Ως πολύ επιτυχημένη κρίνεται η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Σόφια την προηγούμενη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου και να είναι ο πρώτος ευρωπαίος αλλά και γενικότερα ξένος ηγέτης που συναντάται με τον νέο βούλγαρο πρωθυπουργό Κιρίλ Πετκόφ. Οι πηγές μου από τη Σόφια μού έλεγαν ότι οι κοινές ακαδημαϊκές καταβολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες (στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ) διευκόλυναν πολύ τον κώδικα επικοινωνίας που δημιούργησαν οι δύο ηγέτες και ότι ο κ. Πετκόφ εξέφρασε τη μεγάλη ευχαρίστησή του για την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να τον επισκεφθεί.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πέραν των συζητήσεων για θέματα ενέργειας ή για την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, συνεργάτες του κ. Πετκόφ ζήτησαν, όπως πληροφορούμαι, τη συνδρομή της Αθήνας όχι μόνο εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και σε σχέση με την πιθανή προσέγγιση του κόμματος του βούλγαρου πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Στο ΕΛΚ συμμετέχει ήδη το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά δεν θα έλεγε κανείς ότι το «ανήκειν» στην ίδια πολιτική οικογένεια εμπόδισε τον κ. Μπορίσοφ να κάνει «τα γλυκά μάτια» στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με αυτό στο μυαλό η Αθήνα δεν έχει τίποτα να χάσει στηρίζοντας τις προθέσεις του κ. Πετκόφ.

***
Οι σκέψεις Ανδρουλάκη για διευθυντή της ΚΟ

Ψάχνει μαθαίνω διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Θέλει μου λένε τέως βουλευτή με εμπειρία. Θα συμπλήρωνα πως το πρόσωπο θα πρέπει να ξέρει να διαβάζει νομοσχέδια, να έχει κύρος στους βουλευτές, να είναι έτοιμος για απορρόφηση κραδασμών αλλά και να συνδέει την ηγεσία με τη Βουλή. Εκτιμά τον Δημήτρη Μάντζο ακούω, που είναι ο τωρινός διευθυντής – έχαιρε εκτιμήσεως της αειμνήστου Φώφης –, αλλά σκοπεύει να τον αξιοποιήσει αλλού (π.χ. στα διεθνή). Α, θέλετε όνομα; Δεν ξέρω, για τον Βαγγέλη, Αργύρη ακούω.

***
Η «προνεωτερική» εποχή και η πανδημία

Η πρώτη θητεία του Ξενοφώντα Ζολώτα ως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος διήρκησε 12 έτη, ήτοι από τις 5 Φεβρουαρίου 1955 έως τις 7 Αυγούστου 1967. Ηταν μια εποχή μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά και μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων. Ο νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επέλεξε να ανασύρει από εκείνη την «προνεωτερική» εποχή ένα ενθύμιο, το οποίο το κόμισε στον Προέδρο της Βουλής Κωσταντίνο Τασούλα μαζί με την Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική του 2021. Πρόκειται για ένα ταπεινό μπλε φάκελο εγγράφων εκείνης της εποχής, στον οποίο έβαλε την έκθεση, αλλά και το usb στικάκι. Ο κ. Στουρνάρας δικαιολόγησε αυτό το «πάντρεμα» του παλαιού με το καινούργιο επικαλούμενος την αισθητική του κ. Τασούλα. Οπως είπε, το έπραξε αυτό διότι γνωρίζει πως ο Πρόεδρος της Βουλής είναι «λάτρης του παλαιού, του κλασικού και του ωραίου». Περνώντας από την «προνεωτερική» εποχή στην εποχή της πανδημίας, ο κ. Στουρνάρας ως φύση αισιόδοξος εκτίμησε ότι για το 2022 «υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες παρά κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία», αρκεί, όπως τόνισε, «και εμείς να ανταποκριθούμε θετικά».

***

Ελλάς – Δανία συμμαχία

Η εταιρεία Orsted από τη Δανία ανέλαβε την κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 846 MW στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 250.000 κατοικιών. Η συμφωνία αυτή έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η Orsted μετά την ανάληψη του έργου που ήταν προαπαιτούμενο θα προχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 στην κατασκευή της πρώτης πλήρως καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη Πολιτεία, σε συνεργασία με την Ελληνικά Καλώδια, θυγατρική της Cenergy, που ανήκει με τη σειρά της στον ευρύτερο όμιλο της Viohalco. Η σύμπραξη αυτή «ανοίγει» τις δουλειές των Ελληνικών Καλωδίων στις ΗΠΑ, καθώς η Orsted έχει αναλάβει και άλλα έργα ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Η μονάδα της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο (πρώην Fulgor) θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων στον κόσμο. H ελληνική εταιρεία σύντομα θα ενημερώσει τους επενδυτές για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου αλλά και για το αν οι Δανοί θα προχωρήσουν στην απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στα Ελληνικά Καλώδια, όπως ακούγεται ώστε να «δέσουν» ακόμη καλύτερα τη μεταξύ τους συνεργασία.

***

Η Πρόεδρος και τα μπαχαρικά

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μαθαίνω ότι θέλει να πραγματοποιήσει μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στην Αθήνα. Εχει προγραμματίσει μου λένε (εκτός εάν το ακυρώσει λόγω μέτρων για την πανδημία) να πάει στην οδό Ευριπίδου. Να αγοράσει μπαχαρικά και βότανα. Πρόκειται να βρεθεί στην Ευριπίδου όπου έντονα αρώματα ξεχύνονται από τις πόρτες των παλιών καταστημάτων προσκαλώντας τον περαστικό στο σκοτεινό εσωτερικό τους. Οι πωλητές των μπαχαράδικων εξάλλου είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι. Είναι έμποροι του παλιού καιρού, έτοιμοι να ασχοληθούν μαζί σου, να σου εξηγήσουν και να σου δώσουν συνταγές καθώς γεμίζουν τα σακουλάκια με τα πολύτιμα εμπορεύματά τους. Μετά τα μπαχαρικά, τα βότανα και τα αρώματα που θα αγοράσει η Πρόεδρος θα κατευθυνθεί στην οδό Ακαδημίας, στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» για να αγοράσει βιβλία. «Γνωστή βιβλιοφάγος», μου λένε οι συνεργάτες της.

***

Η Αγαύη Κουσουράκη (φωτογραφία) είναι ιπτάμενη σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας που σώζει ζωές. Με την «πουλάδα» στη στολή της, η Αγαύη, κόρη «βατραχανθρώπου» του Πολεμικού Ναυτικού, είναι η μοναδική γυναίκα κυβερνήτης Super Puma. Πετούσε επί επτά χρόνια ως συγκυβερνήτης με τα Super Puma σε αποστολές έρευνας και διάσωσης. Σήμερα είναι κυβερνήτης του ελικοπτέρου αυτού. Βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα και αποστολή της είναι να σώζει ζωές!

Πετάει παντού, εκεί όπου κανένα άλλο μέσο λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να πλησιάσει. Μετείχε σε δύσκολες αποστολές όπως παραλαβή ασθενούς από πλοίο ενώ βρισκόταν εν πλω ή μεταφορά γυναικών και παιδιών από μικρό νησί σε μεγαλύτερο για υγειονομική περίθαλψη.

Σώζει ανθρώπους από σεισμούς, από πλημμύρες, από τον χιονιά μέσα σε χαράδρες, από τη θαλασσοταραχή: «Αυτό το βλέμμα το ανθρώπινο που καρφώνεται πάνω σου από ευγνωμοσύνη από το παιδί, τη γυναίκα ή τον άνδρα που μόλις έσωσες δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί» λέει η νεαρή σμηναγός. Θεωρεί ότι η πιο δύσκολη αποστολή έρευνας και διάσωσης που της έτυχε ήταν όταν έλαβε τη διαταγή να εντοπίσει έναν αγαπημένο συνάδελφό της που έπεσε με αεροπλάνο. Τον βρήκε νεκρό. Προσφάτως την επέλεξε ο υφυπουργός Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για υπασπίστριά του.