Η NASA όμως προετοιμάζεται από τώρα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα αντιδράσουν οι άνθρωποι όταν κάποια στιγμή στο μέλλον (άμεσο και μη) ανακοινωθεί επίσημα ότι βρέθηκαν εξωγήινοι.

Πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι, και πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, όταν δεν είναι κανείς προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Μέσω προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από τη ΝΑΣΑ είχε ως στόχο να συγκαλέσει μελετητές από τις ανθρωπιστικές επιστήμες για να συζητήσουν σχετικά με την έρευνα στον κλάδο της βιοαστρονομίας και τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν θεολόγοι, ακαδημαϊκοί που μελετούν θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, φιλόσοφοι και ακαδημαϊκοί που μελετούν τον τομέα της λογοτεχνίας.

Ιερείς και Θεολόγοι

Μάλιστα από το 2015 το Κέντρο Θεολογικής Έρευνας (CTI) του πανεπιστημίου Πρίστον είχε λάβει επιχορήγηση από τη NASA, ύψος 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτήν την έρευνα.

O Dr. Andrew Davison από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που συμμετείχε στο πρόγραμμα του CTI, επιβεβαίωσε στο ΑΡ ότι “δεν προσελήφθη άμεσα ούτε έλαβε μισθό” από τη NASA ή το CTI. Ανέφερε ότι όσο συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα πληρωνόταν από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.