Θα αναφερθώ σήμερα στη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα που αποτέλεσε το «καυτό» θέμα που επισκίασε το τελευταίο 24ωρο όλα τα άλλα και προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δεν έλειψαν οι επισημάνσεις της ιατρικής κοινότητας και ιδιαίτερα των εντατικολόγων ότι στις διαπιστώσεις της έρευνας τις κοινοποιούν εδώ και χρόνια αλλά έπεφτε μόνιμα στο κενό.

Η συγκεκριμένη μελέτη καταγράφει την πορεία των θανάτων στις ΜΕΘ από τον Σεπτέμβρη του 2020 έως τον Μάιο του 2021. Τρία είναι τα σημεία κλειδιά. 1. Η ανισότητα Αττικής- Περιφέρειας, 2. η φροντίδα των ασθενών όταν τα νοσοκομεία κτυπούν κόκκινο,(δηλαδή λένε ότι θα είχαν σωθεί 1.500 ζωές αν είχε λιγότερη πίεση το ΕΣΥ) και 3. τον αριθμό ασθενών που μένουν εκτός ΜΕΘ. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Scandinavian Journal of Public Health τονίζει ότι μολονότι οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής. Οι δύο επιστήμονες ανέδειξαν σε μελέτη τους πως 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής. Οι δύο επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων.

Όπως επίσης τονίζεται στην έρευνα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο «εκτός Αττικής» σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%». Σχετικά με τη νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, παρότι αφορούσε λίγους, δηλαδή μόνο το 5% διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και σύμφωνα με τους επιστήμονες αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, κάτι που πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

***
Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει η… στατιστική

Για να ξέρετε όμως ότι αυτά που λένε οι δύο επιστήμονες τα λένε εδώ και 25 χρόνια οι εντατικολόγοι χωρίς κανείς ποτέ να τους ακούσει. Δεν είναι τίποτα καινούργιο. Τώρα θα πείτε πώς προέκυψαν όλα αυτά τα στοιχεία; Θα πρέπει επίσης να ξέρετε και τούτα: 1. Δεν είναι καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει η στατιστική. Απλώς παραθέτουν, μου λένε οι ειδικοί, στατιστικά στοιχεία. 2. Σε όλον τον κόσμο γνωρίζουν ότι όσο το σύστημα υγείας δέχεται πίεση υποχωρεί και η ποιότητα φροντίδας των ασθενών. Όλος ο πλανήτης το γνωρίζει αυτό, το γνωρίζουν εδώ και 25 χρόνια και εδώ στην Ελλάδα και ποτέ κανείς δεν έκανε το παραμικρό. Και κάτι ακόμα. Μην νομίζετε, λένε οι ειδικοί, ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, που έχει το καλύτερο σύστημα υγείας η θνητότητα ήταν σε μεγάλο ποσοστό, να μην σας πω για τη Γερμανία (με επίσης καλό σύστημα) που η θνητότητα κυμάνθηκε και εκεί σε μεγάλο ποσοστό.

***
Η Πρόεδρος και το Καστελλόριζο

Είχε προγραμματίσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να επισκεφθεί για άλλη μια φορά το Καστελλόριζο. Επρόκειτο να ταξιδεύσει χθες στη Ρόδο και από εκεί στο Καστελλόριζο για να παραστεί σε μια σχολική γιορτή. Να ξέρετε ότι στο ακριτικό αυτό νησί φοιτούν 57 μαθητές, αριθμός μαθητών αρκετά μεγάλος για το Καστελλόριζο. Οι μαθητές ετοίμαζαν στην Πρόεδρο μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, αλλά η κακοκαιρία και κυρίως οι ριπαίοι άνεμοι ανάγκασαν την Προεδρία της Δημοκρατίας να αναβάλει το ταξίδι. Ωστόσο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν ωσάν να ήταν παρούσα. Ανέλαβε (δηλαδή η Προεδρία της Δημοκρατίας) όλα τα έξοδα της διοργάνωσης της γιορτής (γλυκά, finger food, αναψυκτικά κτλ.) και όχι μόνον. Έστειλε και βιβλία καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια. Όχι όποια- όποια (αυτά τα εμπορικά επιτραπέζια που διαφημίζουν στην τηλεόραση), αλλά παιχνίδια με θέμα την ελληνική επανάσταση του 1821. Το ζήτησαν οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί τους.

Θα ήταν η δεύτερη φορά που θα πήγαινε στο Καστελλόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τη προηγούμενη φορά που πήγε είχε δηλώσει: «Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή», τόνισε η κυρία. Σακελλαροπούλου κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη Καστελλορίζου. Προκάλεσε τις αντιδράσεις των Τούρκων και κυρίως του (πολύ) Ακάρ, Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι πολύ συχνά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δίνει εντολή και κάποιο από τα αόρατα υποβρύχια αναδύεται ξαφνικά στο λιμάνι του νησιού (με τους κατοίκους να χειροκροτούν) ή κανένα ζεύγος Mirage πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από το νησί, κάνοντας τους κατοίκους επίσης να χειροκροτούν.

***
Εμβολιάστηκε και η μοναδική κάτοικος Κινάρου

Την επιθυμία της να εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού εξέφρασε πριν από μια εβδομάδα η κυρά Ρηνιώ όπως είναι γνωστή η μοναδική κάτοικος της Κινάρου. Επιθυμία που υλοποιήθηκε άμεσα χάρη στην κινητοποίηση του δημάρχου Αμοργού, Λευτέρη Καραΐσκου και της κινητής μονάδας εμβολιασμού που έφτασε με σκάφος στο απομακρυσμένο νησί με ανέμους ισχύος 6 μποφόρ. Και παρόλο που δεν κινδυνεύει επειδή είναι μόνη της στο νησί αυτό.

***
Τι μαθαίνουν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους

Οι γιαγιάδες είναι για να μαθαίνουν στα εγγόνια τους της αλφαβήτα, όχι τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το διαφημιστικό σποτ που κυκλοφόρησε η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου «ο Άγιος Παντελεήμων”: “Εμβολιαζόμαστε τώρα», καταλήγει το μήνυμα, αφού πρώτα μας έχει ξεναγήσει με εικόνες σε ένα νοσοκομείο, όπου συναντάμε μια ηλικιωμένη κυρία στο δωμάτιο της. Ηχητικά τα πλάνα δένουν με αναφορές για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μέσω δελτίων ειδήσεων. Στο δωμάτιο όπου νοσηλεύεται η ηλικιωμένη κυρία, την βλέπουμε να δέχεται τηλεφωνική κλήση από το εγγόνι της, που της ζητάει να του μάθει την αλφάβητο.

***
Στην επόμενη παρέλαση θα έρθει το Ιππικό

Αν και ακόμα είναι κάπως νωρίς σας το λέω από τώρα γιατί σίγουρα έχει ενδιαφέρον. Όπως έλεγε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος την 25η Μαρτίου στην στρατιωτική παρέλαση (εάν όλα πάνε καλά και κορωνοϊού επιτρέποντος) τότε θα δούμε να παρελαύνουν στρατιωτικοί ιππείς, ξαναζωντανεύοντας την Ίλη Ιππικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Μαθαίνω λοιπόν ότι βρέθηκε και ο επικεφαλής των ιππέων (ένας απόστρατος αξιωματικός που ήταν διοικητής όταν λειτουργούσε η Ίλη), όπως επίσης βρέθηκαν και τα άλογα. Να ξέρετε ότι τα άλογα θα είναι καλά εκπαιδευμένα, πολύ καλύτερα εκπαιδευμένα από αυτά που εμφανίστηκαν κατά την περυσινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Τα άλογα και οι ιππείς που παρέλασαν πέρυσι προέρχονταν από ιππικούς ομίλους.

***
Έρχονται και οι Γάλλοι

Πέραν όμως των ιππέων, μαθαίνω ότι Έλληνες επιτελείς βρίσκονται τούτες τις ημέρες στη Γαλλία, με σκοπό να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και των τριών κλάδων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και με τον (νεοσύστατο) κλάδο των Ειδικών Δυνάμεων. Με δυο λόγια έρχονται οι Γάλλοι για κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως προβλέπει άλλωστε η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που έχει πρόσφατα υπογραφεί.. Να θυμίσω ότι προβλέπει κιαι στρατιωτική συνδρομή.

***
Άδεια η Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Εντελώς απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει αυτές τις ημέρες η Βουλή των Ελλήνων. Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό η αίθουσα της Ολομέλειας είναι άδεια και μόνον οι ομιλητές βρίσκονται σε αυτήν που αγορεύουν σε πολλά άδεια έδρανα .Είναι βεβαίως πάντοτε στα υπουργικά έδρανα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (για να απαντήσει σε στην αντιπολίτευση εάν χρειαστεί) και ορισμένοι υπουργοί, αλλά η Βουλή είναι άδεια. Άλλωστε απουσιάζουν και οι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι θα δώσουν τη μάχη το Σάββατο. Και να σκεφτείτε ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και η ψήφισή του (ή η καταψήφισή του) αποτελούν κορυφαία πολιτική πράξη για όλα τα κόμματα. Για την κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης.

***
Η Πρόεδρος μαζί με τον Βενιζέλο για το βιβλίο της δικαστού

Στην ΕΣΗΕΑ επρόκειτο να βρεθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την παρουσίαση του βιβλίου της δικαστού του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ Ruth Bader Ginsburg «Δικά μου λόγια». Για το βιβλίο πρόκειται να μιλήσουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, ο δικηγόρος Αντύπας Καρίπογλου, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και η συν ιδρύτρια του Women Avt Μαίη Ζαννή, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης θα έχει η δημοσιογράφος του Mega Κατερίνα Παναγοπούλου. Να σημειώσω ότι τον πρόλογο του βιβλίου το έγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία ανάμεσά στα άλλα γράφει για την δικαστή: «Έως τον θάνατό της, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία. Υπήρξε μια αιώνια μαθήτρια που δήλωνε ότι το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά της και το περισσότερο διάβασμα την βοήθησε να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα».