίας για τους κατοίκους του Ράτλαντ και της ευρύτερης περιοχής»

Μάλιστα ο «Guardian» αναφέρει ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το απολίθωμα που βρέθηκε είναι ηλικίας 180 εκατομμυρίων ετών. Οι πρώτοι ιχθυόσαυροι ανακαλύφθηκαν από την Παλαιοντολόγο Μαίρι Έϊνινγκ στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ιχθυόσαυροι

Οι Ιχθυόσαυροι ήταν μεγάλα πελαγίσια ερπετά της δευτερογενούς εποχής που έμοιαζαν με τον δελφίνι με μορφή ψαριού και ουρά. Με βάση τα απολιθώματα εμφανίστηκε 245 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ανήκουν σε μία τάξη γνωστή ως ιχθοσαύρια ή ιχθυοπτέρυγα. Όπως και τα σύγχρονα κητώδη, ανέπνεαν αέρα και εικάζεται ότι οι ιχθυόσαυροι είχαν παρόμοια εξελικτική πορεία με αυτά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk