Με αμφιθυμία και διστακτικότητα ως προς την έγκαιρη λήψη μέτρων αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου την επιδημιολογική «λυπητερή» της εορταστικής περιόδου και την προεξοφλημένη επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον. Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις της προηγούμενης εβδομάδας συζητήθηκαν πολλά ενδεχόμενα, κυριάρχησε ωστόσο η άποψη ότι πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής και να μη διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έως ότου υπάρξουν ασφαλή δεδομένα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα της νέας μετάλλαξης. Παρά ταύτα, υπό την πίεση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε την Τετάρτη μια σειρά μέτρα, κάποια από τα οποία θα εφαρμοστούν κατά την περίοδο των εορτών και κάποια από τις 3 Ιανουαρίου.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζητήθηκαν πολλές εκδοχές ρεαλιστικής παρέμβασης, την ίδια στιγμή όμως διατυπώθηκαν και πολλές επιφυλάξεις σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων, τα οποία θα περιελάμβαναν και τους εμβολιασμένους πολίτες. Παρά ταύτα, στις αρχές της εβδομάδας διακινήθηκε επισήμως (διά του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου) ότι ένα από τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα ήταν η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ για τους εμβολιασμένους πολίτες, ως προϋπόθεση για να έχουν αυτοί πρόσβαση στην εστίαση κατά την περίοδο των εορτών.

Μόλις ωστόσο έγινε αντιληπτό ότι το μέτρο θα προξενούσε πολλαπλές παρενέργειες και θα έστελνε ένα λανθασμένο μήνυμα, απορρίφθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Υπό αυτές τις συνθήκες, το αναμενόμενο νέο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται προς το παρόν με παραινέσεις και συστάσεις και με την ελπίδα ότι η εορταστική περίοδος δεν θα καταλήξει σε επιδημιολογικό βατερλό.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή