Σε πλήρη λειτουργία με δυνατότητα άμεσης καταγραφής και απομαγνητοφώνησης συνομιλιών αλλά και, κυρίως, αυτόματης χαρτογράφησης εγκληματικών οργανώσεων και των διασυνδέσεων ύποπτων ιδιωτών σχεδόν προτού ακόμη ολοκληρωθούν οι συνομιλίες τους τίθεται το νέο υπερσύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ.

Μάλιστα η άμεση χαρτογράφηση του κύκλου των επαφών του υπό παρακολούθηση μπορεί να γίνεται μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ή των chatrooms («δωματίων συζήτησης») και άλλων ιστοσελίδων που μπορεί να επισκέπτεται από το κινητό ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.

Ο «Μεγάλος Αδελφός», κόστους άνω των 4 εκατ. ευρώ, είναι ιταλικής κατασκευής και θα έχει δυνατότητα – σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία του «Βήματος της Κυριακής» – παρακολούθησης υπερδιπλάσιου αριθμού στόχων από το προηγούμενο γερμανικό σύστημα, όπως και όλων των τηλεφωνικών επαφών ή των δεδομένων Internet μέσω και του δικτύου 5G.

Επίσης θα έχει τη δυνατότητα καταγραφής συνομιλιών εκατοντάδων ψηφιακών τηλεφώνων (της σταθερής τηλεφωνίας), δυνατότητα που δεν υπήρχε με το προηγούμενο σύστημα.

Επιπλέον διαθέτει ειδικές ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρχει το ενδεχόμενο λαθραίας ακρόασης συνομιλιών ιδιωτών με «τρικ» που φαίνεται να υπήρχαν άλλες περιόδους και με κενά ασφαλείας που είχαν επισημανθεί σε ελέγχους από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου.