Κατά περίπου 20% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στα παιδιά από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με το τρίτο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τον Σταύρο Νικολάου, στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας της Νοτίου Αφρικής.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Νικολάου επιβεβαίωσε την πορεία της Όμικρον στις μικρότερες ηλικίες, με τα στοιχεία από τη χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη, ενώ τόνισε τη σημασία των εμβολίων.

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Νικολάου τόνισε ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων είναι πολύ σημαντικές, για να αντιμετωπίσουμε τόσο την Όμικρον, όσο και τις μεταγενέστερες μεταλλάξεις που θα προκύψουν.

Τα νεότερα στοιχεία από ΗΠΑ – Βρετανία για τις νοσηλείες παιδιών

Την επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με τις νοσηλείες παιδιών λόγω της προέλασης της παραλλαγής Όμικρον σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν αναλύσει γιατροί του ΕΚΠΑ, με βάση τα τελευταία δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους.

Αναλυτικότερα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι καθώς το νέο στέλεχος Όμικρον διαδίδεται στις ΗΠΑ, όλοι οι μη εμβολιασμένοι είναι σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, συμπεριλαμβανομένου των παιδιών.

Η εικόνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις ΗΠΑ ο μέσος όρος νέων παιδιατρικών νοσηλειών ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 30 – 50 % από τις προηγούμενες εβδομάδες. Από τα δεδομένα της Νέας Υόρκης φαίνεται πενταπλασιασμός της νοσηλείας των παιδιών με Covid.

Στις ΗΠΑ γύρω το 20-25% των παιδιών 5-11 ετών έχει εμβολιαστεί. Το εμβόλιο είναι πολύ πιο ασφαλές από τον ίδιο τον ιό αναφέρει η παιδίατρος Dr. Sallie Permar, καθώς τα συμπτώματα είναι τέτοια, που μπορεί να οδηγούν σε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι λόγω της μεγάλης αξίας του για τα παιδιά πρέπει να είναι ανοιχτά και να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών, η χρήση μάσκας, ο συχνός έλεγχος με τεστ και η σωστή υγιεινή των χεριών.

Τι συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εισήχθησαν στο νοσοκομείο πάνω από 500 παιδιά την προηγούμενη εβδομάδα έως και τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ νοσηλεύτηκαν 109 παιδιά κάτω των 5 ετών μέσα σε δύο μέρες. Ο ορισμός της εισαγωγής ενός παιδιού με COVID-19 στη χώρα αυτή, περιλαμβάνει όσους έχουν διαγνωστεί με COVID-19 14 ημέρες πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ή όσα παιδιά διαγιγνώσκονται θετικά όσο νοσηλεύονται.

Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά γύρω στα 330.000 παιδιά ηλικίας 5-11 που ανήκουν σε ευπαθή κατηγορία να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer.

Δεν υπάρχουν δεδομένα για το αν αυτές οι αυξήσεις στις νοσηλείες των παιδιών με Covid είναι συγκυριακές, αν τα κρούσματα οφείλονται στο νέο στέλεχος όμικρον καθαυτό, ή είναι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, αν είναι κυρίως ενδοοικογενειακή διασπορά. Και στις δύο χώρες, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναμένεται κανονικά το άνοιγμα των σχολείων στις αρχές του 2022.